Κάλυμνος: τριγυρνάμε και ανακαλύπτουμε το νησί της αναρρίχησης

Κάλυμνος: τριγυρνάμε και ανακαλύπτουμε  το νησί της αναρρίχησης

Κάλυμνος: τριγυρνάμε και ανακαλύπτουμε το νησί της αναρρίχησης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 340 ΦΟΡΕΣ

Της Τζούλιας Τασώνη στο clickatlife.gr

Οι λάτρεις της αδρεναλίνης σίγουρα έχουν περάσει κάποια στιγμή της ζωής τους από την Κάλυμνο, ανακαλύπτοντας τα αναρριχητικά πεδία της και θαυμάζοντας από κοντά τους σχηματισμούς των βράχων της. Ακόμη, όμως, κι αν δεν σας συγκλονίζει η ιδέα της αναρρίχησης, η Κάλυμνος, ως επιλογή διακοπών, υπόσχεται να το κάνει.

Με εκατοντάδες περιπατητικές διαδρομές, 77 αναρριχητικά πεδία και ιδιαίτερους βραχώδεις σχηματισμούς, σίγουρα η Κάλυμνος συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό από adrenaline lovers εκεί έξω. Η ομορφιά της, όμως, δεν περιορίζεται μόνο εκεί.

Το χαμηλών τόνων νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου έχει πιάσει τη δική του γωνίτσα στα Δωδεκάνησα, διαπρέπει στη σπογγαλιεία –εξού και ο τίτλος «το νησί των σφουγγαράδων»- και περιμένει κόσμο να του αποδείξει ότι οι 10 ώρες που απέχει από τον Πειραιά, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που έχει να προσφέρει.

Αποτελεί ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας, παρ’ όλο που το μέγεθός της είναι μέτριο και περιβάλλεται από πολλά μικρά νησάκια, άλλα κατοικημένα κι άλλα ακατοίκητα, ό,τι πρέπει για εκδρομές και μπάνια. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά στα ατού του πανέμορφου αυτού νησιού.

Βόλτα στους οικισμούς της
Η Χώρα και παλιά πρωτεύουσα του νησιού, χτίστηκε μακριά από τη θάλασσα λόγω… πειρατών και συγκεντρώνει σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Κάστρο της Χώρας, το Κάστρο της Χρυσοχεριάς, την εκκλησία της Παναγιάς της Χαριτωμένης, αλλά και τα τα μοναστήρια ανάμεσα στο Κάστρο με την πανοραμική θέα.

H Πόθια αποτελεί προέκταση της Χώρας, είναι πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού και απλώνεται αμφιθεατρικά στους πρόποδες και τις πλαγιές δύο λόφων. Εκεί θα συναντήσετε ένα πυκνοκατοικημένο μέρος με ταβέρνες, καφετέριες, εστιατόρια, δωμάτια και τουριστικές εγκαταστάσεις, ενώ θα σας εντυπωσιάσουν τα παραδοσιακά λευκά σπίτια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα.

Κι αφού νιώσετε τον παλμό του νησιού, κατευθυνθείτε προς τα νοτιοδυτικά και τα Θέρμα, όπου θα βρείτε θερμοπηγές με θεραπευτικές ιδιότητες και συνεχίστε προς τους υπόλοιπους οικισμούς. Το Άργος, τα Σκάλια με το σπήλαιό τους, ο καταπράσινος Πάνορμος με τις ωραίες παραλίες, οι Μυρτιές απέναντι από το νησάκι Τέλενδος, το τουριστικό Μασούρι με τη νυχτερινή ζωή, που αποτελεί καλή επιλογή και για διαμονή, ο ήσυχος και απόμακρος Εμπορειός, τα παραθαλάσσια Βλυχάδια και το όμορφο Βαθύ έχουν πολλά να σας δείξουν από τη ζωή στην Κάλυμνο.

Μακροβούτια σε κρυστάλλινα νερά
Φτιάξτε την τσάντα θαλάσσης, απλώστε το αντηλιακό σας και ετοιμαστείτε για μακροβούτια στα υπέροχα νερά του Αιγαίου που περιβάλουν την Κάλυμνο. Για νεανικές καταστάσεις κατευθυνθείτε προς το Καντούνι, τα Λινάρια, τον Πλατύ Γιαλό στον Πάνορμο, ενώ και στο Μασούρι θα βρείτε μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες. Ρηχά νερά, κατάλληλα για παιδιά και ίσκιο θα βρείτε στην παραλία Βλυχάδια, περίπου 5 χιλιόμετρα από την Πόθια, όπως και στις Μυρτιές.

Στην παραλία του Εμπορειού με τους δυνατούς ανέμους θα συναντήσετε βότσαλο και πλατάνια, όπως και πολλούς να κάνουν windsurf, water-ski, καταδύσεις κ.λπ., ενώ για κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, πράσινο και χαλάρωση θα πάτε στην παραλία του Αργινώντα, στα βορειοδυτικά του νησιού.

Ώρα για δράση
Το νησί των σφουγγαράδων είναι διάσημο για τον πλούσιο βυθό του, ο οποίος προσελκύει κάθε χρόνο τους φίλους της κατάδυσης και του ψαροντούφεκου. Ιδανικός προορισμός για καταδύσεις τέτοιου είδους είναι τα Βλυχάδια, η περιοχή Θέρμα-Πιθάρι, οι σπογγοκαλλιέργιες στο Καστέλλι και στο Καμπί, όπως και η νοτιοδυτική ακτή της Τελένδου, μεταξύ άλλων.

Στην Κάλυμνο θα βρείτε και κέντρα καταδύσεων αν χρειάζεστε βοήθεια ή δεν είστε εξοικειωμένοι με το σπορ. Η πιο διαδεδομένη δραστηριότητα στο νησί, όμως, είναι η αναρρίχηση, αφού αποτελεί ένα νησί που έχει αξιοποιήσει τον ορεινό του όγκο, με εύκολη πρόσβαση στις αναρριχητικές διαδρομές, βράχια από ασβεστόλιθο, με κοφτερά σημεία, ό,τι πρέπει γι’ αυτή τη δραστηριότητα.

Στο νησί θα βρείτε 77 αναρριχητικά πεδία και αν σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με αυτή τη δραστηριότητα, δοκιμάστε να απευθυνθείτε σε Σχολή Αναρρίχησης, ειδικά αν είστε αρχάριοι, παρακολουθώντας καλοκαιρινά τμήματα.

Στο νησί μπορείτε, επίσης, να ασχοληθείτε με την πεζοπορία, ανακαλύπτοντας τα ορεινά μονοπάτια του και τις εκατοντάδες περιπατητικές διαδρομές του, ενώ έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε και τα σπήλαια του νησιού, όπως το Σπήλαιο Κεφαλάς, τη Σπηλιά των επτά Παρθένων, το Σπήλαιο Σκαλίων, το Σπήλαιο Χοιρομάντρες κ.ά.

Δροσερές εκδρομές
Αν βρεθείτε στην Κάλυμνο, μην παραλείψετε να βγείτε και παραέξω, κάνοντας εκδρομές με το καραβάκι και προσεγγίζοντας τα τριγύρω νησάκια με τις πανέμορφες παραλίες τους. Σε απόσταση αναπνοής από την Κάλυμνο και συγκεκριμένα από τις Μυρτιές, βρίσκεται το νησάκι Τέλενδος, όπου εκτός από όμορφες παραλίες, θα βρείτε ένα μικρό γραφικό οικισμό, άφθονα λείψανα υστερορωμαϊκής περιόδου και φυσικά ταβερνάκια για μπόλικο φρέσκο ψάρι και θαλασσινά. Ακόμη, από την Κάλυμνο, μπορείτε να «πεταχτείτε» στην Ψέριμο σε περίπου 50 λεπτά και να κάνετε μπάνιο στις απομονωμένες αμμουδιές της.

Τοπικές νοστιμιές
Στην Κάλυμνο θα ευχαριστηθείτε, αν μη τι άλλο, φρέσκο ψάρι σε καλές τιμές. Δοκιμάστε γεμιστά καλαμάρια, λιαστή αστακοουρά, καρκάνι, δηλαδή σαλάτα με κρέας από σαλάχι, σπινιάλο (μεζέ με αχινούς, σαλάχια κ.ά. που φτιάχνουν οι ντόπιοι με θαλασσινό νερό), χταποδοκεφτέδες και πολλές άλλες θαλασσινές δημιουργίες.

Αν, όμως, θελήσετε να ξεφύγετε λίγο από την ψαροφαγία, σας περιμένουν μπόλικα ντόπια λιγουρευτά πιάτα, όπως το μουούρι, που είναι γεμιστό αρνί ψητό σε πήλινο σκεύος, οι ντολμάδες, το μιρμιζέλι, δηλαδή ντόπια χωριάτικη με κρίθινη κουλούρα, λάδι, ντομάτα και τυρί και άλλα λιγουρευτά πιάτα, ό,τι πρέπει για μετά το μπάνιο. Στην Πόθια θα βρείτε ταβέρνες για κάθε γούστο, μιας κι εκεί βρίσκονται οι περισσότερες.

Βραδινές περιπέτειες
Στο νησί δεν θα σας λείψει το ποτό και η διασκέδαση, όσο κι αν η μέρα σας είναι γεμάτη με μπάνιο και δραστηριότητες. Οι βραδινές επιλογές του νησιού μοιράζονται κυρίως στην παραλία της Πόθιας και το Μασούρι, όπου μπορείτε να διασκεδάσετε χωρίς να χαλάσετε πολλά, αφού οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές.

Διαβάστε ακόμη

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στην Κάλυμνο

Λιμάνι εισόδου-εξόδου η Κάλυμνος έως και 31 Δεκεμβρίου 2024-Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Στην Κωνσταντινούπολη το 1ο ΓΕΛ Καλύμνου

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, στην Κάλυμνο

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Τον συνέλαβαν για μία κλοπή και διαπίστωσαν ότι διέπραξε άλλες δύο!

Ο δήμος Καλυμνίων θα χορηγήσει 150 αρνιά σε άπορες οικογένειες για το Πάσχα