Πρόσθετη έρευνα για το τραγικό περιστατικό με τον πνιγμό των δύο αδελφών στη Ρόδο

Πρόσθετη έρευνα για το τραγικό περιστατικό με τον πνιγμό των δύο αδελφών στη Ρόδο

Πρόσθετη έρευνα για το τραγικό περιστατικό με τον πνιγμό των δύο αδελφών στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1782 ΦΟΡΕΣ

Διετάχθη απο τον Εισαγγελέα- Αφέθηκαν ελεύθεροι οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τις καταθέσεις των γονέων των δύο αδικοχαμένων νεαρών κοριτσιών που ήρθαν στη Ρόδο για διακοπές μαζί με την οικογένειά τους και πνίγηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην πισίνα ξενοδοχείου της Ιαλυσού όπου διέμεναν.


Ο ιατροδικαστής Ρόδου κος Κωτρέτσος, που ολοκλήρωσε χθες αργά το μεσημέρι την ιατροδικαστική του έκθεση, επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος των δύο κοριτσιών προήλθε από πνιγμό, αλλά παραγγέλθηκαν και άλλες πρόσθετες τοξικολογικές εξετάσεις, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία της ιατροδικαστικής έρευνας, έτσι ώστε να αποκλειστεί οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο.


Παράλληλα, ο Εισαγγελέας Ρόδου ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν χθες αργά το απόγευμα ο διευθυντής και ο ναυαγοσώστης του ξενοδοχείου, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους κο Άκη Δημητριάδη, διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι και ταυτόχρονα έδωσε εντολή γίνει πρόσθετη έρευνα από τους αξιωματικούς του Α.Τ. Ιαλυσού, έτσι ώστε να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της διπλής αυτής τραγωδίας που βύθισε στο πένθος την οικογένεια των Γάλλων αλλά και την τοπική μας κοινωνία που πληροφορήθηκε το θάνατο δύο νέων κοριτσιών, με τόσο τραγικό τρόπο.

Δεν ήξεραν να κολυμπούν
Ένα νέο στοιχείο που έφερε χθες στη δημοσιότητα «Η ΡΟΔΙΑΚΗ» είναι η πληροφορία ότι οι γονείς των δύο κοριτσιών, δήλωσαν ότι τα κορίτσια τους δεν ήξεραν κολύμπι. Η οικογένεια ήρθε στο νησί μας για διακοπές στις 28 Ιουλίου μαζί με άλλα δύο παιδιά τους, από τη Γαλλία. Εκτός τα δύο κορίτσια 16 και 19 ετών που πνίγηκαν, στο ξενοδοχείο βρίσκονταν εκείνη την ώρα οι γονείς, μία μεγαλύτερη αδελφή τους και ένα μικρότερο κορίτσι 10 ετών.
Από τις επίσημες μαρτυρίες προκύπτει ότι η εξαμελής οικογένεια είχε γευματίσει κανονικά λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Από το τραπέζι του εστιατορίου αποχώρησαν λίγο μετά τις τρεις και μισή ενώ στη συνέχεια πήγαν στα δωμάτιά τους.


Αμέσως μετά τις 5 όμως, οι δύο από τις 4 αδελφές μετέβησαν στο χώρο της πισίνας.
Στη διάρκεια του χρόνου που μεσολάβησε, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε «Η ΡΟΔΙΑΚΗ», οι νεαρές γευμάτισαν και πάλι γλυκά και άλλα σνακ από μπουφέ που υπήρχε στο ξενοδοχείο, όπως προκύπτει και από τις κάμερες ασφαλείας.


Το ξενοδοχείο διαθέτει τρεις πισίνες. Τα κορίτσια επειδή δεν ήξεραν προφανώς κολύμπι, προτιμούσαν την πισίνα με βάθος 1 μέτρο και 20 εκατοστά. Λίγο μετά τις 6 και 10 έφθασαν εκεί. Όμως δυστυχώς, δεν βρήκαν ελεύθερη ξαπλώστρα στην πισίνα αυτή και αναγκάστηκαν να πάνε στην αμέσως μεγαλύτερη, το ύψος της οποίας ξεπερνά τα 2 μέτρα.


Εκεί, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, αφού μπήκαν μέσα, εκτιμάται ότι πανικοβλήθηκαν όταν έφθασαν σε σημείο που δεν πατούσαν τα πόδια τους στον πάτο και τότε δυστυχώς ξεκίνησε το πρώτο μέρος της τραγωδίας: Η μία προσπαθούσε να κρατηθεί ή να σώσει την άλλη και δυστυχώς επήλθε το μοιραίο.
Ο ναυαγοσώστης είχε σχολάσει στις 6 το απόγευμα και το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε στις 6 και 20 και έφθασε στο σημείο δέκα λεπτά αργότερα.. Εντόπισε τη μία η οποία είχε παλμούς και την οποία επιχειρούσαν να επαναφέρουν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Οι γονείς τότε άρχισαν να αναζητούν και τη δεύτερη αδελφή. Νόμιζαν ότι βρίσκονταν στο δωμάτιο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΡΟΔΙΑΚΗΣ», ούτε οι γονείς ούτε κανείς άλλος είχε δει δυστυχώς ότι λίγα μέτρα παραπέρα στον πάτο της πισίνας βρίσκονταν νεκρή η μεγαλύτερη αδελφή της. Η τραγωδία έγινε ανείπωτη μόλις το αντιλήφθηκαν. Η δεύτερη αδελφή ανασύρθηκε νεκρή ελάχιστα λεπτά αργότερα.
Μέχρι αργά το βράδυ, στο σημείο βρίσκονταν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή νοτίας Δωδεκανήσου κο Μιχάλη Καληωράκη και τον διοικητή του Α.Τ. Ιαλυσού κ Θέμη Καλαμάτα, οι οποίοι βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Εισαγγελέα Ρόδου.

Επικοινωνία υπουργού με Γάλλο Πρέσβη
Τη θλίψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, μετά την τραγωδία στη Ρόδο. Ο υπουργός, ενημέρωσε τον Γάλλο πρέσβη ότι η κινητοποίηση του υπουργείου είναι άμεση και έχει επιληφθεί των ενεργειών, ενώ ο πρέσβης με τη σειρά του εξέφρασε την ικανοποίηση για την άμεση αντίδραση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο υπουργός Τουρισμού επικοινώνησε επίσης με τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής, ενώ αρμόδιος από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δωδεκανήσου θα μεταβεί σήμερα στο σημείο, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
«Με αφορμή το τραγικό γεγονός του πνιγμού των δυο νεαρών κοριτσιών σε ξενοδοχείο του νησιού, έρχεται στην επιφάνεια ξανά η ανάγκη να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των λουομένων σε πισίνες και θάλασσες στην περιοχή μας.


Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού έχουν στην πλειονότητα τους περισσότερες από μία πισίνες, ορισμένες μάλιστα έχουν δεκάδες. Σε πολλές περιπτώσεις οι παραλίες έχουν παραχωρηθεί στα ξενοδοχεία επομένως έχουν και την ευθύνη της πρόσληψης ναυαγοσώστη για την παραλία.
Ωστόσο η συνήθης πρακτική είναι να προσλαμβάνεται ένας ή δύο ναυαγοσώστες με καθήκον να επιτηρούν τα πάντα, πράγμα πολύ επικίνδυνο.


Ακόμα και το ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει για τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών (πισινών), το οποίο είναι από την εποχή της χούντας, προβλέπει την ύπαρξη εποπτών ασφαλείας, εκπαιδευμένους μάλιστα στην ανάνηψη, σε κάθε πισίνα προκειμένου να δοθεί άδεια λειτουργίας.
Αυτό λοιπόν που συνήθως κάνουν τα ξενοδοχεία είναι να δηλώνουν ορισμένους εργαζόμενους τα καθήκοντα των οποίων δεν έχουν σχέση με αυτό το αντικείμενο, έχουμε δει από σερβιτόρους μέχρι διευθυντές, συχνά εξασφαλίζοντάς τους και σχετικό πτυχίο, ώστε να πάρουν τη σχετική άδεια λειτουργίας, αφού γνωρίζουν ότι κανένας έλεγχος δεν πρόκειται να γίνει στη συνέχεια.
Οι ναυαγοσώστες, οι επόπτες, οι εργαζόμενοι που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να καθαρίζουν και να προσθέτουν χημικά στις πισίνες (πισινιέρηδες), δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με μισθούς ψίχουλα αφού οι ειδικότητές τους δεν συμπεριλαμβάνονται σε Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς ρεπό και χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας.


Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να προσλαμβάνονται πισινιέρηδες και να αναλαμβάνουν καθήκοντα χωρίς καμία εκπαίδευση για την ασφαλή χρήση των επικίνδυνων χημικών και για τους ίδιους και για τους λουόμενους. Τα ατυχήματα δίνουν και παίρνουν, ενώ είναι άγνωστες οι συνέπειες που θα έχει μακροπρόθεσμα στην υγεία των εργαζομένων η επαφή με αυτά τα χημικά.


Υποτίθεται πως ορισμένα από αυτά τα ζητήματα επιτηρούνται από τον τεχνικό ασφαλείας, ωστόσο η όποια παρουσία τεχνικού ασφαλείας κυρίως έχει να κάνει με την τυπική υπογραφή παρά με ουσιαστικά μέτρα, πράγμα που έχει ενταθεί ακόμα περισσότερο με την εξάπλωση των ΕΞΥΠΠ (εργολαβικές εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας).


Επομένως τα ατυχήματα και κυρίως οι τραγικές συνέπειές τους, δεν πέφτουν από τον ουρανό. Δε φταίει η «κακιά η ώρα», ούτε αν τα κορίτσια ήξεραν να κολυμπούν όπως αναπαράχθηκε σε ορισμένα ΜΜΕ. Η βασική αιτία είναι το κυνήγι του κέρδους, η προσπάθεια συμπίεσης του κόστους, η εντατικοποίηση της δουλειάς.
Η πάλη των εργαζομένων για τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς πρέπει να είναι για τις οργανώσεις των εργαζομένων ψηλά στην ιεράρχησή τους. Μόνο αυτή η πάλη μπορεί να βάλει φραγμό στην ασυδοσία της εργοδοσίας που έχει τέτοια τραγικά αποτελέσματα.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια των κοριτσιών.»

Διαβάστε ακόμη

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Συνελήφθη ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

«Έπεσα σε παγίδα», ισχυρίζεται ο 50χρονος αρχαιοφύλακας μουσείου που κατηγορείται για ασέλγεια σε 10χρονο

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του