Είχε καταδικαστεί σε 15 φορές ισόβια και ζητάει να «εξαφανιστεί» η ποινή του!

Το ναυάγιο που είχε σημειωθεί πριν από τέσσερα χρόνια στην Κω κατά τη μεταφορά 15 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια, και είχε ως αποτέλεσμα να πνιγούν δύο ανήλικα αδελφάκια, θα αναβιώσει το Σεπτέμβριο στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσει 48χρονος Τούρκος διακινητής ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί (πρωτόδικα) 15 φορές σε ισόβια κάθειρξη!

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση εκδικάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2017 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο έκρινε ένοχο τον 48χρονο αλλοδαπό χωρίς να του αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό και του επέβαλε 15 φορές ισόβια κάθειρξη – όσοι και οι μεταφερόμενοι με τη βάρκα που φέρεται να κυβερνούσε- και 9 μήνες φυλάκιση καθώς και συνολικό χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.400.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής ο 48χρονος Τούρκος άσκησε έφεση με στόχο να μειώσει  ή και να «εξαφανίσει» την πρωτόδικη ποινή που του έχει επιβληθεί, η οποία θα εξεταστεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στις 23 Σεπτεμβρίου.

Ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου ο 48χρονος Τούρκος είχε δηλώσει ότι δεν κυβερνούσε εκείνος το σκάφος αλλά ένας άλλος Σύριος χωρίς ωστόσο να πείσει τους δικαστές οι οποίοι τον έκριναν ένοχο με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου και του επέβαλαν την παραπάνω βαρύτατη ποινή.

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου 2015 ανοικτά της Κω. Το ταξίδι των συνολικά 15 αλλοδαπών και προσφύγων (ήταν 10 Σύριοι και 5 Ιρακινοί) είχε ξεκινήσει με το πολυεστερικό σκάφος μήκους 4 μέτρων που φέρεται να κυβερνούσε ο 48χρονος Τούρκος, από την πόλη Αλικαρνασσό της Τουρκίας με προορισμό τα νησιά μας. Περίπου στις 11.25 το βράδυ στο πλαίσιο περιπολίας οι λιμενικοί εντόπισαν ανθρώπους να βρίσκονται στη θάλασσα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και με τη βοήθεια και ελικοπτέρου Super Puma, ξεκίνησε η διάσωση των αλλοδαπών που βρίσκονταν μέσα στο νερό. Από εκεί συνολικά ανασύρθηκαν 13 άτομα και ένα τετράχρονο κοριτσάκι το οποίο είχε πνιγεί. Επίσης αναζητούνταν αλλά δεν εντοπίστηκε ποτέ η σορός του ανήλικου επίσης αδελφού της!

Όπως έγινε γνωστό από την προανάκριση, το σκάφος έμεινε από βενζίνη και καθώς ήταν υπερφορτωμένο άρχισε να βάζει νερά.