Η προσφορά του παπά και δασκάλου Ευάγγελου Ευαγγελίδη από τη Λάρδο

Η προσφορά του παπά και δασκάλου Ευάγγελου Ευαγγελίδη από τη Λάρδο

Η προσφορά του παπά και δασκάλου Ευάγγελου Ευαγγελίδη από τη Λάρδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 426 ΦΟΡΕΣ

Στην προσφώνησή του ο κ. Κυριάκος Φίνας, κατά την τελετή τοποθέτησης της προτομής του εφημέριου του Iερού Ναού Ταξιαρχών της κοινότητας Λάρδου Ευάγγελου Ευαγγελίδη, τόνισε τα εξής:

“Στις σκοτεινές και ανελεύθερες ημέρες της ιταλικής-φασιστικής κατοχής της Δωδεκανήσου (1912-1945), για τα ελληνικά γράμματα και την Εθνική μας επιβίωση, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η Εκκλησία ως και η καρτερικότητα του δωδεκανησιακού λαού, όπου με επικεφαλής τον εκάστοτε Μητροοπλίτη Ρόδου φάνηκε επιδέξια της αποστολής της και της πολύχρονης ιστορίας της.

Το 1937, με Γενικό Διοικητή Δωδεκανήσου τον αιμοβόρο φασίστα Ντε Βέκκι, κατά τρόπο αποσχημάτιστο, καταργήθηκε με Κυβερνητικό Διάταγμα το από αιώνων κρατούν Εκπαιδευτικό καθεστώς. Όλα ανεξαίρετα τα Ελληνικά Σχολεία, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης της Δωδεκανήσου μετατράπηκαν σε ιταλικά και αντί των Δωδεκανησίων Εκπαιδευτικών που παύθηκαν, ήρθαν Ιταλοί Εκπαιδευτικοί, επιλεγμένοι από το φασιστικό καθεστώς.

Μπροστά, όμως, σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα έλαμψε η Ελληνική επινοητικότητα σε όλο της το μεγαλείο.

Ο Μητροπολίτης Ρόδου Απόστολος Τρύφωνος, δραστηριοποιείται και με τη διπλωματικότητα που διέθετε εκμεταλλεύεται ορισμένες συγκυρίες. Επιδέξια και αθόρυβα, αποσπά το 1938, με νωπή ακόμη τη μεγλάνη της υπογραφής του Διατάγματος που καθιέρωνε τη σκληρή φασιστική εκπαιδευτική πολιτική, τη συγκατάθεση του Τοποτηρητή του φασιστικού καθεστώτος στα Δωδεκάνησα Ντε Βέκκι, να διδάσκεται στα Δωδεκάνησα στα παιδιά το Θρησκευτικό μάθημα στις Εκκλησίες κάθε Κυριακή, σε όλο το γεωγραφικό χώρο της Επαρχίας Ρόδου. Και ως Δάσκαλος θα ήταν ο Εφημέριος κάθε Εκκλησίας.

Προσωπικά, έχουμε ιδίαν αντίληψη λειτουργίας των Κατηχητικών, καθόσον συγκαταλέγομαι στους παρακολουθήσαντες το Κατηχητικό της Λίνδου, το οποίο λειτουργούσε υπό την ευθύνη του αοίδιμου Λινδίου Αρχιμανδρίτη Θεοδοσίου Αναστασιάδη.

Τη χρονική εκείνη περίοδο Εφημέριος του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών της Κοινότητας Λάρδου ήταν ο παπά-δάσκαλος Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ο οποίος κάθε χρόνο ανελλιπώς υπέβαλε στη Μητρόπολη Ρόδου σχετική Έκθεση λειτουργίας του Κατηχητικού της Λάρδου, ως και των γειτονικών χωριών, την οποία ο Μητροπολίτης απέστελλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου απαντητικά εξέφραζε τα συγχαρητήρια και την ευαρέσκεια της Μητέρας Εκκλησίας διά την επιδεικνυομένη ιδιαίτερη μέριμνα της θρησκευτικής διαπαιδαγώγησης των τέκνων των ευσεβών Χριστιανών κάθε Κοινότητας.

Την πρωτοβουλία της προτομής, της γλυπτικής αναπαράστασης του άνω μέρους του σώματος του αοίδιμου παπά-δάσκαλου Ευάγγελου Ευαγγελίδη, είχε ο σημερινός Πρωτοπρεσβύτερος-Παπαδάσκαλος και Εφημέριος του ναού των Ταξιαρχών Λάρδου Σάββας Παπαδημητρίου. Τη δε δαπάνη ανέλαβαν στενοί συγγενείς του αοίδιμο Παπά Ευάγγελου Ευαγγελίδη.

Και θα αποτελέσει ιστορική πρωτοβουλία, εάν τη μεταθανάτια αυτή πρωτοβουλία των συντελεστών των Κατηχητικών της περιόδου 1938-1944 ανελάμβανε ξεχωριστά κάθε Κοινότητα της Επαρχίας Ρόδου”.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες