Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το πανηγύρι της Παναγίας Γερανού

Γράφει η
Σμαράγδα Μουλιάτη
στο Patmostimes.gr

 

Το πανηγύρι της Παναγιάς του Γερανού, που γίνεται κάθε 15 Αυγούστου στο Γερανό είναι το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού που σφραγίζει τις γιορτές του Δεκαπενταύγουστου.

Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού το τιμούν ιδιαιτέρως.
Οργανώνεται από την εκάστοτε Επιτροπή διατήρησης και διαφύλαξης του εξωκκλησιού που αποτελείται από κατοίκους της περιοχής Κονσολάτο της Πάτμου.

Παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι, όλοι δίνουν το “παρών” στην Παναγιά του Γερανού ο καθένας για τον δικό του λόγο. Άλλος να εκκλησιαστεί και να ανάψει ένα κεράκι στην Παναγία. Άλλος για το φαγητό, ή τη διασκέδαση που είναι πλούσια. Όλοι όμως έχουν την ευκαιρία να αγναντεύσουν την είσοδο της Πάτμου, τη Χώρα με το Μοναστήρι και τα γύρω νησιά, όπως Χιλιομόδι, Λέρο, Λειψούς, Αρκιούς και Μαράθι. και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Σίγουρο είναι ότι όλοι περνούν καλά. Κάθε χρόνο συρρέει περισσότερος κόσμος και σίγουρα οι εθελοντές δυσκολεύονται, αλλά αγαπούν το πανηγύρι και προσπαθούν κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερο.

Στη μουσική και στο τραγούδι, Μαθιός Ματθαίου, Γιάννης Γρύλλης, Γιώργος Πέντες και Θεολόγος Θεοδοσίου.
Φέτος έγιναν κάποιες αναγκαίες αλλαγές για προστατευθεί η ιερότητα  του χώρου. Η εξέδρα των μουσικών και η πίστα χορού που τα προηγούμενα χρόνια ήταν στημένη  μπροστά στην είσοδο της εκκλησίας μεταφέρθηκαν  έξω από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας  και εκεί χόρεψαν και διασκέδασαν όλοι με την ψυχή τους. 

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. 
Πουλήθηκαν 2000 μπύρες και 600 μερίδες φαγητού.

Μία άλλη αλλαγή ήταν η ανάγνωση από τους οργανωτές στα αγγλικά, ελληνικά, ιταλικά και γαλλικά του ιστορικού του ναού και των κανόνων σεβασμού προς τον  ιερό  χώρο και τους οποίους, όπως μας είπαν,  τήρησαν φέτος οι επισκέπτες.