Στο εστιατόριο “NOBLE” του  “ELYSIUM RESORT & SPA” στη Ρόδο

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το δεύτερο Local Gourmet Festival που διοργάνωσε το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και βραβείο Ελληνικής Κουζίνας εστιατόριο “Noble” του ξενοδοχείου “Elysium Resort & Spa” από τις 19 έως 23 Ιουλίου.

Το φεστιβάλ είχε σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και μέσω αυτής την προώθηση μικρών παραγωγών, την προβολή τοπικών προϊόντων και φυσικά την ενθάρρυνση νέων chef να συμβάλλουν στην ανάδειξη της ροδίτικης κουζίνας. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θετική αφού οι διαθέσιμες θέσεις είχαν εξαντληθεί πολύ πριν τις βραδιές γευσιγνωσίας.

Την πρώτη ημέρα, στην εναρκτήρια εκδήλωση, προσφέρθηκαν 17 “καλέσματα” βασισμένα σε ισάριθμες παραδοσιακές ροδίτικες συνταγές, τα οποία μαγείρευαν μπροστά στους προσκελημένους μαγείρισσες από διάφορα χωριά της Ρόδου. Την ίδια στιγμή, η ομάδα του “Noble” πρόσφερε τα ίδια εδέσματα στη μοντέρνα εκδοχή τους, δίνοντας την ευκαιρία στους προσκεκλημένους να συγκρίνουν  “το χθες και το αύριο” της ροδίτικης κουζίνας. Τις επόμενες τέσσερις ημέρες, το “Elysium Resort & Spa” και το “Noble” είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν τέσσερις Έλληνες chef που διαπρέπουν σε βραβευμένα εστιατόρια του εξωτερικού: ο Θάνος Φέσκος από το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο “Geranium” στην Κοπεγχάγη, ο Έρικ Ιβανίδης από το βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin εστιατόριο “Oak” στην Γάνδη, ο Μάικ Παπαφίλης από το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin εστιατόριο “L’Ambroisie” στo Παρίσι, και ο Αθηναγόρας Κωστάκος από το εστιατόριο “Meraki” στo Λονδίνο, με διάκριση The Michelin Plate.

Στο φετινό φεστιβάλ βασικός άξονας πάνω στον οποίο κινήθηκαν οι δημιουργίες των chef ήταν η «συνάντηση» της ροδίτικης κουζίνας με τη μοντέρνα Ελληνική κουζίνα. Έτσι, οι προσκεκλημένοι chef συνεργάστηκαν με την ομάδα του “Noble”, με επικεφαλής τους Σταμάτη Μισομικέ (Noble head chef) και Γιώργο Τρουμούχη (Executive chef του Elysium) και συνδημιούργησαν μοναδικά μενού γευσιγνωσίας 7 πιάτων, στη λογική ενός 4-hand dinner, τρία από τα οποία προέρχονταν από τον προσκεκλημένο σεφ και ήταν βασισμένα στη μοντέρνα Ελληνική κουζίνα, τρία από την ομάδα του “Noble” βασισμένα στη ροδίτικη κουζίνα, καθώς και ένα πιάτο συνδημιουργίας και κοινών σημείων γαστρονομικής αναφοράς.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου, ο Θάνος Φέσκος επηρεασμένος από την απλότητα, αλλά και τους νεωτερισμούς της νέας Σκανδιναβικής κουζίνας πρόσφερε ένα εντυπωσιακό σε σύνθεση μενού από Ελληνικές γεύσεις με χαρακτηριστικό το επιδόρπιο από λευκή σοκολάτα, πράσινα λαχανικά και τσάι βοτάνων, ενώ από την ομάδα του “Noble” ξεχώρισε το γνωστό σουπιόριζο με μελάνι σουπιάς, σύνορο και τσίρο.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου, ο Έρικ Ιβανίδης, με εμφανείς γευστικές επιρροές από τη Μέση Ανατολή, ξεχώρισε για τον μπακαλιάρο ατμού με πράσινα σπαράγγια, σάλτσα από ορό γιαουρτιού Κρήτης, και αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Από την ομάδα του “Noble”, τις εντυπώσεις κέρδισε το μοσχάρι με κουκουμάρια, μαρούλι και άρτυμα από φύκια. Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου ο Μάικ Παπαφίλης μετέφερε στη Ρόδο τη φινέτσα της Γαλλικής κουζίνας, με έντονο το παριζιάνικο στιλ στις Ελληνικές δημιουργίες του.
 

Ξεχώρισε η  τσιπούρα με φρέσκα μυρωδικά και αβοκάντο κουλί φιστικιών Αιγίνης με lime. Από την ομάδα του “Noble” αίσθηση προκάλεσαν οι πεταλούδες με ξυλοκέρατα, μπανάνα και υδρόμελο σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση πάνω στο τραπέζι χωρίς πιάτο. Το φεστιβάλ έκλεισε ο Αθηναγόρας Κωστάκος με ένα σαφές Ελληνικό δημιουργικό στιλ όπου ξεχώρισε ο μπακαλιάρος με πουρέ αγκινάρας, σάλτσα σαβόρε, λάδι τσίλι και σταφίδες σε κρασί. Την ίδια μέρα από την ομάδα του “Noble” άριστες εντυπώσεις άφησε η μισοψημένη στο αλάτι λακέρδα από μαγιάτικο με αμάρανθο και γάλα από καρύδια.

Στο παράπλευρο πρόγραμμα του φεστιβάλ οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι που κάλυψαν την εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ροδίτικης γαστρονομίας. Επισκέφθηκαν τα Απόλλωνα όπου δοκίμασαν παραδοσικά εδέσματα στην ταβέρνα “Παράγκα”, αλλά και τοπικά κρασιά στο οινοποιείο της οικογένειας Πιπέρη.

Την επόμενη ημέρα είχαν την ευκαιρία να μαγειρέψουν, σε σπίτι στον Έμπωνα μαζί με ντόπιες νοικοκυρές, γιαπράκια με λαγό, καπαμά, κατημέρια και ξυγκόπιτες. Στη συνέχεια γεύθηκαν τα αντίστοιχα πιάτα στην ταβέρνα Ηλίας, αλλά και να δοκιμάσουν τοπικά κρασιά στο οινοποιείο της οικογένειας Αλεξανδρή. Επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Μελισσοκομικής Δωδεκανήσουν όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής του μελεκουνιού, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Φιλήμωνα στην Αρνίθα όπου μαζί με ντόπιες μαγείρισσες έφτιαξαν ανθότυρο και πλαστά μακαρόνια όπως μάτσι, λουκούμι και σκούλουκους.

Το φεστιβάλ στήριξαν μια σειρά από επιχειρήσεις, συνεργάτες του εστιατορίου “Noble” και του ξενοδοχείου “Elysium Resort & Spa”, οι οποίες μέσω της χορηγίας τους απέδειξαν έμπρακτα ότι στηρίζουν την ανάδειξη και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας: Caterplus, Christodoulides, Delifrance, Kozas Food Services, Θαλασσινός Κήπος & Kamiros Fish,  Afric Γενική Εμπορική, Ariston Rhodes, ΕΛΕΤΡΟ, Κωστόπουλος Horeca, Rammos Food Services, AMDA Consulting, 4Chef, CAIR,

Enoteca Emery, Enoteca Di Rodi, Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, M.Z. Μισσίκος, Nespresso, Ο-life, και S.Pellegrino-Aqua Panna. Καθοριστικός σε αυτή την προσπάθεια ήταν και ο ρόλος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αφού το Local Gourmet Festival 2019 ήταν μία από τις δράσεις που στήριξε η Περιφέρεια στο πλαίσιο του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019.
Αναμφίβολα, μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, η ροδίτικη κουζίνα δείχνει έμπρακτα ότι είναι δυναμικά παρούσα στην ελληνική fine dining σκηνή, μέσα από παραδοσιακά πιάτα που υλοποιούνται με σύγχρονη γαστρονομική ερμηνεία αλλά ταυτόχρονα με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση.