Σεμινάριο για την κρίση της πολιτικής στην Κάσο

Σεμινάριο με θέμα «Η Κρίση της Πολιτικής και η Πρόκληση για τη Μαρξιστική Θεωρία» διοργανώνεται στην Κάσο το διάστημα 10 - 14 Ιουλίου, από το Ινστιτούτο για τη Ριζοσπαστική Φαντασία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Οι αξίες και οι επιθυμίες που υποκίνησαν επαναστατικά πολιτικά κινήματα και καθοδήγησαν τη ριζοσπαστική πολιτική σκέψη των προηγούμενων γενεών φαίνεται ότι απουσιάζουν στις μέρες μας.

Η πολιτική συζήτηση στις σημερινές κοινωνίες είτε κεντρώνεται στο πώς θα δημιουργήσουμε θετικό κλίμα για οικονομική ανάπτυξη είτε αναπτύσσεται σε αναφορά με τις αντιδραστικές, ουσιοκρατικές και φασιστικές αξίες της αγνότητας και της καθαρότητας.

Κατά κύριο λόγο, απουσιάζει η ιδέα της πολιτικής σύμφωνα με την οποία οι πολίτες απαντούν το ερώτημα του ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ζήσουν τη ζωή τους και να οργανώσουν τις κοινωνίες τους.

Οι πολίτες παραιτούνται από το να διερευνήσουν τρόπους μετάβασης σε καινούριες, ακόμα καλύτερες κοινωνικές μορφές. Με λίγα λόγια, όλοι συμφωνούν πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», πως δεν μπορούμε παρά να βαδίσουμε το δρόμο του φιλελευθερισμού και του καπιταλισμού.

Σ’ αυτόν τον δυσβάσταχτο ιδεολογικό θρίαμβο του φιλελευθερισμού, ο Μαρξισμός αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο να εξηγήσει τις συνθήκες που επιτρέψανε αυτό το αποτέλεσμα.

Οφείλει να εξηγήσει γιατί οι αριστερές πολιτικές παραδόσεις αδυνατούν να παρουσιάσουν πειστικές, εναλλακτικές λύσεις στις χυδαίες- ωφελιμιστικές και αντιπολιτικές αξίες του φιλελευθερισμού. Αυτό το σεμινάριο θα εξετάσει τα στρατηγικά και αναλυτικά ερωτήματα που αποκαλύπτουν πως ο φιλελευθερισμός κατάφερε να εξαφανίσει κάθε εναλλακτική και ριζοσπαστική παράδοση.

Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται:

Άρτο Αρτίνιαν
Κωσταντίνος Γούσης
Ανδρέας Καλύβας
Κιαρίνα Κορδέλα
Δέσποινα Λαλάκη
Σιεργει Μπιαρεισυκ
Άκης Μπρατσής
Λήο Πάνιτς
Μάικλ Πήλιας
Κις βαν ντερ Πιλ
Άλκηστις Πρέπη
Ρος Σιλντς
Μιχάλης Σπουρδαλάκης
Κωσταντίνος Τσουκαλάς
Κάρλος Φράντε
Χοζέ Χάρο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Άκη Μπρατσή στο pbratsis@gmail.com