Υπεγράφη σύμβαση για είκοσι υδατοδρόμια στο Νότιο Αιγαίο

Υπεγράφη σύμβαση για είκοσι υδατοδρόμια στο Νότιο Αιγαίο

Υπεγράφη σύμβαση για είκοσι υδατοδρόμια στο Νότιο Αιγαίο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1204 ΦΟΡΕΣ

Μεταξύ της Περιφέρειας και των εταιρειών “Ελληνικά Υδατοδρόμια”, Hellenic Seaplanes και της εταιρείας συμβούλων Optimum Value

Στην καρδιά του Αιγαίου ξεκινάει η δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων διεθνώς με την υπογραφή της σύμβασης ανάδειξης αναδόχου για την αδειοδότηση είκοσι συνολικά υδατοδρομίων σε 19 νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η σύμβαση υπεγράφη χθες το μεσημέρι, στο γραφείο του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, από τον ίδιο και τους εκπροσώπους τριών εταιρειών που συνθέτουν το ανάδοχο σχήμα με την επωνυμία «Υδατοδρόμια Νοτίου Αιγαίου», το οποίο προέκυψε μετά από διεθνή διαγωνισμό, παρουσία και του νέου Δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, αλλά και του μέλους του ΤΑΙΠΕΔ και Συντονιστή της αδειδότησης, Δρος Άγγελου Βλάχου.

Ξεκινώντας ο κ. Χατζημάρκος έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική ημέρα και ανέτρεξε στο 2014, στην αρχή της πρώτης του θητείας, οπότε είχε θέσει στόχο τη μελέτη και υλοποίηση ενός εκτεταμένου δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά μας αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τότε ήμουν μόνος μου» αλλά στη συνέχεια αντιστράφηκε το κλίμα.

Ο Περιφερειάρχης δεν έκρυψε τη χαρά του και μίλησε για μία πολύ αισιόδοξη ημέρα, πρωτίστως για τους νησιώτες και για τη χώρα, που υποδηλώνει ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα αν έχεις προσήλωση στους στόχους, ωστόσο αυτό δεν φθάνει αφού, όπως είπε, πρέπει ν’ ανατραπεί το πλαίσιο λειτουργίας που φέρνει εμπόδια. Όπως είπε, χρειάστηκε να δουλέψουν χρόνια και να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια αλλά δεν το έβαλαν κάτω ποτέ. Έτσι, τα υδροπλάνα που πετούσαν κάποτε στα νησιά μας από τη δεκαετία του 1920 και του 1930 και είτε ήταν εμπορικές πτήσεις της Air-France είτε των κατακτητών, θα επιστρέψουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, το δίκτυο των υδατοδρομίων θα υλοποιηθεί, και μέσα στη θητεία οι νησιώτες αλλά και η χώρα θα μπορέσουν να απολαύσουν μία νέα προοπτική που για όσους ζούμε στα μεγάλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα είναι μία πρόσθετη δυνατότητα. Για κάποιους, όμως, από τους νησιώτες θα είναι κάτι το οποίο θα ανατρέψει τα δεδομένα της ζωής στα νησιά αυτά.

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το νέο Δήμαρχο Ρόδου και του ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή θητεία μια και ήταν η πρώτη μέρα της νέας θητείας στο γραφείο του, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο Α’ και ο Β’ βαθμός συνεργαζόμενοι μπορούν να δώσουν υπέροχα αποτελέσματα στην κοινωνία. Έκανε, επίσης, γνωστό ότι σήμερα το πρωί έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα του μεταφέρει αυτή την ευχάριστη εξέλιξη. «Γνωρίζω ότι είναι στο πλευρό μας σ’ αυτό τον στόχο», είπε.

Η Σύμβαση
Το σχήμα αποτελείται από τις εταιρείες “Ελληνικά Υδατοδρόμια” και εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της, Τάσο Γκόβα, Hellenic Seaplanes, που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Νίκο Χαραλάμπους και την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Optimum Value, που εκπροσωπείται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Θεοφάνη Καραγιάννη.
Αντικείμενο της σύμβασης ύψους 480.200,00 €, είναι η ανάδειξη αναδόχου για την Αδειοδότηση Υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος αναλαμβάνει τη διαδικασία του Τεχνικού Φακέλου που θα υποβληθεί αρμοδίως για την αδειοδότηση είκοσι συνολικά υδατοδρομίων, 11 στα Δωδεκάνησα και 9 στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στα εξής νησιά: Ρόδος (2 υδατοδρόμια), Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάσος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Άνδρος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα και Ανάφη.

Το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα που τίθεται για την ολοκλήρωση της υποδομής των 20 υδατοδρομίων, είναι 18 μήνες.

Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για 8 ακόμα υδατοδρόμια στα νησιά Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο και Αμοργό, των οποίων οι μελέτες είναι προχωρημένες και αναμένεται να υποβληθούν προς αδειοδότηση μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμη 4 υδατοδρόμια έχουν προηγηθεί αυτοτελώς σε Ίο, Τήνο, Σίφνο και Πάτμο, ενώ στο δίκτυο θα προστεθεί προσεχώς και το υδατοδρόμιο της Κω, μετά από συνεννόηση του νέου Δημάρχου, Θεοδόση Νικηταρά με τον Περιφερειάρχη, δεδομένου ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή της Κω δεν εξεδήλωσε σχετικό ενδιαφέρον.

Ο Δήμαρχος
Από την πλευρά του ο κ. Καμπουράκης δήλωσε: «Η σημερινή μέρα αποτελεί μια πολύ καλή εκκίνηση της αυτοδιοικητικής μου σταδιοδρομίας. Σας ευχαριστώ κ. Περιφερειάρχα γιατί προσφέρετε υπηρεσίες που αμβλύνουν τις επιπτώσεις της νησιωτικότητας και υπόσχονται ένα καλύτερο αύριο στον κάτοικο του Νοτίου Αιγαίου. Εύχομαι να μπορέσουμε να δούμε σύντομα πολλούς νησιώτες να χρησιμοποιούν τα υδροπλάνα. Θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω γιατί μου επιφυλάξατε, στη δεύτερη μέρα της θητείας της δημοτικής αρχής, αυτά τα ευχάριστα νέα που αποδεικνύουν ότι με θυσίες, με επιμονή, με σοβαρότητα, με τους καλύτερους διεθνώς στο αντικείμενό τους και με την εγγύηση των πολύ σκληρών προδιαγραφών του ΤΑΙΠΕΔ, βρισκόμαστε στο τραπέζι αυτό η αφρόκρεμα των ανθρώπων που θα εγγυηθούν την επόμενη μέρα των υδροπλάνων στο Νότιο Αιγαίο, στην πιο όμορφη θάλασσα της γης».

Ο Πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», Τάσος Γκόβας, δήλωσε:
«Είμαστε ευτυχείς γιατί σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες για το όλο εγχείρημα των υδροπλάνων στην Ελλάδα, καθώς στην καρδιά του Αιγαίου ξεκινάει η δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας. Τριάντα τρία υδατοδρόμια στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αριθμός που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη που πίστεψε από την αρχή αυτό το project και με μεγάλη επιμονή και μεθοδικότητα βοήθησε να παραμείνει ζωντανό το όνειρο, έκανε σημαντικές παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια και να φτάσουμε σήμερα στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε αυτή τη σύμβαση. Είναι μια εθνική προσπάθεια που ενωμένοι θα φέρουμε εις πέρας».
Ο κ. Γκόβας τόνισε επίσης ότι στο δίκτυο των 33 υδατοδρομίων θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων θέσεων εργασίας που θα καλυφθούν αποκλειστικά από μόνιμους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν καταλλήλως.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νίκος Χαραλάμπους δήλωσε:
«Με την υπογραφή της σύμβασης η δημιουργία των υδατοδρομίων περνά στο στάδιο της υλοποίησης. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ γιατί η επιμονή του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, έφερε τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουν οι Μαλδίβες της Ευρώπης. Κατάφερε να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός οράματος το οποίο πιστεύουμε πως αν δεν υπήρχαν άνθρωποι όπως ο κ. Χατζημάρκος, δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί. Η Ελλάδα έχει ένα περιβάλλον το οποίο μπορεί να αναπτύξει το μεγαλύτερο δίκτυο υδροπλάνων στον κόσμο, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και για τη δημιουργία ενός καινούργιου τουριστικού προϊόντος».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optimum Value, Θεοφάνης Καραγιάννης, δήλωσε:
«Είναι τιμή μας που συμμετέχουμε στην υλοποίηση αυτού του οράματος. Θα εργαστούμε με γνώμονα την ποιότητα, ούτως ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα έσοδα που θα προκύψουν και οι δυνατότητες ανάπτυξης για το Νότιο Αιγαίο, θα είναι παρά πολύ σημαντικά».

Ο Δρ Άγγελος Βλάχος μέλος του ΤΑΙΠΕΔ και Συντονιστής αδειοδότησης και ανάπτυξης του Δικτύου Υδατοδρομίων, δήλωσε: «Το ΤΑΙΠΕΔ στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια αυτή που έχει απολύτως εθνικό χαρακτήρα και από την πλευρά μας υπογραμμίζουμε το αναπτυξιακό ρόλο που θέλουμε να παίξουμε και το κοινωνικό μέρισμα που φιλοδοξούμε να δώσουμε, δίπλα στους βασικούς σκοπούς μας».

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο