Νέος αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας εξελέγη ο καλυμνιακής καταγωγής, Νικήτας Λιούλιας

Νέος αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας εξελέγη ο καλυμνιακής καταγωγής, Νικήτας Λιούλιας

Νέος αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας εξελέγη ο καλυμνιακής καταγωγής, Νικήτας Λιούλιας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 489 ΦΟΡΕΣ

Την πλήρωση της χηρεύσασας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας προχώρησε σήμερα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδρίασε στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριών της για τον μήνα Ιούνιο.

Αρχικά, τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κήρυξαν εν χηρεία την Ι. Αρχιεπισκοπή λόγω της ιδιαιτέρως επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του αρχιεπισκόπου Γρηγορίου.

Από την ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό, κατόπιν προβολής τριών υποψηφίων, εξελέγη παμψηφεί ο Μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας (Λιούλιας), καλυμνιακής καταγωγής, διευθυντής του Πατριαρχικού Ορθόδοξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας», στο Μπέρκλεϊ Καλιφόρνιας.

Ταυτόχρονα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εκφράσει την ευαρέσκειά της στον αρχιεπίσκοπο πρώην Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Γρηγόριο για την πολυετή διακονία και προσφορά του στον πιστό λαό της σημαντικής αυτής εκκλησιαστικής επαρχίας της Μητρός Εκκλησίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαρδανελλίων, υπέρτιμος και έξαρχος παντός Ελλησπόντου, κ. Νικήτας (Λιούλιας) γεννήθηκε στη Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1955 και είναι καλυμνιακής καταγωγής

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιον της Φλώριδας, από το οποίον έλαβε το πτυχίο στη Θρησκειολογία (1976). Στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, εκ της οποίας απεφοίτησε το 1980 και κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1982).

Υπηρέτησε ως γραμματεύς στα γραφεία του Βουλευτού Μιχαήλ Μπιλλιράκη στην Ουάσιγκτον(1982-1984).

Εχειροτονήθη Διάκονος το 1985 από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο και κατά το ίδιον έτος Πρεσβύτερος.
Υπηρέτησε στην ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Merriville, ΙΝ) και από το 1987 στην Ιερά Επισκοπή Σικάγου ως Γραμματεύς.

Το 1988 έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου και ανέλαβε Πρωτοσύγκελλος της ως άνω Επισκοπής.

Επί διετίαν εις την Αγίαν Πετρούπολιν της Ρωσσίας συνεπλήρωσε τας σπουδάς του εις την Ιστορίαν και την εκμάθησιν της Ρωσσικής γλώσσης. Κατά το διάστημα αυτό επέδειξεν ιδιαίτερον ζήλον διά τα προγράμματα νεολαίας, ειδικώς διά τον ΣΥΝΔΕΣΜΟΝ και ανέπτυξε πλουσίαν δράσιν με αξιόλογον ποιμαντικόν και φιλανθρωπικόν έργον.

Εδίδαξεν εις το Πανεπιστήμιον Loyola of Chicago επιλεγόμενα μαθήματα περί Ορθοδοξίας.

Την δε 2αν Δεκεμβρίου 1996 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ και εχειροτονήθη την 14ην ιδίου εις τον Πατριαρχικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου.

Η ενθρόνισίς του εγένετο εις τον Καθεδρικόν Ναόν του Αγίου Λουκά Χόνγκ Κόνγκ την 12ην Ιανουαρίου 1997 και κατέστη πρώτος κανονικός ποιμενάρχης της νεοιδρυθείσης Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ, μετατεθείς εις την Ιεράν Μητρόπολιν Δαρδανελλίων κατά το έτος 2007.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης είναι Διευθυντής του εν Berkeley Η.Π.Α. Πατριαρχικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου «Πατριάρχης Αθηναγόρας»

Πηγή: kalymnosnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη