Το «Forbes» για τους Έλληνες σφουγγαράδες του Τάρπον Σπρινγκς

Το «Forbes» για τους Έλληνες σφουγγαράδες του Τάρπον Σπρινγκς

Το «Forbes» για τους Έλληνες σφουγγαράδες του Τάρπον Σπρινγκς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 394 ΦΟΡΕΣ

Ενα εκτενές άρθρο με τίτλο «Οι Ελληνες Σφουγγαράδες του Τάρπον Σπρινγκς» (The Greek Sponge Divers Of Tarpon Springs) φιλοξενεί το περιοδικό «Forbes» στην ιστοσελίδα του.

«Υπάρχει ένα καλά κρυμμένο, παραθαλάσσιο ελληνικό χωριό, με πλούσια παράδοση στους σφουγγαράδες, κατά μήκος της κεντρικής ακτής της Φλόριδα» γράφει η συνεργάτιδα του «Forbes», Γουέντι Αλτσούλερ (Wendy Altschuler) στην εισαγωγή του κειμένου της.

«Το Τάρπον Σπρινγκς, με τα παραδοσιακά ελληνικά εστιατόρια, τα γεμάτα από θαλάσσια σφουγγάρια, όλων των ειδών μαγαζιά και το μεγαλύτερο ποσοστό Ελληνοαμερικανών από οποιοδήποτε άλλο μέρος στις ΗΠΑ, θα σας μεταφέρει χιλιάδες μίλια μακριά, στα καταγάλανα νερά και τα γραφικά χωριά της Ελλάδας» συνεχίζει.

«Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να γνωρίσετε τον ελληνικό πολιτισμό στην Αμερική από αυτήν τη μικρή κοινότητα, βορειοδυτικά της Τάμπα» τονίζει η δημοσιογράφος.

Η παράδοση των σφουγγαράδων συνεχίζεται. Απλωμένα σφουγγάρια στην αποβάθρα από καΐκι που μόλις επέστρεψε. Πηγή: Αρχείο «Ε.Κ.»

«Αγρότες και ψαράδες έφτασαν για πρώτη φορά στην περιοχή το 1876. Ο πλούσιος σε σφουγγάρια βυθός της πόλης ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και γρήγορα αρκετοί Ελληνες σφουγγαράδες εγκατέλειψαν τη μητέρα πατρίδα για να ενταχθούν σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία, στην πόλη που σήμερα θεωρείται ‘Η παγκόσμια πρωτεύουσα του σφουγγαριού’» γράφει η Αλτσούλερ.

«Θα δείτε πλήθος εργαλείων για αλίευση σφουγγαριών, κατά μήκος της λεωφόρου Dodecanese, ενός δρόμου που έχει πάρει το όνομά του από τα Δωδεκάνησα. Και όπως είναι φυσικό, οι σφουγγαράδες έπρεπε με κάτι να γεμίσουν τα στομάχια τους, έτσι τα ελληνικά εστιατόρια άνοιγαν το ένα μετά το άλλο κατά μήκος της μαρίνας.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες από την αλίευση σφουγγαριών έφεραν τεράστια κέρδη στην πολιτεία, ενώ τα περισσότερα σφουγγάρια που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι συνθετικά, τα φυσικά θαλάσσια σφουγγάρια εξακολουθούν να αλιεύονται στο Τάρπον Σπρινγκς» σημειώνει.

Στη συνέχεια, απαριθμεί τα τρία εστιατόρια της πόλης που ξεχωρίζουν:

Το εστιατόριο και αρτοποιείο «Hellas»
Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά κρατιέται ζωντανή στο εστιατόριο και αρτοποιείο «Hellas», ιδιοκτησίας της οικογένειας Καρτερουλιώτη (Karterouliotis family). Η σπιτική σάλτσα που συνοδεύει τα πιάτα είναι το μυστικό της επιτυχίας. Οι συνταγές μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, κάνοντας το συγκεκριμένο εστιατόριο να ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολλά της πόλης».

«The Original Mama Maria» Greek Cuisine»
Η «Mama Maria» άνοιξε το εστιατόριό της αφότου ο σύζυγός της «χτυπήθηκε» από τη νόσο των δυτών και δεν μπορούσε πλέον να δουλέψει. Το σπιτικό φαγητό του εστιατορίου άρεσε πολύ στους ντόπιους και οι ειδήσεις εξαπλώθηκαν, φέρνοντας πελάτες από όλη την πολιτεία. Τα φαγητά που σερβίρονται ξεχωρίζουν για την νοστιμιά τους και φέρουν στο Τάρπον Σπρινγκς άρωμα από Ελλάδα.

«Dimitris on the Water»
Το συγκεκριμένο εστιατόριο με θαλασσινά βρίσκεται ακριβώς στην προβλήτα της πόλης και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του. Ο Δημήτρης Σαλιβάρας (Demetrios Salivaras) άνοιξε το «Dimitris» το 2010, ενώ η οικογένειά του άνοιξε το απέναντι εστιατόριο, «Mykonos», τη δεκαετία του ‘80.

Οσον αφορά τους λόγους που αξίζει να επισκεφθεί κανείς την πόλη, γράφει: «Παρακολουθήστε τους ψαράδες να απαγκιστρώνουν τα ψάρια, καθώς κάνετε τη βόλτα σας στα μαγαζιά. Το ‘Tarpon Sponge Company’, το ‘Spongeorama Sponge Factory’ (περιλαμβάνει μια δωρεάν επίσκεψη στο μουσείο καταδύσεων) και το ‘Tarpon Springs Olive Oil Company’ αξίζουν τον κόπο να τα επισκεφθείτε».

«Περάστε από κάποιο αρτοποιείο στην προβλήτα και κάντε μια βόλτα σε μια από τις ελληνικές αγορές που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μπορείτε να επισκεφθείτε την πόλη σε κάποια από τις γιορτές της ή τη διάρκεια ενός φεστιβάλ: τα Θεοφάνεια, το ‘Tarpon Springs Hippie Fest’, το φεστιβάλ θαλασσινών ‘Sponge Docks’ ή το ‘Salsa on the Sponge Docks’. Μην φύγετε χωρίς να κάνετε μία κρουαζιέρα για να μάθετε την ιστορία των σφουγγαράδων» σημειώνει.

«Απέναντι από το ‘Sponge Exchange’ θα δείτε έναν γκριζομάλλη Ελληνα να κάθεται σε ένα ξύλινο κιόσκι, πουλώντας εισιτήρια για την παλιότερη έκθεση κατάδυσης στη Φλόριδα. Καταχωρημένο στον αμερικανικό εθνικό κατάλογο με τα ιστορικά μέρη, το ‘St. Nicholas Boat Line’, που ιδρύθηκε το 1924 από τον καπετάνιο Μιχάλη Μπιλίρη (Michael J. Billris), λειτουργεί μέχρι και σήμερα από την ίδια οικογένεια και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα αξιοθέατα της πολιτείας» τονίζει στον επίλογο του άρθρου της.

Πηγή: «Εθνικός Κήρυκας»

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη