Χρέη 11 εκατομμυρίων ευρώ ρύθμισε χθες στο ΙΚΑ ο δήμος Ρόδου

Χρέη 11 εκατομμυρίων ευρώ ρύθμισε χθες στο ΙΚΑ ο δήμος Ρόδου

Χρέη 11 εκατομμυρίων ευρώ ρύθμισε χθες στο ΙΚΑ ο δήμος Ρόδου

Μιχάλης Μαστής

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1766 ΦΟΡΕΣ

Πληρώθηκε ήδη η πρώτη δόση που καθορίστηκε στα 50.645 ευρώ

Ολοκληρώθηκε χθες αργά το μεσημέρι, η διαδικασία ρύθμισης των χρεών ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, του Δήμου Ρόδου προς το ΙΚΑ, γεγονός που σηματοδοτεί νέα εποχή στα οικονομικά του Δήμου της Ρόδου αλλά και σε ό,τι αφορά την τακτική που θα ακολουθείται στο εξής.

Ουσιαστικά, ο Δήμος Ρόδου μετά από τη ρύθμιση αυτή, γλίτωσε από μεγάλες περιπέτειες και προβλήματα, καθώς όπως είχε τονίσει στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος κος Αντ. Καμπουράκης, υπήρχε ο κίνδυνος μετά τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Σεπτεμβρίου, να μπει στη «μαύρη λίστα» και να αποκλειστεί από χρηματοδοτήσεις και προγράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “ΡΟΔΙΑΚΗΣ” μετά τη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο της Ρόδου την περασμένη Παρασκευή και τα όσα ειπώθηκαν, ο δήμαρχος Ρόδου κος Αντώνης Καμπουράκης, κάλεσε στο γραφείο του τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κο Τηλέμαχο Καμπούρη, στον οποίο έδωσε απευθείας εντολή να προχωρήσει τάχιστα στη ρύθμιση των χρεών αυτών προς όφελος του Δήμου της Ρόδου.

Πράγματι, χθες νωρίς το πρωί, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αφού είχε ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με νομικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου της Ρόδου, μετέβη στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ της Ρόδου, όπου και ξεκίνησε διαδικασία ρύθμισης των χρεών, τα οποία υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Σε πρώτη φάση, η ρύθμιση περιλαμβάνει την καταβολή άτοκων δόσεων (αναμένεται να διευκρινιστεί αν πρόκειται για 60 δόσεις ή για 120) προς τον ΕΦΚΑ της Ρόδου για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του Δήμου που επί σειρά ετών χρωστούσαν στο ΙΚΑ.

Ήδη δημοσιεύθηκε στο “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” χθες το μεσημέρι η πρώτη απόφαση εκταμίευσης του ποσού της τάξης των 50.645,83 ευρώ.
Ειδικότερα, στη ρύθμιση μπαίνουν: Η ΑΔΕΚΑΜ, η ΑΔΕΚΤ, η Δημ. Επιχείρηση Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, ο ΔΟΠΑΡ και η ΔΕΥΑΡ. Ήδη με την πρώτη δόση, εξοφλήθηκε ολόκληρο το χρέος του ΔΟΠΑΡ προς το ΙΚΑ, ενώ ξεκίνησε και η αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους που θα γίνει σταδιακά.

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος της Ρόδου και τα δημοτικά ταμεία θα γλιτώσουν ποσά της τάξεων των εκατομμυρίων ευρώ από αυτή τη ρύθμιση, δεδομένου ότι θα παραγραφούν τα πρόστιμα και τα επιτόκια πολλών ετών που είχαν επιβληθεί.
Αναλυτικά στοιχεία για το τι περιλαμβάνει η ρύθμιση και πώς ο δήμος της Ρόδου θα νοικοκυρέψει τα χρέη που φορτώθηκαν από τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ο ίδιος ο δήμαρχος Ρόδου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Η ένταση στο δημοτικό συμβούλιο
Το θέμα είχε συζητηθεί και την περασμένη Παρασκευή, επισήμως στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου. Στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Σώματος, όπου ο Δήμαρχος έθεσε δύο θέματα εκτός ημερησίας διατάξεως, το ένα είναι η οφειλή προς τον ΕΦΚΑ ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ όπως ανέφερε, και το άλλο η εκκαθάριση της «Ρόδων Α.Ε.» μετά την καταγγελία από τον εκκαθαριστή ότι χάθηκαν οι φάκελοι που κρατούσε μέσα από το Δημαρχείο. Τελικά, έπειτα από συζήτηση αρκετής ώρας, η οποία…διανθίστηκε με εντάσεις, φωνασκίες και «βαριές» κουβέντες, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε για την οφειλή στον ΕΦΚΑ ότι θα υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων χωρίς να την αποδέχεται, αφού δίνεται το δικαίωμα αυτό και παράλληλα θα συνεχίσει τη δικαστική οδό με την εκδίκαση της υπόθεσης να έχει οριστεί τον ερχόμενο Ιανουάριο. Για δε τη «Ρόδων Α.Ε.», αποφασίστηκε η αντικατάσταση του εκκαθαριστή με τρεις νέους, η τοποθέτηση και ορκωτών λογιστών, όπως επίσης η διερεύνηση του τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια ενώ ο Δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι η νομική υπηρεσία θα προχωρήσει σε ένδικα μέσα κατά του εκκαθαριστή.

