Ψαραντώνης και Χαΐνηδες την Τετάρτη στην Τάφρο

Ένα ζωντανό θρύλο της μουσικής έχει την ευκαιρία ν’ απολαύσει το Ροδιακό κοινό στο πλαίσιο του «Aktaion Summer Festival».

Ο λόγος για τον Ψαραντώνη που μαζί με τη μουσική ομάδα Χαΐνηδες  θα πραγματοποιήσουν συναυλία, αύριο Τετάρτη 21 Αυγούστου, στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου Μελίνα Μερκούρη στις 21.30 μ.μ.  Καλλιτεχνική διοργάνωση Fantasia Productions.

Ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης) γεννήθηκε στα Ανώγεια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πρώτα του ακούσματα ήταν ο μεγαλύτερος του αδελφός – μύθος της ελληνικής μουσικής, Νίκος Ξυλούρης (Ψαρονίκος), καθώς και οι άλλοι λυράρηδες του χωριού του.

Αυτοδίδακτος στη λύρα, έπαιξε για πρώτη φορά σε γάμο στα 13 του και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια στην Κρήτη. Μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με έναν δίσκο 45 στροφών, ενώ ο πρώτος του ολοκληρωμένος δίσκος κυκλοφόρησε το 1973.

Έμελλε να γίνει ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής, εμπλουτίζοντας την κρητική, τη μεσογειακή και την παγκόσμια μουσική με ήχους ανεπανάληπτους, με μουσικές και ερμηνείες απαρομοίαστες και μοναδικές. Ήδη από το 1980 τον ανακαλύπτουν στο εξωτερικό οπότε και αρχίζουν οι απανωτές προσκλήσεις σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε δεκάδες μεγάλα φεστιβάλ παραδοσιακής, τζαζ και ροκ μουσικής. Έχει συνθέσει μουσική για παραστάσεις χορού και για θεατρικά έργα.

Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακαλύπτουν, ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θεσπίζοντας ένα ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης», τον βραβεύει ως τον «Πρώτο Λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστο που διοργάνωσε το 1979 στα Ανώγεια.

Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο «Musical Instrument Museum» στο Φοίνιξ της Αριζόνα (ΗΠΑ), όπου και προβάλλεται βίντεο με τον ίδιο να παίζει τη λύρα.

Η μουσική ομάδα Χαΐνηδες αποτελεί ένα ανοιχτό σύνολο, που ανακαλύπτει μουσικούς δρόμους από την Κρήτη ως τη Μικρασία και από την Ανατολή πάλι πίσω στα Βαλκάνια. Ακολουθώντας μουσικά μονοπάτια, οι Χαΐνηδες τολμούν και δημιουργούν νέες μουσικές και λόγους, που παρουσιάζουν μεστά τον πληθωρικό πόθο της ζωής, την αίσθηση του ωραίου ή του χαμένου. 

Τα τραγούδια των Χαΐνηδων αναβλύζουν τόλμη, είναι θαρραλέα, σε μία εποχή που η αλήθεια είναι στο περιθώριο. Μέσα στους στίχους ο ακροατής θα βρει την αλήθεια του και ίσως αυτή η αλήθεια να δίνει διάρκεια στο συγκρότημα, που συμπληρώνει 27 χρόνια παρουσίας.

Μέλη συγκροτήματος Δημήτρης Αποστολάκης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης,Μιχάλης Νικόπουλος, Τάκης Κανέλλος, Γιάννης Νόνης, Σπυριδούλα Μπάκα

ΧΑΪΝΗΔΕΣ – ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
www.aktaionmusic.gr


Τιμή εισιτηρίου στην είσοδο 15 ευρώ
Εισιτήρια προπώλησης  12 ευρώ (μέχρι εξαντλήσεως τους)  στα σημεία:
NoteBook  Βιβλιοπωλείο Αθηνών 11, Ανάληψη
Coffee Berry -Βενετοκλέων 55 (έναντι Σταδίου Διαγόρα)

Ακταίον cafe
Ακταίον Παιδότοπος  Kiosk  
Vodafone, Κεντρικό κατάστημα Αμερικής 46

Αυλή μεζεδοπωλείο
Γιασεμί – σταση taxi Μανδράκι
Αmalfi coast Beach bar

Γρηγόρης Coffeeright, Ιαλυσού 425
Cake box Ιερού Λόχου 47
Είσοδος Play ΟΠΑΠ επί  της Ρόδου - Λίνδου (Έναντι ΑΒ)
Η Πηγή – Σορωνή

O πραματευτής - Αφάντου
Μέλυδρον cafe – Αρχάγγελος
Alafakis delivery -Καλυθιές