Ο υφυπουργός παιδείας της Ρουμανίας στο γυμνάσιο Λ.Τ. Έμπωνα στο πλαίσιο προγράματος Erasmus

Ο υφυπουργός παιδείας της Ρουμανίας στο γυμνάσιο Λ.Τ. Έμπωνα στο πλαίσιο προγράματος Erasmus

Ο υφυπουργός παιδείας της Ρουμανίας στο γυμνάσιο Λ.Τ. Έμπωνα στο πλαίσιο προγράματος Erasmus

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 456 ΦΟΡΕΣ

Το μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό του Γυμνασίου Λ.Τ. Έμπωνα, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του στο διακρατικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «European Values are all Right» στο οποίο συμμετέχει ως Εταίρος με τη σύμπραξη ακόμα τριών χωρών (Ρουμανίας, Ιταλίας και Τουρκίας), υποδέχθηκε 21 μαθητές/τριες και 7 εκπαιδευτικούς από τις προαναφερθείσες χώρες κατά το χρονικό διάστημα 15 έως 23 Μαΐου 2019.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι μαθητές/τριες των τριών χωρών και οι συνοδοί καθηγητές/ τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ιδιαίτερο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Ρόδου μέσα από ξεναγήσεις στα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα της περιοχής και να συμμετάσχουν σε πλήθος εργαστηρίων και δραστηριοτήτων (πειράματα χημείας, εργαστήρι ελληνικής γλώσσας, αθλητικά δρώμενα, εργαστήρι εραλδικής τέχνης κ.ά.). Κυρίως, όμως, είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν, να συνεργαστούν και να διασκεδάσουν με συνομηλίκους τους από όλη την Ευρώπη και να αποκτήσουν έτσι σημαντικές εμπειρίες ζωής.

Αποκορύφωμα όλων των δραστηριοτήτων ήταν η συμμετοχή όλων των μαθητών που χόρεψαν από κοινού – σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγκαλιά - ελληνικούς, παραδοσιακούς χορούς υπό τη συνοδεία της λύρας του Κ. Ιωάννη Κλαδάκη. Ο ενθουσιασμός των παιδιών και τα χαμόγελά τους ήταν η απόδειξη ότι το πρόγραμμα τους ικανοποίησε απόλυτα. Την κινητικότητα αυτή τίμησε και ανέδειξε με την παρουσία του στο νησί ο υφυπουργός Παιδείας της Ρουμανίας κ. Lixandru Florian έπειτα από τιμητική πρόσκληση του Προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Παπαδομαρκάκη Ιωάννη και του Διευθυντή του Γυμνασίου Λ.Τ. Έμπωνα κ. Μπούτη Μιχαήλ.

Ο υφυπουργός κατέφθασε στη Ρόδο το βράδυ της 17ης Μαΐου οπότε και παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν του, παρουσία του δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, του Προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Παπαδομαρκάκη Ιωάννη και άλλων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τις επόμενες μέρες ο υφυπουργός και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν από τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Παπαδομαρκάκη Ιωάννη και από τον Διευθυντή του Γυμνασίου Λ.Τ. Έμπωνα κ. Μπούτη Μιχαήλ στο νησί της Ρόδου. Επιπλέον με τον κ. Μπούτη επισκέφθηκαν τη σχολική μονάδα του Γυμνασίου Λ.Τ. Έμπωνα. Ο Υφυπουργός εξέφρασε το θαυμασμό και την απόλυτη ικανοποίησή του για την πρόσφατα ανακαινισμένη σχολική μονάδα ενώ στο πλαίσιο συζήτησης που ακολούθησε έγινε αναφορά σε ποικίλα εκπαιδευτικά ζητήματα που αφορούσαν την αναγκαιότητα συμμετοχής των σχολείων σε διακρατικά εκπαιδευτικά προγράμματα αφού τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλά.

Παράλληλα εκφράστηκαν προβληματισμοί αναφορικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, το οποίο διαπιστώθηκε ότι ασθενεί λόγω των αλλεπάλληλων και ατέρμονων μεταρρυθμιστικών κινήσεων που δεν επιτρέπουν την υιοθέτηση μίας κοινής εκπαιδευτικής πολιτικής (σε αντιδιαστολή με τα εκπαιδευτικά δρώμενα στη Ρουμανία). Συνακόλουθα επηρεάζεται και η πορεία και η έκβαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Erasmus αφού οι συχνές και πολλές φορές αναγκαίες μετακινήσεις του εκπαιδευτικού δυναμικού από τη μία σχολική μονάδα στην άλλη δεν επιτρέπουν την ομαλή και σωστή ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη έκφραση της κοινής πεποίθησης σχετικά με τη χάραξη μιας πιο σταθερής εκπαιδευτικής πολιτικής και ειδικότερα στα θέματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων ώστε οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε αυτά (μόνιμοι ή αναπληρωτές) να παραμένουν στη σχολική μονάδα έως την διεκπεραίωσή τους, γεγονός που ισχύει σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες και προσδίδει ολιστικά σημαντικά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς.

Ως επισφράγισμα αυτής της ιδιαίτερης και πολλά υποσχόμενης σύμπραξης, το Γυμνάσιο Έμπωνα δέχτηκε επίσημη πρόσκληση από τον Υφυπουργό κ. Lixandru Florian προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση στο Βουκουρέστι που γίνεται στο πλαίσιο βράβευσης σχολικών μονάδων της Ρουμανίας, οι οποίες γίνονται κοινωνοί τέτοιων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και έχουν χαρακτηριστεί ως «Ευρωπαϊκά Σχολεία».

H πρόσκληση αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην ευόδωση της προσπάθειας του Διευθυντή, των εκπαιδευτικών και των μαθητών του Γυμνασίου Λ.Τ. Έμπωνα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου σχολείου, που ενσωματώνει το ευρωπαϊκό όραμα της εκπαίδευσης.

Διαβάστε ακόμη

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου