Η μαγεία του Καστελλορίζου,  σε μια ανάγνωση…

Γράφει ο Αγαπητός Ξάνθης, Αρχιτέκτονας-Μεταδιδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Μια επίσκεψη στο νησί ανατάσσει την αισθητική αλλά και την πατριωτική συναίσθηση.Ένα νησί που δηλώνει αμέσως την αρμονία των χρωμάτων, την ισορροπία των πλούσιων καστελλοριζίτικων αρχοντικών αλλά και τη μυρωδιά της πατριωτικής έξαρσης.

Με τους νησιώτες σε μια έξαρση δύναμης για την επιβίωση του νησιού, ως άλλοι 300 του Λεωνίδα.
Είναι ένα μείγμα που δεν μπορεί να περιγραφεί με λίγες λέξεις, αλλά πρέπει να το νιώσεις, να το αισθανθείς για να περάσει διεισδυτικά το ξεχωριστό ρίγος μέσα από το είναι σου. 
Η είσοδος με το πλοίο είναι  μοναδική διακρίνοντας τον Μιναρέ στη αριστερά πλευρά αλλά και το καμπαναριό στο βάθος της δεξιάς πλευράς, δηλώνοντας τη συνύπαρξη των διαφορετικών  θρησκειών  σ’ ένα τόσο μικρό χώρο, στο κορδόνι του νησιού. 

Αλλά  το κορυφαίο είναι η έλευση του τουριστικού πλοιαρίου από τα απέναντι παράλια του Κας (Αντίφελλος στα ελληνικά) της Τουρκίας με διάφορους τουρίστες με το όνομα «ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ». Μαζί μ’ ένα  άλλο σχεδόν ίδιας χωρητικότητας δημιουργούν ένα τουριστικό ρεύμα ζωής για το νησί (330 άτομα περίπου), προσφέροντας ένα ημερήσιο τουρισμό σταθερής βάσης για τη θερινή περίοδο. Είναι ένα εκπληκτικό γεγονός, το νησί να βιώνει  από την άφιξη τουριστών από τη γειτονική χώρα, οι οποίοι  μαζί με τους ομογενείς της Αυστραλίας κτίζουν ένα σύνθετο τουριστικό πακέτο οξυγόνου για το νησί.

Αλλά και η γαλανόλευκη που κυματίζει στο (κόκκινο) Κάστρο του νησιού αγέρωχη, δυναμική αλλά και θαρραλέα δείχνει την επιβλητικότητά της φωνάζοντας ότι το νησί είναι ελληνικό. Δεν χρειάζεται επεξηγήσεις και αστερίσκους για την ιστορικότητα του νησιού αλλά και για το πατριωτικό εμβληματικό σημείο αναφοράς. 
 
ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΜΥΡΙΖΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΠΝΕΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ.  
Είμαι από τους τυχερούς που οι γονείς μού παράδωσαν αρχές και αξίες από τα νησιά της Δωδ/σου. 
Τη λεβεντιά αλλά και τη σωφροσύνη.
Την αξιοπρέπεια και την αισθητική.
Την ευγνωμοσύνη και  το σεβασμό.
Τον υγιή πατριωτισμό και την αναγνώριση του άλλου. 

Όλα αυτά σε μια μοναδική σύνθεση αναβιώνουν στο Καστελλόριζο, στο μεγάλο μπαλκόνι της Δύσης προς την Ανατολή. 
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μού πρόσφερε τη μέγιστη ικανοποίηση να διεξάγω μια έρευνα βάθους για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα γεωοικονομίας και αειφόρου ανάπτυξης. Ήταν  ένα υπέροχο ταξίδι που με ένωσε με το νησί ακόμα περισσότερο ανακαλύπτοντας τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά του και την ευρεία σημασία του στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ζούμε σ’ ένα κόσμο ρευστό, ευμετάβλητο, πολυκεντρικό, αναδιατασσόμενο όπου η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, κόμβο ενεργειακής διαδρομής αλλά και εισδοχής του κοινωνικού ζητήματος των προσφύγων που ταλανίζει τη Μεσόγειο.
Σε αυτήν την περιδίνηση, το Καστελλόριζο, στέκει αγέρωχο, ευθυτενή να διαλαλάει την ελληνικότητα και την ορθοδοξία σ’ ένα πνεύμα διεθνούς δικαίου και φιλαλήθειας.