Ψυχοπαθητικές προσωπικότητες

Ψυχοπαθητικές  προσωπικότητες

Ψυχοπαθητικές προσωπικότητες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 375 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Ψυχοπαθητικές προσωπικότητες, πάντα υπήρχαν και υπάρχουν γύρω μας, αλλά πολλές φορές, δεν είναι εύκολο να τις αναγνωρίσομε.

“Μάθημα ζωής” ήταν η πρώτη συμβουλή που μου έδωσε ο αείμνηστος Καθηγητής Ψυχιατρικής/Ψυχαναλυτής Νικόλαος Ρασσιδάκης, την πρώτη μέρα που άρχισα την ειδίκευσή μου στο Δημόσιο Ψυχιατρείο «Ταστσόγλειο», στο Δαφνί, όπου με είχε στείλει η Δρ. Παιδοψυχολογίας Καθηγήτριά μου από το «American College Pierce-Deree-Alba» Dr. Gladys Mayerand.

Ο έγκριτος Καθηγητής/ Ψυχαναλυτής Ρασσιδάκης, μου διευκρίνισε: «Πρέπει να κατανοήσετε ότι εδώ, στο Ψυχιατρείο, κινδυνεύετε λιγότερο από όσο κινδυνεύετε έξω στην κοινωνία, διότι εδώ, γνωρίζετε ότι είναι ψυχοπαθείς, ενώ έξω, δεν είναι πάντα εύκολο να τους αναγνωρίσετε…». Μάθημα ζωής, από τον αείμνηστο Καθηγητή μου Ν. Ρασσιδάκη, τον οποίο θυμάμαι με εκτίμηση, αγάπη κι ευγνωμοσύνη. Η αποτρόπαια δολοφονία της Τοπαλούδη, φέρνει πολλούς, μπροστά στις ευθύνες τους.

Ο εν ψυχρώ δολοφόνος της Τοπαλούδη, χαρακτηρίστηκε «ψυχοπαθητική προσωπικότητα» και δεν θα οικήσει, δυστυχώς, ισόβια. Η «ψυχοπαθητική προσωπικότητα» είναι σχεδόν ανίατη. Η ίαση ατόμου με ψυχοπαθητική προσωπικότητα, μόνον βελτίωση επιδέχεται μετά από μακροχρόνια ψυχανάλυση βάθους, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, που μόνον Ψυχίατρος/Ψυχαναλυτής μπορεί να χορηγήσει.

Ας είμαστε ενήμεροι για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ψυχοπαθητικής προσωπικότητας. Το άτομο με ψυχοπαθητική προσωπικότητα είναι βίαιο κι επικίνδυνο και φαίνεται να ικανοποιείται μέσα στον κίνδυνο με την εκμετάλλευση και την επιθετικότητα.

Δεν προσαρμόζεται, ούτε και συμμορφώνεται με το Νόμο, τις ποικίλες κοινωνικές επιταγές και συχνά οδηγείται στην Αστυνομία. Στην ψυχοπαθητική προσωπικότητα, λείπει η συναίσθηση, και η αντικειμενική Ηθική, ενώ εύκολα εξαπατά και εκμεταλλεύεται τους άλλους και τις αδυναμίες τους. Υποτιμά και περιφρονεί τους άλλους και αδυνατεί να «συμμετάσχει» σε ομάδα όπου απαιτείται η συνεργατικότητα. Εκδηλώνει εκρήξεις θυμού και μπορεί να γίνει βίαιος χωρίς να νιώθει καμιά ενοχή.

Εκλογικεύει τη βία, την επιθετικότητά του και τα αρνητικά του αισθήματα, αποδίδοντάς τα στους άλλους. Η Ψυχολογία/Ψυχιατρική, αυτόν τον ψυχικό μηχανισμό άμυνας, τον αποκαλεί «Μηχανισμό Προβολής».

Η «Ψυχοπαθητική προσωπικότητα», δυσκολεύεται να είναι υπεύθυνο άτομο και ρίχνει το φταίξιμο πάντα στους άλλους. Οι διαπροσωπικές του σχέσεις είναι προβληματικές, δεν νιώθει ποτέ ενοχές και είναι παρορμητικός.

Φαίνεται φυσιολογικό άτομο, δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα, όμως είναι μία αδίστακτη και ανήθικη προσωπικότητα, κυριολεκτικά συναισθηματικά ανάπηρη και δεν μπορεί να νιώσει αγάπη και συμπόνια. Δεν είναι απλώς οξύθυμος ή επιθετικός. Το πρόσωπό του είναι συνήθως ανέκφραστο – σαν μάσκα – ενώ το βλέμμα του είναι διεισδυτικό και επίμονο. Αναμφίβολα, γονείς και δάσκαλοι, πρέπει να έχουν παρατηρήσει την παραβατική και επιθετική συμπεριφορά του.

Η παρουσία των Συμβούλων/Ψυχολόγων στα σχολεία μας, είναι ζωτικής σημασίας. Θέλω να πιστεύω, ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεριμνήσει και γι’ αυτό, καθώς μας έχει αποδείξει ότι «πορεύεται μπροστά από την εποχή του» και επισημαίνει τις ανάγκες της κοινωνίας μας, έγκαιρα και αποτελεσματικά. Άλλωστε η εξαιρετική Παιδεία που πήρε από την πρωτοποριακή Αμερική, δεν μπορεί παρά να τον εμπνέει και σ’ αυτόν τον ζωτικό τομέα.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;