Αυθαιρεσίες παντού στη Ρόδο με λύματα  να καταλήγουν σε ποτάμια και θάλασσα

Μία ακόμα περίπτωση, ανάμεσα στις δεκάδες που έχουν εντοπιστεί σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου, αποτελεί η περίπτωση του ποταμιού από βρωμόνερα στο Γεννάδι, το οποίο καταλήγει στη θάλασσα.

Σήμερα, εκτός απροόπτου,  κλιμάκιο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υγειονομείου, αναμένεται να μεταβεί επιτόπου στο σημείο και να ελέγξει  τις αθλιότητες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός συμπολιτών μας και τις οποίες δημοσιοποίησε η «ΡΟΔΙΑΚΗ» πριν από μερικές μέρες. Αμέσως μετά αναμένεται να υποβληθεί μία ακόμα αναφορά στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και από κει και πέρα κανείς δεν γνωρίζει ποια μέτρα και πότε θα παρθούν.

Μέχρι τότε, ακαθαρσίες και λύματα θα καταλήγουν σε ποτάμια και θάλασσα στο νησί μας, δημιουργώντας έτσι τριτοκοσμικές και επικίνδυνες καταστάσεις.

Η περίπτωση του Γενναδίου που δημοσιοποίησε η «ΡΟΔΙΑΚΗ», δεν είναι η μοναδική. Ανάλογα προβλήματα έχουν καταγραφεί και έχουν καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές για τις περιοχές:

Στεγνά Αρχαγγέλου, όπου στο κεντρικό ποτάμι χύνονται τόνοι λυμάτων, είτε από βόθρους είτε από παράνομες συνδέσεις που έχουν γίνει στο δίκτυο ομβρύων υδάτων χειμώνα και καλοκαίρι. Τα βρώμικα αυτά νερά, καταλήγουν στα Στεγνά μέσα στη θάλασσα. Ο νέος πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Αρχαγγέλου πάντως, έχει δεσμευτεί δημόσια ότι από τον Σεπτέμβριο που θα αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή, θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία εντοπισμού των παραβατών και λήψη άμεσων μέτρων σε βάρος τους για να σταματήσει μια για πάντα αυτό που γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αντίστοιχο πρόβλημα, μικρότερης έκτασης, καταγράφεται επίσης και στην περιοχή των Απολλώνων, εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς έγιναν, το ζήτημα παραμένει ακόμα σοβαρό και απαιτείται κι εκεί η λήψη άμεσων μέτρων.

Στην περιοχή της Κρεμαστής επίσης, από υπερχειλίσεις του βιολογικού, έχουν καταγραφεί πολλές φορές παρόμοια προβλήματα, τα λύματα δηλαδή να φθάνουν μέχρι και τη θάλασσα.

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να ελεγχθεί, είναι το σημείο (ρέμα) επί της Ρόδου Καλλιθέας, στον κόμβο προς Κοσκινού, όπου εδώ και χρόνια η δυσωδία είναι αφόρητη.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου πάντως, έχουν υποβληθεί είτε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου, είτε από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, δεκάδες τέτοιες αναφορές τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα προβλήματα αυτά δεν έχουν εκλείψει. Ούτε και έχουν εντοπιστεί βεβαίως, παραβάτες, σε βάρος των οποίων να καταλογιστούν πρόστιμα και άλλες ποινικές ευθύνες.