Ευάγγελος Κασταμούλας: Η γυμναστική είναι φάρμακο και πρέπει να είναι τρόπος ζωής, όχι καλοκαιρινό αξεσουάρ

Ευάγγελος Κασταμούλας: Η γυμναστική είναι φάρμακο και πρέπει να είναι τρόπος ζωής, όχι καλοκαιρινό αξεσουάρ

Ευάγγελος Κασταμούλας: Η γυμναστική είναι φάρμακο και πρέπει να είναι τρόπος ζωής, όχι καλοκαιρινό αξεσουάρ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 457 ΦΟΡΕΣ

Επιμέλεια συνέντευξης: Ντιάννα Μαμή-Κούπερ στο maxmag.gr

Ο Ευάγγελος Κασταμούλας είναι ένας νέος, πολυάσχολος γυμναστής- σύζυγος και πατέρας που ειδικεύεται στο πλέον διαδεδομένο “indoor cycling” με πολλές διακρίσεις στο βιογραφικό του.

Μεγαλωμένος στη Ρόδο και επιλέγοντας την ποδηλασία ως άθλημά του από νεαρή ηλικία, έχει καταφέρει να κάνει την αγάπη και το ταλέντο του επάγγελμα με μεγάλη ανταπόκριση. Ο Ευάγγελος Κασταμούλας μιλάει στο MAXMAG.gr για τις θυσίες που έχει κάνει για τον αθλητισμό, για την καθημερινότητά του που μοιράζεται ανάμεσα σε οικογένεια και επαγγελματικά και για τα επιτεύγματά του που τον έχουν καθορίσει.

Διευκρινίζει τις διαφορές του real indoor cycling, στο οποίο ειδικεύεται, μας εξηγεί πόσο ευεργετικός είναι ο αθλητισμός για τα παιδιά, μας δίνει διατροφικές συμβουλές και μας ξεκαθαρίζει ότι στη γυμναστική δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα. Πρέπει να μοχθήσεις για να δεις τα αποτελέσματα που αποζητάς.

Η ενασχόλησή σας με τον αθλητισμό ξεκίνησε στη Ρόδο με την ποδηλασία. Πώς πραγματοποιήθηκε αυτή η πρώτη επαφή;
Η ενασχόλησή μου πραγματικά με την ποδηλασία ξεκίνησε στη Ρόδο εντελώς τυχαία ή μοιραία καθώς είμαι άνθρωπος που δεν πιστεύει στην τύχη αλλά στις επιλογές. Η πρώτη μου επαφή έγινε στην έκτη δημοτικού όταν υπήρχε επιλογή για Αθλητικό Γυμνάσιο και δεν είχα επιλεχτεί για κανένα άθλημα (μπάσκετ, στίβο, ποδόσφαιρο), για να χάσω μάθημα δήλωσα επιλογή ποδηλασία και έτσι έγινε η αρχή. Μετά τα δοκιμαστικά θεωρήθηκα ταλέντο και ξεκίνησε η πορεία μου.

Το ποδήλατο είναι για εσάς «σύντροφος» λόγω του ότι ειδικεύεστε στο spinning. Σας συνοδεύει και στην καθημερινή σας ζωή ως μεταφορικό μέσο στην πόλη;
Όταν γράψω βιβλίο για τη ζωή μου θα είναι “Μια ζωή ποδήλατο”. Η ευτυχία και η δυστυχία πάντα ήταν κάτι που με έβρισκε αγκαλιά με ένα ποδήλατο. Επιτυχίες ή δυστυχίες το ποδήλατο είχε παρουσία. Το “Spinning” ή Indoor Cycling ήταν από τα τελευταία κεφάλαια της ποδηλασίας και εκεί που αυτό που αγαπάς γίνεται τρόπος να ζεις. Το ποδήλατο δυστυχώς δεν με συνοδεύει στη καθημερινότητα μου για 2 λόγους. Πρώτον η Αθήνα είναι ακόμα μια πόλη που δεν ευνοεί το ποδήλατο στο δρόμο καθώς δεν έχει ποδηλατοδρόμους και πολλοί οδηγοί δεν σέβονται τον ποδηλάτη κάνοντας τη μετακίνηση με το ποδήλατο στη πόλη άκρως επικίνδυνη και προβληματική. Δεύτερον αυτή τη στιγμή η φύση της εργασίας δεν το ευνοεί καθώς κυκλοφορώ με 2 τσάντες συνέχεια και ο χρόνος μεταξύ χώρων που συνεργάζομαι αρκετά περιορισμένος για να κινούμαι με ποδήλατο.

Είναι δεσμευτική, ως προς τις ευκαιρίες που δίνονται, η επαρχία (στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ρόδος) για έναν άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό;
Θεωρώ γενικά ότι η επαρχία και συγκεκριμένα η Ρόδος (νησιώτικη επαρχία) δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες αθλητικά με την πρωτεύουσα. Είναι μοναχικά και γενικά απαιτεί τεράστια προσπάθεια και οικονομική στήριξη για να ακολουθήσεις αγωνιστική κατάσταση ανθρώπων που ζούνε Στερεά Ελλάδα- Αθήνα και μπορούν να αγωνίζονται συχνά και η μετακίνησή τους προς τους αγώνες είναι σχεδόν τσάμπα σε σχέση με νησιώτες. Ακόμα μην ξεχνάμε ότι μεγαλύτερες ομάδες και συνήθως καλύτεροι σύλλογοι είναι Αθηναϊκής προελεύσεως με εξαιρέσεις ανά διαστήματα.

Το spinning είναι ένα είδος γυμναστικής που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένο και δημοφιλές στο ευρύ κοινό. Γιατί θεωρείτε; Ποιες είναι οι διαφορές και τα πλεονεκτήματά του σε σύγκριση με άλλα είδη γυμναστικής;
Το spinning είναι κάτι που υπάρχει σχεδόν 25 χρόνια στην Αμερική και στην Ελλάδα έχει μια μεγάλη άνθιση από το 2013 και μετά. Ακόμα φυσικά έχει πολύ δρόμο και πιστεύω ότι έχουμε πάρει μια μικρή γεύση από τα οφέλη και τις ευεργεσίες στη ζωή μας που μπορεί να έχουμε κάνοντας spinning. Τα πλεονεκτήματα του spinning είναι αρκετά συγκρίνοντας με άλλα group fitness προγράμματα γυμναστηρίων. Πρώτα όμως να ξεχωρίσουμε και να τονίσουμε ότι το Indoor Cycling έχει 2 μορφές στο χώρο γυμναστηρίου.

Tο Fitness Cycling και “Real” Cycling. Προσωπικά ασχολούμαι με το Real Cycling και θεωρώ εκεί είναι που γίνεται η διαφορά από οτιδήποτε υπάρχει στο group fitness. Το Real Indoor Cycling βασιζόμενο στην ποδηλασία αποκτάει περιοδικότητα, στόχους, τεχνική, προπονητική και γίνεται αθλητισμός. Δεν είναι απλά δυνατή μουσική, ιδρώτας και black light όπως το χαρακτηρίζουν κάποιοι. Εν κατακλείδι αν θεωρώ κάτι πολύ ενδιαφέρον από το Indoor Cycling εκτός της μεγάλη απώλεια θερμίδων είναι και η τεράστια αύξηση ορμονών έως και 500% μετά τα 30-40 λεπτά. Ορμόνες αντικαταθλιπτικές-ευτυχίας. Ορμόνες ενδορφίνης, σεροτονίνης και ντομαμίνης. Αυτό ίσως είναι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη στην εποχή μας που το στρες κυριαρχεί στην καθημερινότητα του κόσμου.

Περιγράψτε μου μια τυπική μέρα σας, ένα καθημερινό πρόγραμμα.
Θα ξυπνήσω το πρωί κατά τις 7.00-7.30 να ετοιμαστώ και να φύγω για το πρωινό μου μάθημα 8.30-9.30 Γλυφάδα. Μετά θα γυρίσω κατά τις 10.00-10.15 σπίτι όπου θα πάρω το πρωινό μου και θα πιω τον καφέ μου. Συνήθως παρέα με το μικρό μου γιο σπίτι ή στην παιδική χαρά καθώς είναι η ώρα όπου η σύζυγος θα πάει να αφιερώσει κάποιο χρόνο στον εαυτό της για γυμναστική τύπου (HIIT) σε ένα στούντιο της γειτονιάς. Μετά θα δουλέψω στον υπολογιστή μέχρι να έχω το μεσημεριανό μου γεύμα και να προετοιμαστώ για τα απογευματινά μαθήματα. Συνήθως κατά τις 17.00 ξεκινά το γυμναστηριακό μου touring από 2 έως 4 ώρες σε διαφορετικούς χώρους και περιοχές Αθηνών. Κατά τις 22.00 επιστρέφω σπίτι, θα δω τη σύζυγο και θα τα πούμε λίγο. Παράλληλα έχω το δείπνο μου και θα διαβάσω κάποιο βιβλίο ή θα δω κάποια σειρά που παρακολουθώ να ξεφύγει λίγο το μυαλό μου.

Πώς μοιράζεται ο χρόνος ανάμεσα σε επαγγελματικές υποχρεώσεις, προπονήσεις και σε οικογένεια για έναν τόσο δραστήριο αθλητή και Master trainer;
Ο χρόνος μου πραγματικά είναι πολύ περιορισμένος. Η αλήθεια είναι το κομμάτι του πρωταθλητισμού το έχω βάλει στην άκρη και δίνω προτεραιότητα στην οικογένεια και τα επαγγελματικά μου. Τα Σαββατοκύριακά μου αν δεν έχω σεμινάρια ή δεν λείπω στο εξωτερικό για επαγγελματικές υποχρεώσεις προτιμώ να τα περνάω με την οικογένειά μου. Η αλήθεια είναι μου έχουν γίνει πολλές επαγγελματικές προτάσεις για να δουλεύω κυρίως Κυριακή ή να συμμετέχω σε αγώνες αλλά μία από τις αρχές στη ζωή μου είναι ότι η Κυριακή είναι μέρα οικογένειας και Θεού. Και όσο μπορώ το τηρώ.

Ο αθλητισμός θέλει θυσίες. Έχετε στερηθεί πολλά για να καταφέρετε να φτάσετε εδώ που είστε σήμερα;
Ο πρωταθλητισμός θέλει σίγουρα θυσίες και πειθαρχία. Δεν ξέρω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη στέρηση καθώς κάθε θυσία ήταν εν γνώσει και επιλογή μου για να φτάσω μέχρι εδώ και δεν έχω μετανιώσει καθόλου. Έχω θυσιάσει σχολικές 5ημερες, υποτροφία εξωτερικού, νυχτερινές διασκεδάσεις και διάφορα άλλα που θεωρούσα ότι με αποσπούσαν από στόχους μου. Και η αλήθεια ακόμα θυσιάζω πράγματα στη ζωή μου για να είμαι αυτό που είμαι και για τα ιδανικά που εκπροσωπώ και πιστεύω. Θεωρώ στη ζωή όλα έχουν το κόστος τους οπότε ξέρω σε κάθε πράξη μου τον αντιλογισμό και το δέχομαι.

Οι διακρίσεις και τα επιτεύγματά σας είναι πάρα πολλά. Ποιο θεωρείτε εσείς το μεγαλύτερο σας κατόρθωμα μέχρι στιγμής, τη μεγαλύτερη σας επιτυχία;
Όντως τα επιτεύγματά μου είναι αρκετά και το καθένα έχει μια ξεχωριστή αξία στη ζωή μου. Τα επιτεύγματά μου θα τα χώριζα σε δύο ειδών καθώς όσο μεγαλώνω αντιλαμβάνομαι αλλιώς τον κόσμο και τη ζωή. Αθλητικό επίτευγμα αν διάλεγα ένα θα ήταν το Paris-Brest-Paris 1265χλμ σε 64 ώρες non stop. Σίγουρα κάτι που με έκανε να δω αλλιώς τον αθλητισμό και χρειάστηκε μεγάλη ψυχή, mindsetting και φοβερή σωματική προετοιμασία για την επίτευξή του. Μεγάλο πράγμα να είσαι γονέας και να έχεις την ευλογία να λέγεσαι πατέρας.
Επίτευγμα ζωής και ίσως αυτό που με κάνει πιο περήφανο θα έλεγα αδιαμφισβήτητα τα παιδιά μου τα οποία θεωρώ δώρο Θεού.

Καλή η γυμναστική και ο αθλητισμός αλλά η διατροφή παίζει επίσης σπουδαίο ρόλο για την επίτευξη ενός υγιούς οργανισμού και ευεξίας. Μοιραστείτε με τους αναγνώστες του MAXMAG.gr μερικά διατροφικά tips.
Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην υγεία. Μόνο με τη γυμναστική δεν μπορείς να έχεις αποτέλεσμα και το λέω εγώ που καίω 20.000-25.000 θερμίδες την εβδομάδα. Καθώς το τελευταίο μου σεμινάριο είναι περί διατροφολογίας καθώς ο συνδυασμός γυμναστικής – σωστής διατροφής κάνει θαύματα θα σας δώσω μερικά tips που ακολουθώ.
-Ανά 3 ώρες πρέπει να έχουμε ένα σνακ εκτός μεσημεριανού και δείπνου.
-Αποφεύγουμε όσο μπορούμε αλάτι και ζάχαρη
-Από αλκοόλ αν χρειάζεται ιδανικά προτιμάμε κρασί (ένα ποτηράκι)
-Αντικαθιστούμε μακαρόνια με ρύζι καθώς είναι πολύ καλύτερος υδατάνθρακας
-Αποφεύγουμε αναψυκτικά, ανθρακούχα ποτά όσο μπορούμε. Αυτές είναι μικρές διατροφικές συμβουλές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας.

«Παν μέτρον άριστον» έλεγαν οι αρχαίοι. Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να γυμναζόμαστε για να δούμε θετικά αποτελέσματα στο σώμα και την υγεία μας χωρίς να καταλήξουμε σε υπερβολές;
Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι πρέπει να υπάρχει μέτρο σε όλα. Λέγοντας γυμναστική εγώ τη διακρίνω σε 2 είδη. Πρώτα υπάρχει η καρδιοαναπνευστική όπως γυμναστική τύπου cycling, running, κολύμβηση κτλ. και μετά η γυμναστική για ενδυνάμωση (βάρη, αντιστάσεις, πυρήνας, μηχανήματα). Κατά την προσωπική μου γνώμη κάποιος πρέπει να τα συνδυάζει και τα δύο. Για να δει αποτελέσματα πρέπει να προπονείται 3-5 φορές εβδομαδιαίως.

Εν όψει καλοκαιριού όλοι ποθούμε να βγούμε στις παραλίες με το τέλειο σώμα. Ο καθένας όμως έχει τις δικές του ανάγκες. Υπάρχει η «μαγική» άσκηση που μπορεί να μεταμορφώσει τα αδύναμα σημεία του καθενός;
Όπως είπε ένας σοφός κάποτε, τα καλοκαιρινά χτίζονται τον χειμώνα. Ή πιο απλά Τα αγαθά κόποις κτώνται. Στη γυμναστική δεν υπάρχουν μαγικές ασκήσεις, ούτε μαγικά φίλτρα. Αν δεν ιδρώσεις, αν δεν βιώσεις και αν δεν μοχθήσεις, τίποτα δεν θα συμβεί. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η γυμναστική είναι φάρμακο και πρέπει να είναι τρόπος ζωής και όχι καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Αθλητισμός και παιδί. Τι θα συμβουλεύατε τους γονείς σχετικά με την ενασχόληση των παιδιών τους με τον αθλητισμό και τη γυμναστική; Υπάρχει ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδάκι κάποιο άθλημα;
Η γυμναστική σίγουρα πρέπει να είναι μέρος της ζωής μας και παράδειγμα στα παιδιά μας. Ο αθλητισμός τώρα δεν είναι για όλους και το λέω με την καλή έννοια. Υπάρχουν άνθρωποι με κλίση σε καλλιτεχνικά, μουσική, μαθηματικά κτλ. Αθλητές τεχνών, αριθμών και μελωδίας. Κάθε παιδί πρέπει να αθλείται πνευματικά ή σωματικά γιατί αυτό το κάνει καλύτερο άνθρωπο και του δίνει σωστά ερεθίσματα για το μέλλον του. Το απομακρύνει από κακές παρέες, οκνηρία και εθισμούς επικίνδυνους όπως τα ηλεκτρονικά της εποχής μας. Για τον αθλητισμό όπως γνωρίζω δεν υπάρχει ηλικία. Συνήθως μπορούμε να δοκιμάσουμε από μωρά baby swimming και μετά 4 ή 5 διάφορες δραστηριότητες μέχρι να βρούμε τι του αρέσει και απολαμβάνει το ίδιο το παιδί και όχι φυσικά τι θέλουμε εμείς. Το μυστικό του αθλητισμού στις μικρές ηλικίες είναι η διασκέδαση και το ωραίο περιβάλλον.

Μελλοντικά θα παροτρύνατε τα παιδιά σας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό σε πιο επαγγελματικό επίπεδο;
Σίγουρα η ερώτηση που μου έχει γίνει άπειρες φορές και συνήθως αφορά και ποδηλασία. Η αλήθεια είναι ότι θα παροτρύνω τα παιδιά μου να ασχοληθούν με κάτι. Δεν ξέρω αν είναι αθλητισμός, καλλιτεχνικά, μουσική ή κάτι που θα τους αρέσει. Δεν έχω παρωπίδες ούτε πιστεύω επειδή ήμουν πρωταθλητής πρέπει και τα παιδιά μου. Αυτό που με νοιάζει είναι να είναι ευτυχισμένα, να τους βρω κάτι που να τους αρέσει και να είμαι εκεί σε κάθε εκδήλωση ή αγώνα να τα καμαρώνω και να τους συμπαραστέκομαι. Από εκεί και πέρα θα τους στηρίξω και θα είμαι περήφανος σε όποιο επίπεδο και να φτάσουν.

Αυτόν τον καιρό πού σας βρίσκουμε επαγγελματικά;
Αυτό τον καιρό επαγγελματικά με βρίσκετε σε όλο το μήκος και πλάτος Αθηνών. Έχω τη χαρά και τιμή να συνεργάζομαι με χώρους που έχω επιλέξει και με αντιπροσωπεύουν επαγγελματικά και ηθικά. Βρίσκομαι στα Holmes Places (Αθήνα – Μαρούσι), Beyond Fitness (Γλυφάδα), Athlesis (Κολωνάκι), Fitness Art (Μελίσσια), Icon ( Χαλάνδρι )

Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μου πλάνα συνήθως είναι μυστήριο. Ζω το σήμερα χωρίς αύριο και προσπαθώ κάθε στιγμή όσο μπορώ να είναι μοναδική. Σίγουρα υπάρχουν όνειρα, ιδέες και σκέψεις. Κάποια από αυτά είναι να γράψω να κάνω ένα δικό μου χώρο Indoor Cycling αλλά κάτι που δεν υπάρχει Ελλάδα και όπως το έχω οραματιστεί. Κάτι που δεν είναι γυμναστική μόνο σώματος αλλά και μυαλού “Mind Setting”. Ακόμα θέλω πολύ να γράψω και να εκδώσω κάποια βιβλία που έχω γράψει και κάποια που έχω στο μυαλό μου. Παραμύθια, αυτοβιογραφία κτλ. Τέλος ίσως ονειρεύομαι τη στιγμή που θα συμμετέχω σε κάποιες ομιλίες τύπου TED-X και θα εμψυχώνω κόσμο μέσω διήγησης προσωπικών μου εμπειριών και τρόπου αντίληψης ζωής. Γενικά πιστεύω στο Θεό και πιστεύω στον κόσμο. Μπορεί να μην μπορέσω να αλλάξω τον κόσμο αλλά μου αρκεί να αλλάξω ό,τι μπορώ!

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος