Το γύρο του κόσμου έκανε το τραγικό περιστατικό του πνιγμού των δύο κοριτσιών

Το γύρο του κόσμου έκανε  το τραγικό περιστατικό του πνιγμού των δύο κοριτσιών

Το γύρο του κόσμου έκανε το τραγικό περιστατικό του πνιγμού των δύο κοριτσιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 726 ΦΟΡΕΣ

Θα συνεχιστεί η έρευνα για να διευκρινιστεί πώς πνίγηκαν τα δύο κορίτσια

Με τον πνιγμό των δύο κοριτσιών στο ξενοδοχείο της Ρόδου, ασχολήθηκαν ιδιαίτερα και τα ξένα ΜΜΕ, καθώς η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της καταγωγής των δύο άτυχων κοριτσιών, τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση, ενώ η είδηση του πνιγμού τους δημοσιεύεται ακόμα και σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρεται αναλυτικά στην υπόθεση, τονίζοντας ότι τα δύο κορίτσια, 16 και 19 ετών, που πνίγηκαν στην πισίνα του ξενοδοχείου της Ρόδου, δεν γνώριζαν κολύμβηση. Επικαλούμενη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι την υπόθεση παρακολουθεί στενά και η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, η «Ouest France» κάνει λόγο για ένα «δράμα στο νησί της Ρόδου», αναφέροντας πως υπάλληλοι του ξενοδοχείου, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα για την υπόθεση στη Ρόδο.
Η «Sun» στη Βρετανία, στάθηκε στο γεγονός ότι το ένα κορίτσι προσπάθησε να σώσει την αδερφή του, αναφέροντας ότι επειδή δεν βρήκαν ξαπλώστρα σε ρηχή πισίνα, πήγαν σε άλλη, κάτι που στάθηκε μοιραίο στη συνέχεια. Το “Reuters” έκανε επίσης αναφορά στο περιστατικό, αλλά και στο ότι ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έδωσε συλλυπητήρια στην Γαλλική πρεσβεία. Τελος, και οι” New York Times” κάνουν αναφορά στο τραγικό περιστατικό, αναφέροντας τις ίδιες πληροφορίες με το “Reuters”.

«Κανείς δεν φώναξε τίποτα-ήταν μπροστά και η αδελφή τους»
«Το ξενοδοχείο ήταν πλήρως εφοδιασμένο με άδειες, υπήρχε ναυαγοσώστης στη συγκεκριμένη πίσίνα και τηρούσε όλους τους κανόνες ασφαλείας», σημείωσε ο κ. Ε. Δημητριάδης, δικηγόρος των προσαχθέντων από το ξενοδοχείο της Ρόδου, στην πισίνα του οποίου βρήκαν τον θάνατο τα δύο κορίτσια από τη Γαλλία.
Σύμφωνα με το δικηγόρο, βάσει του νόμου, οι κανόνες ασφαλείας είναι «η αναγραφή του βάθους της πισίνας, η ύπαρξη σωσιβίων, η ένδειξη ότι απαγορεύονται οι βουτιές και το ωράριο λειτουργίας που αναγράφεται και έχει άμεση συνάρτηση με το ωράριο του ναυαγοσώστη.

Όπως είπε ο ίδιος, τα δύο κορίτσια μπήκαν στην πισίνα 20 λεπτά μετά το κλείσιμό της και πνίγηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και κυρίως, χωρίς κανένας από τους παρόντες να καταλάβει το οτιδήποτε.
«Η τρίτη, 10χρονη αδελφή που ήταν μαζί τους, μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, είχε μπει και αυτή και κάποια στιγμή γύρισε την πλάτη της και δεν κατάλαβε τίποτα», είπε σχετικά ο κ. Δημητριάδης, για να συμπληρώσει ότι το περιστατικό δεν έγινε αντιληπτό από κανέναν που ήταν στο σημείο.

«Υπήρχε κόσμος στις ξαπλώστρες εκεί που δεν κατάλαβε τίποτα. Δεν φώναξε κανένας τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, όπως είπε ο κ. Ε. Δημητριάδης, το ξενοδοχείο είχε πρόσφατα ελεγχθεί από tour operators, ενώ λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν υπήρχαν κάμερες για να καταγράψουν το συμβάν.

Αφέθηκαν ελεύθεροι
Στο μεταξύ, προχθές βράδυ ο διευθυντής του ξενοδοχείου και ο ναυαγοσώστης προσήχθησαν, συνοδευόμενοι από το συνήγορό τους κ. Άκη Δημητριάδη, ενώπιον του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου, ο οποίος και έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ η δικογραφία της υπόθεσης επεστράφη στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού προκειμένου να ληφθούν περαιτέρω καταθέσεις, ώστε να διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της διπλής αυτής τραγωδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εμπλεκόμενοι προανακριτικά στους αστυνομικούς κατέθεσαν ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των λουομένων, όπως απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία και πως την ώρα που έγινε το τραγικό συμβάν, ήταν ώρα που η πισίνα δεν λειτουργούσε.
Σημειώνεται πως με τοο που ολοκλήρωσε προχθές αργά το μεσημέρι την ιατροδικαστική του έκθεση, επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος των δύο κοριτσιών προήλθε από πνιγμό, αλλά παραγγέλθηκαν και άλλες πρόσθετες τοξικολογικές εξετάσεις, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία της ιατροδικαστικής έρευνας, έτσι ώστε να αποκλειστεί οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο.

Υπουργός Τουρισμού: «Η χώρα μας είναι απολύτως ασφαλής»
«Η χώρα μας είναι απολύτως ασφαλής» δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR.
Αναφερόμενος στις δύο τραγωδίες σε δύο νησιά, με τους πνιγμούς σε πισίνα των δύο αδελφών και της 8χρονης, ο υπουργός επεσήμανε ότι το νομικό πλαίσιο που έχει η χώρα μας είναι επαρκές και υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων τηρούν τις δεσμεύσεις που τους έχει επιβάλλει ο νόμος.

«Οι περιφερειακές υπηρεσίες ήταν ενεργές από την πρώτη στιγμή» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, κάνοντας γνωστό ότι επικοινώνησε ο ίδιος για να ενημερωθεί σχετικά με τα τραγικά συμβάντα. «Πριν από λίγο υπέγραψα μια απόφαση ώστε οι υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους» πρόσθεσε ο υπουργός Τουρισμού.
Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε για την τραγωδία με τις δύο αδελφές στη Ρόδο ότι τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας.

ΠΟΞ: Στατιστικά μικρός ο αριθμός των πνιγμών στα ξενοδοχεία
"Τα δυστυχήματα σε κολυμβητικές δεξαμενές δεν είναι ένα γενικευμένο φαινόμενο αλλά αφορούν ένα μικρό αριθμό περιστατικών, αν εξετάσει κανείς στατιστικά τον αριθμό των λουόμενων που έχουν περάσει από τα ξενοδοχεία της χώρας, τα οποία διαθέτουν πισίνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια", τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM" με αφορμή τους πρόσφατους πνιγμούς σε Ρόδο και Κρήτη, που σημειώθηκαν σε πισίνες ξενοδοχείων.

"Τα πρόσφατα γεγονότα είναι πραγματικά οδυνηρά και θα ήθελα, από την πλευρά μου, να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους", τόνισε ο κ. Τάσιος και πρόσθεσε: "Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως χαρακτηρίζονται οι πισίνες των ξενοδοχείων, υπάρχουν και πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες που ορίζει η νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένας επόπτης ασφαλείας, που μπορεί να είναι είτε ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου εκπαιδευμένος με πιστοποιημένα σεμινάρια ή ναυαγοσώστης. Υπάρχει επίσης, ο εσωτερικός κανονισμός του ξενοδοχείου που ορίζει για παράδειγμα, το ωράριο λειτουργίας και τους κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι πρέπει να είναι σε σημείο τέτοιο, ώστε όλοι να τους βλέπουν και να είναι γραμμένοι σε τουλάχιστον δύο γλώσσες. Μετά τη λήξη της λειτουργίας της πισίνας (που συνήθως διαρκεί όσο η βάρδια του εργαζόμενου) ο χώρος πρέπει να οριοθετείται".

O κ. Τάσιος επισήμανε ότι και από την πλευρά των πελατών πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και οι ανήλικοι πρέπει πάντα να συνοδεύονται.
Για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας διενεργούνται έλεγχοι τόσο από τις περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού όσο και από την αστυνομία.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη