Ο σπουδαίος Ρώσος ποιητής, που έρχεται συχνά στη Ρόδο!

Κι εκεί, ανάμεσα σε Μονόλιθο και Σιάννα, μέσα στο δάσος όπου γινόταν ένα ροδίτικο καθαρόαιμο γλέντι, εμφανίστηκε ένας Ρώσος με μια πανέμορφη νεαρή γυναίκα. Ήταν ο Εβγκένι Ποσπέλοφ (Evgenii Pospelov) σημαντικός Ρώσος ποιητής, με ελληνικές ρίζες, που έρχεται συχνά πια στη Ρόδο και την ανακαλύπτει σπιθαμή προς σπιθαμή, παίρνοντας από την ενέργειά της και το φως της, φως.

Τον βλέπω ν’ ακούει τους ροδίτικους σκοπούς και να  του αρέσουν, να τρώει φασολάδα από το τσουκάλι, να οσμίζεται με ευχαρίστηση το χώμα, που μυρίζει βροχή.

Είναι αυτοί οι Ρώσοι που θέλουμε να προσελκύουμε για να συνεχίσουν να έρχονται οι Ρώσοι υψηλής στάθμης. Και το θέλουμε αυτό χωρίς να τους έχουμε εξασφαλίσει τα βασικά, που είναι μεγάλης διάρκειας διαμονή όπως κάνουν η Ισπανία και η Ιταλία, κι όχι για ένα μήνα το πολύ, που ισχύει για εμάς σήμερα. ΄Οσο για την ανταγωνίστριά μας Τουρκία, οι Ρώσοι μπαινοβγαίνουν ελεύθερα, χωρίς άδεια εισόδου! 

Τα… στενάχωρα, τ΄ αφήσαμε για το τέλος της κουβέντας μας. Ο Ευγένιος, για να θυμηθούμε την ελληνική καταγωγή του η οποία  τον πάει γενιές πίσω, θέλει να μιλάει μόνο για τα καλά.

Είστε ένας Ρώσος, με ελληνική καταγωγή! Τι γνωρίζετε γι’ αυτή σας τη ρίζα;
Είμαι ελληνικής καταγωγής, η οικογένειά μου ζούσε στην περιοχή Κρασνοντάρσκι Κρέι, που είχε πολλούς Έλληνες, και βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Το επίθετο του παππού μου, ήταν Ποπόφ. Ακόμα και το επίθετο δείχνει την πιθανή ιδιότητα του παππού αφού η λέξη στα ελληνικά σημαίνει «παπάς». Οι Έλληνες που βρέθηκαν στα νότια της Ρωσίας είναι πολλοί και διαφορετικοί, ανάλογα με την ιστορική περίοδο.

Για παράδειγμα, την περίοδο της εξουσίας της η Μεγάλη Αικατερίνη, ευνόησε τους Χριστιανικούς λαούς, έχοντάς τους υπό την προστασία της. Άλλωστε, η Μαύρη Θάλασσα είναι συνέχεια του Αιγαίου και της Μεσογείου, ενώ έχουν μείνει πολλές ονομασίες ελληνικές εκεί, όπως: Ανάπα, Χερσόνησος, Φαναγόρια, που είναι η περιοχή που κάνει τα καλύτερα κρασιά στο Κουμπάν, όπως λέγεται η περιφέρεια αυτή. 

Κι όταν έρχεστε στη Ρόδο, τη ζείτε τόσο πολύ που βρίσκεστε ακόμα και στα πιο μακρινά χωριά της, ανακαλύπτοντας τα ήθη και τα έθιμά της! 
Το αίμα τραβάει. Εκεί που ήμουν το Σάββατο, στον Μονόλιθο και στα Σιάννα, η φύση είναι ακριβώς η ίδια με της περιοχής που γεννήθηκα! Όταν ήμουν 20 χρονών πήγα κι έζησα στο Κίεβο όπου τελείωσα το Πολυτεχνείο ενώ χρόνια τώρα ζω πια στη Μόσχα.

Γράφατε πάντα ποιήματα;
Έγραψα πρώτη φορά στα έξι μου χρόνια. Οι γονείς μου, με είχαν συγχρόνως να φοιτώ σε τρία σχολεία: σε κανονικό σχολείο, σε καλών τεχνών και σε μουσικό σχολείο όπου έπαιζα « ντόμρα», ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο με τρεις χορδές. Όταν ήμουνα στη γ΄ δημοτικού η δασκάλα μου, μου έδωσε να αναπτύξω ένα θέμα έκθεσης, κι εγώ αντί να γράψω ένα κείμενο γι’ αυτό, έγραψα ένα ποίημα!

Τα ποιήματά σας είναι τόσο ιδιαίτερα που γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από το Ινστιτούτο Γλώσσας της Μόσχας «Β. Β. Βινογκράντροφ», (όνομα σπουδαίου διανοούμενου) κάτι που είναι σπάνιο για την πρακτική αυτού του Ινστιτούτου, ενώ ποιητικές σας συλλογές μεταφράζονται και σε άλλες γλώσσες!
 Το σπουδαίο αυτό Ινστιτούτο, ασχολείται κατ’ εξαίρεση με τα ποιήματά μου. Οι πρώτες μεταφράσεις έγιναν στη γαλλική γλώσσα και κυκλοφόρησαν σε όλες τις γαλλόφωνες χώρες ενώ έργα μου μεταφράζονται στην Κίνα. Για εσάς η Κίνα είναι μακριά, εμείς είμαστε γείτονες, με πολύ στενούς δεσμούς πολιτιστικούς και άλλους. Μία από τις ποιητικές μου συλλογές έχει μεταφραστεί και στα Αγγλικά.

Έρχεστε συχνά στη Ρόδο και δηλώνετε θαυμαστής της!
Την έχω αγαπήσει. Έχω έρθει επτά φορές, και από τα παιδικά μου χρόνια είχα λατρεία για τον ελληνικό πολιτισμό. Μετά τον Γκορμπατσόφ, στη δεκαετία του ‘90 ονειρευόμουν να δω το παλάτι της Κνωσού και το πρώτο μου ταξίδι ήταν στην Κρήτη. Ωστόσο, σ’  εκείνο το ταξίδι μου, το αεροπλάνο, δεν θυμάμαι ακριβώς τον λόγο, προσγειώθηκε στη Ρόδο όπου και έκανα μια βόλτα λίγων ωρών.

Γνωρίζατε κάτι για εμάς, εκεί στην παγωμένη πατρίδα σας;
Πετώντας πάνω από τη Ρόδο είδα ένα πανέμορφο καταπράσινο νησί. Μέχρι τότε είχα διαβάσει και είχα ακούσει πολλά για τη Λίνδο, μεταξύ των οποίων ότι είναι ένα άσπρο, σαν χιόνι χωριό, με πανέμορφα σοκάκια, με βότσαλο.

Είχα δει μάλιστα και ένα ντοκιμαντέρ με τους τεχνίτες του βοτσαλωτού.  Κι από μικρός έπαιζα τα παιχνίδια με τους Ιππότες, μαζί με άλλα παιδιά, με τα οποία φτιάχναμε έναν φανταστικό κόσμο. Έχω μείνει σε ξενοδοχεία στο Φαληράκι, στην Ιαλυσό, στην πόλη και τις δύο τελευταίες φορές φιλοξενούμαι από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου και ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες του γι’ αυτό και ιδιαιτέρως τη διευθύντρια κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη, για τη θερμή φιλοξενία.

Τόσο συχνά επιλέγετε τη Ρόδο, λοιπόν! 
Επιλέγω τη Ρόδο όταν θέλω να πάρω καλή ενέργεια και έμπνευση.

Πώς σας φαινόμαστε; Πώς βλέπουν οι Ρώσοι τους Έλληνες και το αντίθετο;
Είκοσι χρόνια πριν όταν πήγα στην Κρήτη, κι ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευα στην Ελλάδα, πήγα να νοικιάσω ένα αυτοκίνητο και βγήκε έξω από το μπλουζάκι που φορούσα ο σταυρός αυτός, που φοράω και σήμερα. Ο Κρητικός, κατάλαβε ότι είμαι  Ρώσος και Χριστιανός Ορθόδοξος, και μου άφησε μισή τιμή το αυτοκίνητο! Το έκανε με την καρδιά του και μου έκανε τόση εντύπωση!

Στη Ρόδο έχω διαπιστώσει ότι έχετε πάρα πολλούς Γερμανούς και οι Ροδίτες νομίζουν ότι είμαι Γερμανός και δεν μου δίνουν και πολύ σημασία. Μόνο όταν μιλήσω βλέπω ότι οι ηλικιωμένοι Ροδίτες δείχνουν πόσο μας αγαπάνε και μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι. Μας σφίγγουν τα χέρια!

Και αυτό που δεν σας αρέσει, ποιο μπορεί να είναι;
Όταν έρχεσαι στην Ελλάδα ως τουρίστας, παίρνεις βίζα μόνο για ένα μήνα! Στην Ισπανία, με την ίδια διαδικασία σου δίνουν το δικαίωμα να ζήσεις για ένα χρόνο. Για την Τουρκία δεν υπάρχει βίζα για τους Ρώσους, είναι ελεύθερη η είσοδος! 

Θα ξανάρθετε, ωστόσο;
Ναι, ανεπιφύλακτα. Σήμερα, (Κυριακή), τελευταία μέρα στη Ρόδο, θα ανεβούμε να προσκυνήσουμε στην Παναγιά Τσαμπίκα, την Ψηλή.

Ενώ εμείς κουβεντιάζαμε, η νεαρή σύζυγός του η Λουίζα, έχει σηκωθεί κι έχει βρεθεί στην απέναντι μεριά του δρόμου για να εξερευνήσει ένα μικρό πέτρινο εκκλησάκι. Είναι πολύ όμορφη η Μοσχοβίτισσα σύζυγός του, με την ομορφιά που έχουν οι γυναίκες στην πρωτεύουσα αυτή, κι είναι η μούσα του.