Κλίμα καταστολής και συνέχιση αποτυχημένων πολιτικών

Κλίμα καταστολής και συνέχιση αποτυχημένων πολιτικών

Κλίμα καταστολής και συνέχιση αποτυχημένων πολιτικών

Φίλιππος Ζάχαρης

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 183 ΦΟΡΕΣ

Είναι σχετικά νωρίς να αποδοκιμάσει κανείς την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, ωστόσο τα δείγματα γραφής έχουν ήδη δοθεί. Τα προς ψήφιση σκληρά νομοσχέδια, τα ψίχουλα που μοιράζονται ως δήθεν προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και η συνέχιση της παρατεταμένης αδιαφορίας απέναντι στη συνεχιζόμενη φτώχεια, δεν αποτελούν παρά τα απαύγασμα της νέας πολιτικής που σχεδιάζεται επί χάρτου και που αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές κοινωνικές αντιδράσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει να αντιπαλέψει αφενός με το παραδοσιακά κακό της παρελθόν και αφετέρου με το κατασταλτικό της προφίλ σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για κρίσεις, όμως η αναμενόμενη επιδείνωση της κατάστασης π.χ στα Εξάρχεια με το άδειασμα των κατειλημμένων χώρων και τις φωτό με τους απελπισμένους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, δίνει μια πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια καθώς όλοι μιλούν για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Και δεν μιλάμε μόνο για τις συγκρούσεις με τους αντιεξουσιαστές αλλά για την κατασταλτική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων που δημιουργούν με τη στάση τους, προερχόμενη φυσικά από τις εντολές Χρυσοχοΐδη, μια βεντέτα χωρίς τέλος.

Και δεν είναι μόνο τα Εξάρχεια αλλά και η λεκτική συμπεριφορά μελών της ΝΔ όπως του πρώην διοικητή του νοσοκομείου «Ελπίς» και μέλος του Τομέα Υγείας του κόμματος, ο οποίος εξαπέλυσε χυδαία επίθεση κατά πρόσφυγα χαρακτηρίζοντάς τον «πίθηκο» και «απόβρασμα» με αποτέλεσμα να προχωρήσει στη διαγραφή του από το κόμμα.

Μια διαγραφή που έρχεται λίγες ημέρες μετά τις απίστευτες ρήσεις του αξιομνημόνευτου μέχρι πρότινος αντιπροέδρου και ειδικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών, Σταύρου Μπαλάσκα, ο οποίος αναφερόμενος στην επιχείρηση-«σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ., κατά την οποία εκκενώθηκαν τέσσερις καταλήψεις και προσήχθησαν 143 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων 86 γυναίκες και παιδιά, παρομοίασε τους πρόσφυγες με σκόνη και τους αντιεξουσιαστές με σκουπίδια.

Οι όποιες ΕΔΕ αλλά και πειθαρχικά ή διαγραφές γίνονται επί του ματαίω, μιας και στόχος απ΄ό,τι φαίνεται είναι να φτιαχτεί το κατάλληλο κατασταλτικό «κλίμα» που θα προελυάνει το έδαφος για τις όποιες επιχειρήσεις «σκούπα». Στα υπ’ όψιν επίσης θα πρέπει να μπει το γεγονός ότι συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη διεξαγωγή της κύριας ανάκρισης που αφορά στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis αλλά και οι πρώτες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Αν μη τι άλλο φαίνεται πως έχουμε και τα πρώτα απτά αποτελέσματα της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, τα πρώτα σημάδια της νεοφιλελεύθερης πλεύσης στο όνομα της τάξης και της ασφάλειας. Βέβαια, η πολιτική της ΝΔ ακολουθεί την αποτυχημένη πολιτική ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί να πανηγυρίζει για τη δικαίωση της δικής του πολιτικής ως κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις ξένων ηγετών αλλά και ανώτερων στελεχών των Βρυξελλών ότι η χώρα έχει βγει από την κρίση και ότι βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία.

Από κοντά βέβαια και τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου που σφυρίζουν αδιάφορα για τη συνέχιση της κρίσης, μη παρεμβαίνοντας πουθενά και μη διαδηλώνοντας κατά της διαχρονικής μνημονιακής επέλασης. Τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου εξακολουθούν να πάιζουν το γνωστό παιχνίδι της πελατειακής εξυπηρέτησης με τη βοήθεια των διακομματικών «συστάσεων» για πρόσωπα που θέλουν να εξυπηρετηθούν. Ο νοών νοήτω.

Στο θέμα μας όμως και πάλι. Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι που θα έχει απήχηση στους πολίτες, αυτή θα είναι η δήθεν μηδενική ανοχή στην παρανομία και την τρομοκρατία αλλά και στη διαφθορά, όταν είναι σε όλους γνωστό πως η ανοχή αυτή δεν είναι παρά κούφια λόγια ειδικά απέναντι στην φοροδιαφυγή και την διαφθορά.

Η στάση της κυβέρνησης με τα προς ψήφιση νομοσχέδια που θα προκαλέσουν κοινωνικούς τριγμούς αν μη τι άλλο προκαλεί τον μέσο πολίτη. Αποδεικνύει δε πως αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από το να ακολουθήσει πιστά τις έξωθεν εντολές. Δείτε λίγο με προσοχή την εκ του πονηρού δήλωση της Λαγκάρντ για το πλεόνασμα και τις δυσκολίες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θα καταλάβετε. Καθώς επίσης αντιπαραθέστε την με τις αντίστοιχες δηλώσεις του 2015. Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους