Εθελοντικός καθαρισμός παραλίας Αφάντου

Εθελοντικός καθαρισμός  παραλίας Αφάντου

Εθελοντικός καθαρισμός παραλίας Αφάντου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 917 ΦΟΡΕΣ

Aπό το Γενικό Λύκειο της δημοτικής ενότητας

Γράφει η
Στέλλα Π. Βουτσά
καθηγήτρια φιλόλογος του ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ, διδάκτωρ Λογοτεχνίας

«Τα ανθρώπινα όντα έχουν δικαίωμα σε μια υγιή και παραγωγική ζωή σε αρμονία με τη φύση»
Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (1992).

Την περασμένη Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019, το Γενικό Λύκειο Αφάντου πραγματοποίησε μια εθελοντική δράση ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική κοινωνία: καθάρισε την παραλία Αφάντου, συμμετέχοντας ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών (International Coastal Cleanup).

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων και τη HELMEPA (Hellenic Marine Environment Protection Association). Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός κ. Χάρης Συργιάννης από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων, αρχικά ενημέρωσε τους καθηγητές και τους μαθητές για τη σημασία του σεβασμού στο περιβάλλον και στις ακτές, τονίζοντας ιδιαίτερα το πόσο βλαβερά μπορεί να αποδειχτούν τα μικροπλαστικά, τα οποία συχνά καταλήγουν στις θάλασσες και, κατ’ επέκταση, στο πιάτο μας, την ώρα μάλιστα που εμείς θεωρούμε ότι τρώμε «φρέσκο» ψάρι!

Στη συνέχεια, μοίρασε μεγάλες σακούλες απορριμμάτων για ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια, εξηγώντας προηγουμένως με ποια κριτήρια τοποθετούμε τα σκουπίδια στην αντίστοιχη σακούλα. Στους μαθητές και στους συνοδούς εκπαιδευτικούς μοιράστηκαν, επίσης, ειδικά πλαστικά γάντια κι ευθύς αμέσως ξεκίνησε η περισυλλογή των σκουπιδιών.

Το πιο αξιοσημείωτο, όμως, ήταν ότι τα απορρίμματα καταγράφονταν από τον εκάστοτε συντονιστή εκπαιδευτικό σε ειδικό δελτίο καταγραφής απορριμμάτων ακτών πριν πεταχτούν στην προορισμένη γι’ αυτά σακούλα (ανακυκλώσιμα-μη ανακυκλώσιμα). Το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος της δράσης αυτής να έχουν οι μαθητές μια αναλυτική εικόνα για το τι έχουν περισυλλέξει, ποια κυρίως σκουπίδια ρυπαίνουν την ακτή, κ.λπ. Την πρωτοκαθεδρία, πάντως, είχαν, όπως φάνηκε, οι γόπες των τσιγάρων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περισυλλογής, ο κ. Συργιάννης ήταν μέσω του tablet του με ασύρματη σύνδεση σε on line επικοινωνία με τη HELMEPA, ενημερώνοντας για την πορεία των εργασιών και τα «ευρήματα». Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι ήταν πολύ όμορφα τα στιγμιότυπα που εκτυλίχθηκαν, όταν οι τουρίστες που έπαιρναν το πρωινό τους μπάνιο στη θάλασσα, χαιρετούσαν με πολύ φιλική διάθεση τους ευαισθητοποιημένους οικολογικά μαθητές.

Ο καιρός συνόδευσε αυτή την αξιόλογη δράση με μια μέρα ηλιόλουστη, παρά τα σποραδικά της συννεφάκια. Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι μετά από αυτή την εθελοντική προσφορά, τόσο γιατί ο εθελοντισμός γεμίζει με ηθική ικανοποίηση αυτόν που προσφέρει ανυστερόβουλα, όσο και γιατί όλοι ήρθαν σε επαφή με τη φύση, κάτι που γαληνεύει τον ψυχισμό του ανθρώπου. Και τι να πει κανείς γι’ αυτή τη φύση, την υπέροχη, απέραντη παραλία Αφάντου!
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι καλλιεργήθηκε στους μαθητές οικολογική συνείδηση και, μάλιστα, για κάτι τόσο κοντινό τους, όπως η παραλία του χωριού τους. Έτσι θα μάθουν να σέβονται συνειδητά το περιβάλλον τους και να το διαφυλάσσουν καθαρό ως μελλοντικοί πολίτες. Αυτή ήταν η πρώτη εθελοντική εκπαιδευτική δράση του ΓΕΛ ΑΦΑΝΤΟΥ για το σχολικό έτος 2019-2020. Έπονται κι άλλες…

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)