Γιάννης Πάππου: Χρειάζεται εθνική στρατηγική στην οικονομία και σταθερό φορολογικό σύστημα

Xρειάζεται σταθερό λογικό φορολογικό σύστημα για όλους δήλωσε μιλώντας στον “Sky” Ρόδου με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου. Ο κ. Πάππου τόνισε πως η διοίκηση του Εμπορικού Επιμελητηρίου θα ζητήσει την εφαρμογή μέτρων για μικρά και μεγάλα νησιά όπως και την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

«Βρισκόμαστε στην επιστροφή στην κανονικότητα και στην πραγματικότητα της χώρας. Βλέπουμε ότι αυτά που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ένας μηχανισμός για να υφαρπάξουν τις ψήφους των Ελλήνων και να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτό κόστισε τόσα πολλά στην ταλανισμένη χώρα. Βλέπουμε τώρα τις πρώτες προεκλογικές υποσχέσεις να υλοποιούνται με σταθερά βήματα, πράγμα το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη η οικονομία και κυρίως η κοινωνία της χώρας προκειμένου να επιτευχθεί η συνοχή. Υπάρχουν φοροελαφρύνσεις και κινήσεις που στόχο έχουν την ανάπτυξη. Αυτός είναι ο τρόπος για να έρθουν χρήματα στα ταμεία της χώρας και να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια» δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου και πρόσθεσε πως δεν ισχύουν όσα είχε ισχυριστεί η προηγούμενη κυβέρνηση ότι δηλαδή η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων.

Όπως τόνισε ο κ. Πάππου,  άπαντες ιδιώτες και επιχειρηματίες πρέπει να προχωρήσουν με σοβαρότητα με ακρίβεια με σταθερά βήματα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης.
«Οφείλουμε όλοι εμείς ως άνθρωποι και επιχειρηματίες να λειτουργήσουμε με τέτοιο τρόπο δηλαδή με σοβαρότητα, με ακρίβεια, με σταθερά βήματα προκειμένου να επιστρέψουμε σε δυνατά ποσοστά ανάπτυξης για να μπορέσει η χώρα να ασκήσει την όποια κοινωνική πολιτική για να έχουν ελαφρύνσεις και τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα της χώρας μας», τόνισε ο κ. Πάππου.

Σταθερό λογικό φορολογικό σύστημα για όλους
Σε ερώτηση για τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων ο κ. Πάππου τόνισε:
«Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε ένα σταθερό λογικό φορολογικό σύστημα για όλους τους  Έλληνες.  Όσο οι φόροι θα μειώνονται τόσο θα ανεβαίνει η κατανάλωση στην αγορά. Τα προηγούμενα χρόνια τα φορολογικά νομοσχέδια άλλαζαν με τη μορφή καταιγίδας».
Επίσης,  οι επιχειρήσεις χρειάζονται , όπως είπε ο κ. Πάππου,  λογικές ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να είναι δυνατό να γίνονται προσλήψεις εργαζομένων.

«Μέχρι τώρα δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις εργαζομένων εξαιτίας των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης πρέπει να υπάρξει μείωση όσο το δυνατόν της γραφειοκρατίας ώστε επιχειρηματίες και πολίτες να εξυπηρετούνται τάχιστα. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούνται γρήγορα επιχειρήσεις», είπε .

Αναγκαία, πρόσθεσε ο κ. Πάππου,  είναι η στήριξη του τραπεζικού τομέα ώστε να προσφέρει την απαιτούμενη ρευστότητα.
«Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη η στήριξη του τραπεζικού τομέα», τόνισε.

Ακόμη χρειάζεται, όπως είπε ο κ. Πάππου, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τους κατοίκους των μικρών νησιών.
«Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι τα μικρά νησιά έχουν προβλήματα. Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα με φορολογικές στοχεύσεις για τους κατοίκους των μικρών νησιών.

Έτσι θα κάνουμε πιο έντονη την οικονομική δραστηριότητα στα νησιά. Θέλουμε όχι μόνο να τονωθεί η τουριστική κίνηση αλλά να μην μειωθεί ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων», δήλωσε ο κ. Πάππου.

Σε ερώτηση σχετικά με την αρνητική πορεία του Τουρισμού φέτος αλλά και την παρουσία του κ.Μάνου Κόνσολα στη θέση του υφυπουργού Τουρισμού ο κ. Γιάννης Πάππου τόνισε:
«Η παρουσία του κ. Κόνσολα είναι κάτι που μας ικανοποιεί πάρα πολύ. Είναι καλό που έχουμε ένα Δωδεκανήσιο σε μια τόσο νευραλγική θέση.

Είμαστε σε επικοινωνία με τον κ. Κόνσολα. Του έχουμε υποβάλει τις θέσεις μας και πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να υλοποιηθούν στη διάρκεια της τετραετίας. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο και όχι αποσπασματικές κινήσεις από κάθε φορέα. Εθνική στρατηγική χρειάζεται σε όλους τους τομείς. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να βάλουμε κάτω τα προβλήματα και να τα λύσουμε. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε έλλειψη στρατηγικού πλαισίου. Το μόνο που γινόταν ήταν αποσπασματικές κινήσεις».

Δεν έχει χαθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αλλά να μην φοράμε και παρωπίδες
Σε ερώτηση σχετικά με την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ο κ. Πάππου δήλωσε:
«Έχουμε αναφέρει ότι θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Αυτό ήταν το μοναδικό μετρήσιμο μέτρο νησιωτικής πολιτικής που υπήρχε.

Το μέτρο δεν έχει πεθάνει.  Το κρατάμε ακόμη ζωντανό. Έστω σε ορισμένα νησιά με τις όποιες διευκρινίσεις και διαφοροποιήσεις που ισχύουν για αυτά τα νησιά. Μια από τις πρώτες κινήσεις μας είναι να επισκεφθούμε τα αρμόδια υπουργεία ώστε να τονίσουμε για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα ύπαρξης μέτρων νησιωτικής πολιτικής που να είναι άμεσα μετρήσιμα στους κατοίκους και των επισκεπτών της Δωδεκανήσου και των υπολοίπων νησιών της χώρας. Δεν είμαστε και μονόπλευροι.

Δεν στοχεύουμε μόνο στο καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Υπάρχει μια μεγάλη παλέτα μέτρων που αν ενεργοποιηθούν,  θα δώσουν το ίδιο οικονομικό αποτύπωμα. Δεν πρέπει να φοράμε παρωπίδες και να κοιτάμε μόνο προς ένα ζήτημα αλλά σε μια παλέτα ζητημάτων,  των οποίων η επίλυση θα βοηθήσει και θα τονώσει την επιχειρηματική κοινότητα και τα νησιά μας».

Το ΕΒΕΔ έχει υποβάλει τις προτάσεις του ήδη
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ τόνισε πως τα μέτρα αυτά έχουν καταγραφεί και έχουν υποβληθεί στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

«Σε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη έχουμε συζητήσει τους προβληματισμούς μας. Αναλυτικά και κοστολογημένα έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας. Είναι άμεσα υλοποιήσιμες και δεν δημιουργούν προβλήματα στα οικονομικά της χώρας. Με αυτές θα κάνουμε και τους νησιώτες πιο δυνατούς. Εισπράξαμε θετική θέση στην κατεύθυνση των επιμελητηριακών προτάσεων», ανέφερε ο κ. Πάππου.

Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στην αγορά ο κ. Πάππου δήλωσε πως έχει ήδη αλλάξει η ψυχολογία των επιχειρηματιών.

«Έχει αλλάξει η ψυχολογία των επιχειρηματιών αλλά και των καταναλωτών. Σε αυτό συνέβαλαν οι φοροελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί. Υπάρχει αισιοδοξία για τα επόμενα δύο χρόνια. Σε ό,τι αφορά τη σεζόν, υπάρχει κράτημα σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τις κρατήσεις. Αυτό οφείλεται στον ανταγωνισμό από άλλους προορισμούς. Χάσαμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ. Έχουμε γίνει μη ανταγωνιστικοί με τις υπόλοιπες ανταγωνιστικές αγορές.

Τώρα βλέπουμε τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση.
Τουλάχιστον τις επόμενες τουριστικές περιόδους θα μπορέσουμε να κάνουμε την περιοχή μας πιο ελκυστική σε ό,τι αφορά το οικονομικό κόστος του επισκέπτη μας» , δήλωσε ο κ. Πάππου και πρόσθεσε πως οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό δεν θα πρέπει να εστιάζουν την προσοχή τους στον αριθμό των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων αλλά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Με εθνική στρατηγική όχι μόνο στον τουρισμό και την οικονομία αλλά και σε άλλους τομείς, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ, θα είναι εφικτό να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα τα προβλήματα και να δίνονται λύσεις.

«Χρειάζεται εθνική στρατηγική για να είναι εφικτό με σοβαρότητα να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.  Εμείς έχουμε τονίσει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός σοβαρού οργανισμού διαχείρισης προορισμού ώστε να δίνονται λύσεις, να οργανωθεί ο προορισμός και να υπάρχουν καλύτερες επιδόσεις», τόνισε.
(πηγή: skyrodos.gr)