Μεταβαίνουν στη Σύρο για την ορκωμοσία οι σύμβουλοι της Περιφέρειας

Αναχωρούν σήμερα για τη Σύρο τα μέλη του νέου περιφερειακού συμβουλίου, για να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο 31 Αυγούστου στις 6 το απόγευμα στο θέατρο «Απόλλων».

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Ερμής» η πρώτη συνεδρίαση του σώματος για την εκλογή του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου και των μελών της οικονομικής επιτροπής.

Σημειώνεται ότι των δύο διαδικασιών θα προηγηθεί αύριο ημέρα Παρασκευή και ώρα 6 το απόγευμα, ο απολογισμός του οικονομικού έτους 2018 από τον αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Ερμής».

Αναλυτικά οι 51 περιφερειακοί σύμβουλοι που θα ορκιστούν είναι οι εξής:

ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Π.Ε. Άνδρου
ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ– Π.Ε. Θήρας
ΜΟΥΣΕΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ – Π.Ε. Καλύμνου
ΘΕΜΕΛΑΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ– Π.Ε. Καλύμνου
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ –ΠΟΠΗ - Π.Ε. Καρπάθου
ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ– Π.Ε. Κέας-Κύθνου
ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Π.Ε. Κω
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Π.Ε. Κω
ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ – Π.Ε. Κω
ΧΑΛΚΙΔΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Π.Ε. Κω
ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ– Π.Ε. Μήλου
ΜΠΡΙΓΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ – Π.Ε. Μυκόνου
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Π.Ε. Νάξου
ΚΑΤΣΑΝΗ ΕΥΔΟΚΙΑ– Π.Ε. Νάξου
ΜΠΙΖΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Π.Ε. Πάρου
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ – Π.Ε. Ρόδου
ΝΙΚΟΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ– Π.Ε. Ρόδου
ΣΩΤΡΙΛΛΗΣ ΘΩΜΑΣ – Π.Ε. Ρόδου
ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ ΦΙΛΗΜΟΝΑΣ – Π.Ε. Ρόδου
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Π.Ε. Ρόδου
ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Π.Ε. Ρόδου
ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ– Π.Ε. Ρόδου
ΜΠΑΡΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ– Π.Ε. Ρόδου
ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ– Π.Ε. Ρόδου
ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Π.Ε. Σύρου
ΔΑΔΑΟΣ ΜΑΡΚΟΣ – Π.Ε. Σύρου
ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ – ΑΣΠΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ– Π.Ε. Τήνου
ΜΑΪΝΑΣ ΗΛΙΑΣ – Π.Ε. Θήρας
ΣΤΑΥΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Π.Ε. Καλύμνου
ΚΑΝΤΑΡΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – Π.Ε. Κω
ΚΑΣΣΙΩΤΗ ΔΙΟΝΗΣΙΑ – Π.Ε. Κω
ΓΕΡΟΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Π.Ε. Μήλου
ΛΥΡΙΣΤΗΣ ΜΗΝΑΣ – Π.Ε. Μυκόνου
ΓΚΟΥΦΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – Π.Ε. Νάξου
ΓΛΥΝΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ – Π.Ε. Ρόδου
ΒΕΝΕΤΟΚΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ– Π.Ε. Ρόδου
ΚΟΥΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – Π.Ε. Ρόδου
ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – Π.Ε. Ρόδου
ΑΝΑΝΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ - Π.Ε. Ρόδου
ΣΑΡΙΚΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ– Π.Ε. Ρόδου
ΠΑΡΔΑΛΟΣ ΣΤΕΡΓΟΣ– Π.Ε. Ρόδου
ΠΑΓΚΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ– Π.Ε. Ρόδου
ΠΑΠΙΤΣΗ ΧΡΗΣΤΙΑΝΝΑ – Π.Ε. Σύρου
ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ– Π.Ε. Σύρου
ΣΙΓΑΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – Π.Ε. Θήρας
ΡΟΚΟΝΙΔΑ ΗΛΕΚΤΡΑ – Π.Ε. Πάρου
ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Π.Ε. Ρόδου
ΓΑΜΠΕΡΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ– Π.Ε. Καλύμνου
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ – Π.Ε. Ρόδου
ΓΛΥΝΑΤΣΗΣ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ – Π.Ε. Καλύμνου (παίρνοντας την έδρα της Κωνσταντίνας Αμοργινού που παραιτήθηκε) 
ΑΤΤΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – Π.Ε. Ρόδου

Στην ορκωμοσία κλήθηκαν να παραστούν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, ο Υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη, Γιάννης Παππάς και Νεκτάριος Σαντορινιός, οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νικόλαος Συρμαλένιος, ο εκτελών χρέη Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Πολύκαρπος Πολυχρονάκης, οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι της Περιφέρειας, οι απερχόμενοι Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.α.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του σχήματος διακυβέρνησης
Όπως είναι φυσικό μετά την ορκωμοσία, το ενδιαφέρον θα στραφεί στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος της περιφέρειας, και ειδικότερα στα ονόματα των περιφερειακών συμβούλων που θα αναλάβουν θέσεις αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων συμβούλων.

Θα προηγηθεί η εκλογή προεδρείου στο περιφερειακό συμβούλιο, για τις θέσεις του οποίου ακούγονται διάφορα ονόματα, όμως εύλογα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πρόσωπο που θα εκλεγεί πρόεδρος. Μάλιστα, υπάρχει έντονη φημολογία ότι η παράταξη της πλειοψηφίας θα προτείνει ως πρόεδρο, περιφερειακό συμβούλιο από τις Κυκλάδες το όνομα του οποίου ήδη συζητείται στα πηγαδάκια της πλειοψηφίας.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τα ονόματα των συνεργατών του που θα καταλάβουν τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών και ειδικά του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, αλλά παρ’ όλα αυτά ορισμένα ονόματα που ακούγονται θεωρούνται ως επικρατέστερα.

Πάντως, ο εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από όλους τους περιφερειακούς συμβούλους που διατηρούν γραφείο να το αδειάσουν μέχρι και χτες από τα προσωπικά τους αντικείμενα, προφανώς για να είναι όλα διαθέσιμα στη νέα θητεία της περιφερειακής αρχής.

Δεν αποκλείεται πάντως ο περιφερειάρχης να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα την 1η Σεπτεμβρίου τη μέρα κατά την οποία θα γίνουν οι εκλογές για το προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής. Τότε θα ξέρουμε αν διατηρηθούν οι μέχρι σήμερα θέσεις των αντιπεριφερειαρχών και των εντεταλμένων με τα αντικείμενα που είχαν ή αν θα γίνουν τροποποιήσεις και αλλαγές.

Οι περισσότερες συζητήσεις πάντως σε ό,τι αφορά την περιοχή μας έχουν να κάνουν με τη θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, η οποία είναι αποψιλωμένη από αρμοδιότητες, και τη θέση του αντιπεριφερειάρχη τουρισμού.