Παράσταση... θρίαμβος για το Συμιακό Θέατρο στη Ρόδο!

«Απίστευτοι, μοναδικοί, εξαιρετικοί» ακουγόταν από τα χείλη των εκατοντάδων θεατών που κατέκλυσαν την Παρασκευή το βράδυ το Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» μόλις έπεσε η «αυλαία» της δεύτερης από τις συνολικά τέσσερις παραστάσεις της σπαρταριστικής κωμωδίας «Τα κουτσάκια του κομού» από τον Σύλλογο Συμιακών Ρόδου «Ο Γλαύκος».

 Πρόκειται για μια ακόμα σπουδαία ηθογραφία από τον Μανώλη Αντωνόγλου που έγραψε το πρωτότυπο σενάριο, η οποία καταφέρνει να συνδυάσει την εποχή της αγνότητας με τη σημερινή εποχή της τεχνολογίας και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει στις ανθρώπινες σχέσεις, με έναν τρόπο ιδιαίτερα ξεκαρδιστικό και πάντοτε μέσα από το πρίσμα της αγάπης του για την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σύμη. 

Η παρουσίαση της παράδοσης και των αλλοτινών εθίμων του μικρού αλλά πανέμορφου αυτού τόπου με τρόπο άκρως χιουμοριστικό, έκαναν πολλές φορές τους θεατές να γελάσουν μέχρι… δακρύων, να ανατρέξουν νοερά πίσω στα χρόνια που ήταν και εκείνοι νέοι, να αναπολήσουν διάφορα παρόμοια περιστατικά που συνέβαιναν τις προηγούμενες δεκαετίες στις μικρές κοινωνίες, όπως στα προξενιά και στις εκλογές και να θυμηθούν λέξεις ή εκφράσεις που πλέον δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά. 


Για μια ακόμα φορά μάλιστα μετά την παράσταση «Συμιακό και Αρχαγγελίτη», η μείξη της Συμιακής με την Αρχαγγελίτικη παράδοση αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη.
 
Αμέσως μετά το τέλος ο κ. Μανώλης Αντωνόγλου μιλώντας στη «Ροδιακή» δήλωσε τα εξής: «Ήταν μια άλλη εμπειρία, κάτι το διαφορετικό, ένα έργο για πρώτη φορά γραμμένο στην τωρινή εποχή με τον τωρινό τρόπο ζωής και διασκέδασης, με τα "κουτσάκια του κομού" που αν και γεροντοκόρες, μέχρι το τέλος είχαν πάντα την ελπίδα, ότι η ζωή συνεχίζεται και μπορούν να αποκατασταθούν.Βέβαια ο κόσμος έδωσε τη δική του νότα, με τον τρόπο του βοήθησε και εμάς και η παράσταση ήταν πραγματικά ένας θρίαμβος για το Συμιακό Θέατρο. Είναι κάτι που άρεσε σε όλους μας και θα το συνεχίσουμε με την ίδια αγάπη και τον ίδιο ζήλο. Με την εμψύχωση που πήραμε από τον κόσμο σίγουρα θα πετύχουμε ακόμα καλύτερες παραστάσεις». Εξάλλου όλοι οι συντελεστές του θεατρικού έργου «Τα κουτσάκια του κομού» δούλεψαν σκληρά για να υπάρξει ένα τόσο υψηλού επιπέδου αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας ότι πρόκειται απλώς για ερασιτέχνες ηθοποιούς, κάτι που μπορούσε να αντιληφθεί, χωρίς να έχει ιδιαίτερες γνώσεις και ο τελευταίος θεατής. «Αποκάλυψη» της βραδιάς ήταν ο Κώστας Οθίτης ο οποίος είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της παράστασης, υποδυόμενος με εξαιρετικό τρόπο την υποψήφια δημογερόντισσα. Ο ίδιος μιλώντας στη «Ροδιακή» αμέσως μετά την παράσταση σημείωσε πως «θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που γέμισε πάλι την Τάφρο. Κάθε φορά που παίζουμε γεμίζει η Τάφρος. Περάσαμε δύο αρκετά δύσκολους μήνες καθημερινής πρόβας και σκληρής δουλειάς με εκπληκτική συγγραφή και σκηνοθεσία από τον Μανώλη (σ.σ. Αντωνόγλου). Νομίζω ότι και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε κόσμο και θα παίξουμε σίγουρα καλύτερα! Ευχαριστούμε ξανά τον κόσμο που μας στηρίζει πολλά χρόνια τώρα, δεν είναι η πρώτη φορά!». 

 


Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στα «κουτσάκια του κομού» τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφανίσεως οι: Φλώρα Λεβέντη, Γιώργος Γέροντας, Σωτήρης Ζουρούδης, Ελένη Διασινού, Ευαγγελία Πατατούκου, Ζωή Κωνσταντούρα, Μυρσίνη Μητσιάκη, Θαρρεινή Πατατούκου, Μανώλης Αντωνόγλου, Κώστας Οθίτης, Νίκος Χαβιαράς, Μαριγώ Σεμερτζάκη, Άννα Μαλιάκα, Σωτήρης Ι. Πατατούκος, Σωτήρης Κ. Πατατούκος, Σωτήρης Γ. Καραγιάννης.


Χορογραφίες: Έλλη Παρασκευά
Χορεύουν: Σταματία Ζουρούδη, Κατερίνα Μητσιάκη, Φαίη Μητσιάκη, Αλεμίνα Πατατούκου, Θαρρεινή Πατατούκου, Μυρσίνη Πατατούκου, Χριστίνα Πιλάτου, Ράνια Σταματάκη, Μαρία Τριανταφύλλου, Σωτήρης Ι. Πατατούκος, Σωτήρης Κ. Πατατούκος.

 


* Η θεατρική παράσταση θα «ανέβει» στις 10 Αυγούστου και στον Κάμπο του Γυαλού, στη Σύμη.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου, Νίκος Κωνσταντινίδης, προλόγισε την θεατρική παράσταση:
 


 

 
Δείτε κι άλλα χαρακτηστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον φακό του Φίλιππου Φιλίππου: