Εθελοντικός καθαρισμός  ακτών από “Το Παλατάκι”

Ο ιδιωτικός παιδικός σταθμός “Το Παλατάκι” συμμετείχε στο εθελοντικό πρόγραμμα που οργάνωσε η HELMEPA με σύμβολό της το “Γλάρο”  με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για καθαρές Θάλασσες και ακτές.

Το Σχολείο συμμετείχε στη δράση της HELMEΡΑ  “Εθελοντικός Καθαρισμός των Ακτών” που σκοπό έχει να αναδείξει το σημαντικό πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος με απορρίμματα και την άμεση ανάγκη για μια πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά απ' όλους. Όπως αναφέρει η HELMEPA: «Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε μέρος τoυ Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2018, της παλαιότερης και μεγαλύτερης στο είδος της παγκόσμιας εκστρατείας, με ετήσια συμμετοχή άνω των 700.000 εθελοντών σε 100 χώρες του κόσμου».

Στο κάλεσμά της η HELMEPA αναφέρει: «Επιστρέφουμε τώρα από τις διακοπές ξεκούραστοι και ανανεωμένοι. Οι περισσότεροι απολαύσαμε κι αυτό το καλοκαίρι κοντά στις πανέμορφες ελληνικές ακτές με κολύμπι, βουτιές και ψάρεμα. Είδαμε όμως και σκουπίδια – αποτσίγαρα, καλαμάκια, πλαστικά μπουκάλια – σε παραλία και βυθό και αγανακτήσαμε με όσους εξακολουθούν να μην κάνουν τον κόπο να τα πετάξουν στον κάδο. Και από ό,τι μας λένε οι επιστήμονες, αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, την επόμενη δεκαετία σε κάθε 3 κιλά ψαριών στις θάλασσες θα αναλογεί 1 κιλό πλαστικών!

Έτσι, τα νήπια και τα προνήπια απο "Το Παλατάκι"  καθάρισαν την παραλία που είναι μπροστά απο το ξενοδοχείο Sunwing δίνοντας έμπρακτα ένα ηχηρό περιβαλλοντικό μήνυμα "Όχι σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές για να έχουμε παραλίες λαμπερές. Ας ανανεώσουμε λοιπόν τη δέσμευσή μας για Καθαρές Θάλασσες και Ακτές με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών! Είναι μια ευκαιρία να μετρήσουμε τι «αφήσαμε» πίσω μας στις ακτές και να στείλουμε το μήνυμα ότι εμείς νοιαζόμαστε για τη θάλασσα και το μέλλον μας!

Tέλος,  η HELMEPA κάνει γνωστό ότι η δράση γίνεται σε 4 βήματα:
1. Επιλέγουμε την ακτή.
2. Συμπληρώνουμε τη δήλωση συμμετοχής μαζί με τις γεωγραφικές συντεταγμένες της ακτής για να απεικονιστεί η ακτή και ο καθαρισμός στον Παγκόσμιο Διαδραστικό Χάρτη.
3. Προμηθευόμαστε γάντια και σακούλες.
4. Εκτελούμε τον καθαρισμό και στέλνουμε ηλεκτρονικά, με fax ή ταχυδρομικά το συμπληρωμένο Δελτίο Καταγραφής, και αν θέλουμε στένουμε μαζί και φωτογραφίες.