Παιδική κατασκήνωση για πολύτιμες καλοκαιρινές αναμνήσεις

Παιδική κατασκήνωση για πολύτιμες καλοκαιρινές αναμνήσεις

Παιδική κατασκήνωση για πολύτιμες καλοκαιρινές αναμνήσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 224 ΦΟΡΕΣ

Η λήξη της σχολικής χρονιάς και το κλείσιμο των σχολείων για τις καλοκαιρινές διακοπές, συνεπάγεται 3 μήνες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης για τα παιδιά.

Πόσο πιθανό είναι όμως, ειδικά με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, να μπορέσει μια οικογένεια να αξιοποιήσει το σύνολο των 3 αυτών μηνών για διακοπές; Εξαιρετικά δύσκολο. Οι περισσότερες οικογένειες βρίσκουν μεγάλη ευτυχία να μπορέσουν να πάνε κάπου για 15 -το πολύ- μέρες.

Τι γίνεται το υπόλοιπο χρονικό διάστημα; Αφήνουμε τα παιδιά να βαριούνται στο σπίτι; Κάποιοι θα τα στείλουν στον παππού και τη γιαγιά που είναι ήδη στο χωριό. Οι άλλοι; Η παιδική κατασκήνωση είναι μια υπέροχη εμπειρία για τα παιδιά και καλό θα ήταν να εστιάσουμε στην εμπειρία και όχι στη λύση που προσφέρει.

Αρκετοί γονείς με παιδιά που δεν έχουν πάει ξανά στην κατασκήνωση, αγχώνονται για το πόσο καλά και εύκολα θα προσαρμοστεί το παιδί τους στην παιδική κατασκήνωση. Μετά την πρώτη φορά, τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού το παιδί γνωρίζει πώς είναι αυτή η εμπειρία. Αγωνιούν επίσης και για την ασφάλεια του παιδιού στην κατασκήνωση.

Αξίζει όλο αυτό το άγχος για κάτι που φαινομενικά δεν είναι και τόσο απαραίτητο για τη ζωή ενός παιδιού; Η κατασκήνωση δεν είναι μία επιπλέον γνώση, δεν είναι σχολείο και οπωσδήποτε κάποιο παιδί μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτήν. Η κατασκήνωση όμως είναι πολύτιμη για τις καλοκαιρινές αναμνήσεις που προσφέρει και όχι μόνο για αυτές. Ας δούμε όλους τους λόγους για τους οποίους λέμε «Ναι» στην παιδική κατασκήνωση.

Πώς ωφελεί ένα παιδί η παιδική κατασκήνωση;

-Το παιδί αποκτά νέους φίλους αλλά κυρίως μαθαίνει πώς να διεκδικεί τη φιλία
Το παιδί μέσα στην κατασκήνωση βρίσκεται πιθανότατα μόνο του χωρίς φίλους από το σχολείο του ή συγγενικά του πρόσωπα όπως ξαδελφάκια. Πρέπει, λοιπόν, να καταφέρει να ενσωματωθεί μέσα στο κοινωνικό σύνολο της κατασκήνωσης και να κάνει νέους φίλους. Για να το καταφέρει αυτό, μπαίνει σε μια διαδικασία διεκδίκησης.

Η συμπεριφορά του θα είναι καλή για να γίνει αποδεκτό από την παρέα. Η κοινωνικοποίηση του παιδιού έρχεται ξεκάθαρα από δικές του προσπάθειες. Στην κατασκήνωση δεν μπορεί να παρέμβει η μαμά στο θέμα της κοινωνικοποίησης, όπως κάνει στο σπίτι προσκαλώντας παιδιά προκειμένου να φτιάξει παρέες το δικό της παιδί. Κάπως έτσι, ακόμα και το πιο κακομαθημένο παιδί, συμβιβάζεται και σέβεται τους άλλους γιατί πολύ απλά θέλει να περάσει ωραία τις καλοκαιρινές διακοπές του στην κατασκήνωση.

-Το παιδί γίνεται ανεξάρτητο και αντιμετωπίζει κάποιους φόβους του
Στην κατασκήνωση δεν υπάρχει η μαμά για να ετοιμάσει τα ρούχα της επόμενης μέρας ή να κάνει μπάνιο το παιδί. Ούτε φυσικά υπάρχει ένας υπεύθυνος για κάθε ένα από τα παιδιά. Κάπως έτσι, το παιδί γίνεται πιο ανεξάρτητο.

Μαθαίνει πώς να φροντίζει τον εαυτό του, τρώει μόνο του, προσέχει τον εαυτό του και έχει την ευθύνη του εαυτού του. Πολλά παιδιά φοβούνται να κάνουν μόνα τους διάφορα πράγματα χωρίς την ασφάλεια της οικογένειας. Στην κατασκήνωση αυτό λύνεται. Το ένα παιδί παραδειγματίζεται από το άλλο και σταδιακά εγκαταλείπει τους φόβους και τους δισταγμούς του.

-Η κατασκήνωση είναι μια συναρπαστική εμπειρία
Οι περισσότερες οικογένειες επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές το εξοχικό ή κάποιο ξενοδοχείο σε έναν αγαπημένο προορισμό. Η διαμονή δηλαδή κατά τις διακοπές, δεν διαφέρει σημαντικά από την καθημερινότητα στο σπίτι ανεξάρτητα από τις δραστηριότητες που κάνει η οικογένεια στις διακοπές.

Η κατασκήνωση είναι συναρπαστική ως διαφορετική εμπειρία. Το παιδί ζει στη φύση, αθλείται, κοιμάται σε ράντσο και πιθανόν δεν έχει τις πολυτέλειες του εξοχικού ή του ξενοδοχείου. Καινούργιες εμπειρίες, συνήθειες και εικόνες που είναι τόσο έξω από την καθημερινότητα, συνθέτουν μοναδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις.

Ο δρόμος προς την κατασκήνωση…
Πώς στέλνουμε όμως το παιδί μας στην κατασκήνωση αν δεν το έχει ζητήσει μόνο του; Πριν απ’ όλα θα πρέπει να ενημερώσουμε το παιδί για το τι είναι τελικά η κατασκήνωση και πώς είναι η καθημερινότητα εκεί. Του εξηγούμε όλα τα θετικά της κατασκήνωσης.

Του δίνουμε χρόνο να το σκεφτεί και αν τελικά το βλέπει θετικά, επιλέγουμε μαζί του τις πιο ενδιαφέρουσες κατασκηνώσεις ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και προγραμματίζουμε επισκέψεις. Είναι σημαντικό να έχει επισκεφθεί το παιδί, τον τόπο όπου θα περάσει 15 μέρες ή 1 μήνα από τις διακοπές του, για να μην βρεθεί ξαφνικά σε ξένο και άγνωστο περιβάλλον.

Αυτές οι επισκέψεις είναι πολύτιμες και για τους γονείς, αφού έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά ποιοι είναι οι άνθρωποι στους οποίους θα εμπιστευθούν τα παιδιά τους και σε τι κατάσταση είναι οι εγκαταστάσεις της παιδικής κατασκήνωσης.

Πηγή: mommy.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου

«Μίνι» εγκεφαλικό: Ποια είναι τα συμπτώματά του

Ο «Κήπος της γνώσης και της φαντασίας» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιαλυσού