Στ. Κυριαζής: «Να, γιατί δεν πήγαμε  στα Island Games»

«Ενώ θέλαμε να πάμε στους αγώνες του Γιβραλτάρ, δεν βοήθησε κανείς. Ούτε η Αποκεντρωμένη, ούτε το κράτος, ούτε και ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης τότε που έπρεπε να νομιμοποιήσουμε τη δαπάνη!».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ Στέφανο Κυριαζή ο οποίος για πρώτη φορά τοποθετείτε μέσω της "Αθλητικής Ροδιακής" για το επίμαχο θέμα των Island Games και τη μη συμμετοχή της Ρόδου στους αγώνες που έγιναν στο Γιβραλτάρ. Ο κ. Κυριαζής εξαπολύει βέλη προς τον Τάκη Μιχαηλίδη αλλά και προς το κράτος:

«Τον κ. Μιχαηλίδη τρεις μήνες τον παρακαλούσα για το θέμα της δαπάνης. Του ζητούσα λόγω των σχέσεών του με τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κυβέρνηση να το δει το θέμα και πάντα μου απαντούσε ότι θα μιλήσει με τον κ. Σαντορινιό. Τρεις μήνες μου απαντούσε το ίδιο».

Αναφερόμενος αναλυτικά στο θέμα και στο ιστορικό των τελευταίων μηνών, τόνισε τα εξής;

«Τα τελευταία δύο χρόνια που ασχολήθηκα με το θέμα των Island Games, ανακάλυψα ότι ο ΔΟΠΑΡ δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει ούτε με ένα ευρώ. Παρόλα αυτά, πέρυσι πληρώσαμε τη συμμετοχή μας κανονικά, παρά το ότι ο Επίτροπος δεν  νομιμοποίησε τη συγκεκριμένη δαπάνη.

Ψάξαμε το θέμα με τον ΔΟΠΑΡ και είδαμε ότι για να γίνουν όλα νόμιμα και να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η συμμετοχή μας, θα έπρεπε να τροποποιήσουμε το καταστατικό συμπεριλαμβάνοντας και τους Διεθνείς αγώνες ως δραστηριότητα.

Ξεκίνησα την όλη διαδικασία από τον Οκτώβριο του 2018 και τελικά τον Φεβρουάριο του 2019 μπορέσαμε να στείλουμε στην αποκεντρωμένη τα δικαιολογητικά. Ήταν η στιγμή που ζήτησα τη βοήθεια του Τάκη Μιχαηλίδη αλλά και του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού με το σκεπτικό ότι η Αποκεντρωμένη είναι κρατική.

Ζήτησα δηλαδή να επισπευσθεί η διαδικασία και να προλάβουμε τις ημερομηνίες. Η επιθυμία μας ήταν να συμμετάσχουμε κανονικά. Αυτό επεσήμανα συνεχώς και στη Διεθνή Επιτροπή και αυτό είναι κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος βλέποντας όλη την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχα μαζί τους.

Τους εξηγούσα ωστόσο πως αν δεν νομιμοποιηθεί η δαπάνη δεν θα είναι δυνατόν να πληρωθεί η συμμετοχή μας. Έφθασε ο Απρίλης, περίπου 40 ημέρες πριν τις εκλογές και η απόφαση που ήρθε από την Αποκεντρωμένη ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατόν να γίνει η τροποποίηση του καταστατικού καθώς δεν είναι απαραίτητο!

Σαν να είπα στους κ. Σαντορινιό και Μιχαηλίδη να με μπλοκάρουν. Ήρθα σε επικοινωνία με τον Επίτροπο και την Αποκεντρωμένη προκειμένου να κλείσω το θέμα και να προχωρήσουμε. Δυστυχώς όμως, έμαθα από τρίτους ότι ο κ. Μιχαηλίδης, μιλούσε με τους αθλητές και εισέπραττε χρήματα, 50 και 60 ευρώ και έταζε ότι όλους θα τους πάρει στους αγώνες.

Παρέκαμψε στην ουσία τον ΔΟΠΑΡ και ενεργούσε μόνος του. Τι έπρεπε να κάνω; Από τη μια είχα να λύσω το θέμα της δαπάνης και από την άλλη να μαζέψω τον Μιχαηλίδη. Ε, δεν γίνεται αυτό. Έχω κάνει ήδη αναφορά στη Νομική υπηρεσία του Δήμου και η έρευνα θα προχωρήσει».

Ο κ. Κυριαζής περιγράφει στη συνέχεια τα βήματα που ακολούθησε:
«Παρά τα προβλήματα συνέχισα την προσπάθεια προκειμένου να μπορέσει να γίνει η αποστολή. Μιλούσα με την επιτροπή στο Γιβραλτάρ και τους ενημέρωσα ότι λόγω των εκλογών δεν είναι δυνατόν να παρθεί σχετική απόφαση, ζητώντας τους να στείλουμε τις προκαταβολές και τη συνδρομή των 800 ευρώ αμέσως μετά τις εκλογές.

Ο στόχος μου πλέον ήταν να πάμε έστω με 30 αθλητές για να είμαστε παρόντες στους αγώνες ακόμα και με μια μικρότερη αποστολή. Εκεί προέκυψε ένα άλλο ζήτημα. Μου απάντησαν ότι ο κ. Μιχαηλίδης ήδη τους είχε στείλει λίστα με ονόματα αθλητών. Οι άνθρωποι έμειναν έκπληκτοι. Μας είχαν πλέον για αναξιόπιστους. Άλλα έλεγε ο Μιχαηλίδης και άλλα ο επίσημος φορέας».

Ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ πρόσθεσε και τα ακόλουθα:
«Προεκλογικά δεν εκμεταλλεύτηκα καθόλου την όλη ιστορία. Μπορούσα να δημιουργήσω ένα κλίμα υπέρ μου αλλά δεν το έκανα για δεοντολογικούς λόγους. Μετά τις εκλογές έστειλα νέο email στο Γιβραλτάρ, αλλά μου απάντησαν ότι έχουν τελειώσει οι ημερομηνίες και είμαστε εκτός».

Σε ερώτηση για το αν ο νέος Δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης είναι ενημερωμένος για όλα τα προαναφερθέντα, απάντησε ως εξής:

«Τον έχω ενημερώσει. Του εξήγησα ότι δεν μπορούσαμε να προβούμε σε καμία δαπάνη, εκφράζοντάς του την επιθυμία να γίνουν ενέργειες από εδώ και πέρα προκειμένου να μην μας αποβάλλουν και από τον θεσμό. Μου υποσχέθηκε ότι το θέμα  θα το δει από τον Σεπτέμβριο.  Πρέπει να πω όμως και κάτι ακόμα γιατί οι αλήθειες είναι καλό να λέγονται.

Από τότε που έγινε ο “Καλλικράτης” δεν έγινε καμία ενέργεια σχετικά με τα Island Games. Αντιθέτως τον τελευταίο χρόνο, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να νομιμοποιήσουμε τη δαπάνη για να μπορεί η Ρόδος να συμμετέχει στον θεσμό. Ελπίζω η νέα διοίκηση που θα έρθει να κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και να είναι εφικτή η συμμετοχή μας στη συνέχεια.

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι της Διεθνούς Αθλητικής  Ένωσης Νήσων είναι λογικοί και θα μας καταλάβουν. Σε όλα τα email που μου έχουν στείλει αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι θέλουν τη Ρόδο στην οικογένειά τους. Όπως και εγώ σε όλες τις απαντήσεις μου τους έλεγα ότι και η Ρόδος θέλει να είναι παρούσα. Δεν μπορεί όμως να συμμετέχει παράνομα. Βρισκόμαστε σε πονηρές εποχές και ακόμα και το 1 ευρώ ελεγχόμαστε».

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα ήθελε να παραμείνει στη θέση του προέδρου του ΔΟΠΑΡ αν του το ζητήσει ο νέος Δήμαρχος Ρόδου, είπε:

«Αν ο κ. Καμπουράκης το επιθυμεί, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είμαι στη διάθεση της κοινωνίας από μικρό παιδί. Πάντα θα συμμετέχω και θα είμαι ενεργός σε ότι χρειαστεί ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Θεωρώ όμως ό,τι η νέα Δημοτική Αρχή θα κάνει τις επιλογές της.

Όποιος και αν είναι ο νέος πρόεδρος, θα τον ενημερώσω για τα πάντα και θα του δώσω και τα φώτα μου. Θεωρώ ότι αφήνω μια καλή παρακαταθήκη όλα αυτά τα δύο χρόνια με μεγάλες εκδηλώσεις που έγιναν.

Θέλω να βοηθήσω τη νέα διοίκηση, όποια και αν είναι, να συνεχιστεί αυτό το έργο».