Σε ότι αφορά στο πρώτο θέμα για τον ΕΦΚΑ, στην αρχή της συνεδρίασης, ο κ. Καμπουράκης είχε τονίσει ότι οι οφειλές δεν είχαν ρυθμιστεί και ότι η καταληκτική ημερομηνία για να τα ρυθμίσουν είναι η 30ή Σεπτεμβρίου και θα πρέπει να ληφθεί απόφαση ώστε αυτό να γίνει τη Δευτέρα αφού σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος θα βρεθεί σε τραγική θέση. Είπε, μάλιστα, ότι δεν θα μπορεί να διεκδικήσει κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή πόρους από το ΕΣΠΑ και δεν θα μπορεί να μπει στο δημόσιο λογιστικό.

Για το δεύτερο θέμα εξέφρασε την έκπληξή του όταν κάποιος λέει ότι το Δημαρχιακό Μέγαρο δεν είναι ασφαλές και ότι άγνωστος διέρρηξε το γραφείο του εκκαθαριστή της «Ρόδων Α.Ε.». «Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι έχασε τους φακέλους», είπε χαρακτηριστικά και θύμισε ότι αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει από το 2011.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδιάκος, όσο αφορά στην οφειλή προς τον ΕΦΚΑ, είπε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που απασχόλησε και τις δύο προηγούμενες Δημοτικές Αρχές αλλά και τους Καποδιστριακούς Δήμους ακόμα και δεν μπορεί να έρχεται έτσι αιφνιδιαστικά αφού θα έπρεπε να υπάρχει μία εισήγηση, τουλάχιστον για τους νέους συναδέλφους τους.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι από το 2013 ο τότε Δήμαρχος, Στάθης Κουσουρνάς, διαπίστωσε ότι παρανόμως οφειλές της ΑΔΕΚΑΜ, της ΑΔΕΚΤ και μικρότερες άλλων Εταιρειών πρώην Δήμων είχαν καταλογιστεί από το ΙΚΑ στον Δήμο ενώ ο νόμος έλεγε ότι μόνο αν το δ.σ. έκρινε έτσι ο Δήμος αναλάμβανε τέτοια χρέη. Ανέφερε, ακόμη, ότι υπήρχαν και σχετικές εισηγήσεις της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. Πρότεινε, στη συνέχεια, ο τέως Δήμαρχος να γίνει ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό, ενώ είπε ότι δεν εμποδίζονται οι χρηματοδοτήσεις του Δήμου από χρηματοδοτικά προγράμματα. Θύμισε, δε ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο εκδικάζεται η υπόθεση. Για το δεύτερο θέμα, της «Ρόδων Α.Ε.», ζήτησε να κληθεί ο εκκαθαριστής για να ενημερώσει το δ.σ. τι έχει γίνει.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάκης Πότσος, είπε και εκείνος ότι έπρεπε να είχαν ενημερωθεί έστω και δέκα λεπτά πριν τη συνεδρίαση ότι θα έρχονταν τα θέματα αυτά. Συμφώνησε ακόμη να κληθεί ο εκκαθαριστής αν και προμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να βγει συμπέρασμα». Για τον ΕΦΚΑ είπε ότι πρέπει να υπάρξει αναλυτική εισήγηση αλλά και ενημέρωση από τη νομική υπηρεσία γιατί είναι είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα.

Απαντώντας ο Δήμαρχος έκανε λόγο για «αλλαγή ύφους και ήθους» τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι δεν μεταφέρουν τίποτα στο αύριο. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως κατεπείγον το θέμα της «αυθαίρετης καταγγελίας ότι έκλεψαν φακέλους» και ξεκαθάρισε ότι δεν το αναβάλει. «Το θέμα της “Ρόδων Α.Ε.” μπορούσαν σε έντεκα χρόνια να το λύσουν», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η ειδική συνεδρίαση δεν εξυπηρετεί σε τίποτα παρά στη συγκάλυψη της συμπεριφοράς του εκκαθαριστή.

Σχετικά με το θέμα του ΕΦΚΑ είπε ότι οι Δημοτικές Αρχές που διοίκησαν παρέλαβαν ένα χρέος και το μόνο που έκαναν ήταν να διασφαλίσουν να μην καταστραφεί ο Δήμος με τη δέσμευση του ΑΦΜ.
Αυτά συνιστούν λόγο κατεπείγουσας αντίδρασης από πλευράς της Δημοτικής Αρχής και δεν μπορούσαν να τα αναβάλουν μέχρι να έρθει…ο από μηχανής Θεός, όπως είπε. Στη συνέχεια, κάλεσε τον Αντιδήμαρχο Στράτο Καρίκη να τοποθετηθεί μια και ήταν στο δ.σ. τις προηγούμενες θητείες.

Ο τελευταίος, υπερθεματίζοντας στα όσα είπε ο Δήμαρχος, τόνισε με τη σειρά του ότι το θέμα της «Ρόδων Α.Ε.» πρέπει να τελειώσει άμεσα, ότι είναι γνωστό ότι το δ.σ. δεν έχει ενημέρωση, ούτε αναλυτική κατάσταση, ούτε έλεγχο για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Όπως είπε, μάλιστα, με απόφαση του δ.σ. ενισχύθηκε ο εκκαθαριστής, ώστε οι συμπολίτες μας και οι τράπεζες να εξαπλωθούν αλλά στην πορεία δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η θέση του λοιπόν είναι «λύση στο θέμα εδώ και τώρα», αφού πρέπει ο ροδιακός λαός να μάθει αλλά κυρίως επειδή φεύγουν πόροι από τον Δήμο. Όλα θα ήταν καλύτερα-συνέχισε ο κ. Καρίκης-εάν ο εκκαθαριστής έφερνε αναλυτική κατάσταση.

Διαβάστε ακόμη

Σε πολλά χωριά της Ρόδου βρέθηκε με την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα ο Δήμαρχος Ρόδου

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες - Δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου κου Αλέξανδρου Κολιάδη

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά μας και αυτή την εβδομάδα

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας