Ξεκινάει την Παρασκευή το διεθνές φεστιβάλ Αναρρίχησης της Καλύμνου

Το πρώτο Φεστιβάλ Αναρρίχησης που έγινε στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον γνωστά και φημισμένα παγκοσμίως, αυτό που γίνεται στην Κάλυμνο, φέτος θα διεξαχθεί για 19η φορά, το τριήμερο 4-6 Οκτωβρίου 2019.

Κλείνει ήδη 19 χρόνια το Φεστιβάλ Αναρρίχησης, που η φήμη του είναι πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο και,  από το 2000 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, προσελκύει την παγκόσμια ελίτ του αθλήματος και γενικότερα των οπαδών των λεγομένων extreme sports.

Έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες η διοργάνωση, με αποκορύφωμα την περίοδο 2012-2014, που ανέλαβε η North Face και «απογείωσε» τον θεσμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Κάλυμνος, με την ποιότητα των ασβεστολιθικών βράχων της, οι πάνω από 3.500 καλά ασφαλισμένες και συντηρημένες αναρριχητικές διαδρομές της, η μεγάλη ποικιλία σε βαθμούς δυσκολίας που παρουσιάζουν τα αναρριχητικά της πεδία από πολύ εύκολα για αρχάριους αναρριχητές,  έως πολύ δύσκολα για τους επαγγελματίες και έμπειρους της αναρρίχησης, η εύκολη πρόσβαση στα πεδία και η εύκολη επίσης πρόσβαση στη θάλασσα, είναι λίγα από τα πλεονεκτήματα του νησιού, που το κατατάσσουν στους κορυφαίους προορισμούς στον τομέα αυτό.

Ένας ακόμα παράγοντας, είναι και η ύπαρξη, τα τελευταία χρόνια, μιας, καλά εκπαιδευμένης,  Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης, που μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε περιστατικό, σε όποιο αναρριχητικό πεδίο η πρόσβαση ιατρικής βοήθειας είναι ανέφικτη.

Μεγάλο ρόλο όμως στην  ανάδειξη και διάκριση της Καλύμνου στην «κορυφή» της παγκόσμιας Αναρρίχησης,  διαδραματίζουν οι επιχειρηματίες της περιοχής, Μυρτιές, Μασούρι, Αρμεός, Αργυνώντα, Σκάλια, Εμποριός, Βαθύ  και Παλιόνησος, που στηρίζουν την προσπάθεια και προσφέρουν τα μέγιστα στη φιλοξενία και στην άνετη διαμονή των αναρριχητών από όλο τον κόσμο.

Φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλυμνίων, ενώ του χρόνου (2020) προβλέπεται να συμμετέχει, ως συνδιοργανωτής, και το Υπουργείο Τουρισμού,  περιλαμβάνει δραστηριότητες που καλύπτουν όλο το φάσμα που σχετίζεται με το άθλημα, από αναρριχητικούς μαραθωνίους όλων των επιπέδων,  παρουσιάσεις και προβολές από καταξιωμένους και παγκοσμίου φήμης αθλητές, διαγωνισμούς, ελεύθερη αναρρίχηση σε κάθετους βράχους πάνω ακριβώς από τη θάλασσα (deep water solo), ειδικά στο Βαθύ,  κρουαζιέρες και άλλα events, με αποκορύφωμα το πάρτι που θα ολοκληρώσει το τριήμερο, με πολύ ζωντανή μουσική και χορό σε ξέφρενους ρυθμούς.

Η παρουσία αναρριχητών και φέτος αναμένεται να είναι μεγάλη, αφού ήδη έχουν δηλώσει κατά εκατοντάδες συμμετοχή, ενώ οι αφίξεις είναι σε καθημερινή βάση,  ειδικά με τα ταχύπλοα σκάφη της ΑΝΕΚ.

Το Φετινό Πρόγραμμα, όπως καθορίστηκε από την Διοργανώτρια Επιτροπή του Δήμου, θα είναι ως το ακόλουθο:
Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019
-8.00- 18.00: Έναρξη δηλώσεων συμμετοχής στο ξενοδοχείο Elena Village

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019
-8.00- 18.00: Δηλώσεις συμμετοχής στο ξενοδοχείο Elena Village
-10.00- 14.00: Ορεινός Περίπατος
-20.00: Μπουφές καλωσορίσματος (Elena Village)
-20.30: Τελετή έναρξης (Elena Village)
-21.00: Οπτικοακουστική παρουσίαση από τη Hazel Findlay (Elena Village)
-21.30: Οπτικοακουστική παρουσίαση από τον Moritz Hans (Elena Village)
-22.00: Welcome Party με DJ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019
-8.00-18.00: Δηλώσεις συμμετοχής στο ξενοδοχείο Elena Village
-8.00-17.00: Open Αναρριχητικό Rally
-14.00-17.00: Θεματικός βοτανικός περίπατος στη φύση της Καλύμνου. Χορηγία του Vitae Value
-21.00: Οπτικοακουστική παρουσίαση από τον Λουκά Ντουρντουρέκα (Elena Village)
-21.30: Οπτικοακουστική παρουσίαση από τον Αριστομένη Θανόπουλο  (Elena Village)
-22.00: Party με DJ (Elena Village)

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019
-8.00-17.00: Δηλώσεις συμμετοχής στο ξενοδοχείο Elena Village
-11.00-17.00: Deep Water Solo- Ημερήσια Κρουαζιέρα (Δωρεάν)
-20.30: Τελετή λήξης- Απονομές
-21.00: Αποχαιρετιστήριο πάρτι με ζωντανή ροκ μουσική.

(Πηγή: “Παλμός της Καλύμνου”)