Ο εορτασμός του «Αιματηρού Πάσχα» της Ρόδου από την Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής

Από την Αδαμαντία Μαρή και τη Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής

 

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής μαζί με τη Δωδεκανησιακή Νεολαία Αμερικής και σε συνεργασία με τον Παν-Ροδιακό Σύλλογο Αμερικής «Απόλλων» πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από το “Αιματηρό Πάσχα του 1919” στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του UCONN του Connecticut, του οποίου διευθυντής είναι ο γνωστός Ρόδιος καθηγητής κ. Ηλίας Τομάζος.

Μετά από τρίωρο ταξίδι (Astoria NY-Storrs,Ct.) το σκηνικό του ελληνικού κέντρου σε επιβραβεύει και με το παραπάνω. Η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, ο στολισμός της αίθουσας, το Μουσείο που βρίσκεται υπό κατασκευή και το Αρχαίο Θέατρο, δημιουργήματα των Ελλήνων της Αμερικής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον κ. Τομάζο, την πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Μαρία Μαραγκού αλλά και από την κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, τέως Αντιδήμαρχο Ρόδου, η οποία ήταν επίτιμη καλεσμένη του  Παν-Ροδιακού Συλλόγου. Στη συνέχεια, η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής και συγκεκριμένα η Πρόεδρος Μαρία Μαραγκού, ο Αντιπρόεδρος Νίκος Καρτάλης και η Γενική Γραμματέας κ. Αδαμαντία Μαρή, με την εισήγηση και τον συντονισμό του κ. Μανώλη Κασσώτη εξιστόρησαν τα γεγονότα των ημερών του Αιματηρού εκείνου Πάσχα.

Στη συνέχεια, Ελληνοαμερικανοί φοιτητές του Κέντρου διάβασαν εργασίες που σχετίζονταν με τους δωδεκανησιακούς τόπους καταγωγής τους. Οι ομιλίες ήταν μια όμορφη έκπληξη που έκανε τη  Δωδεκανησιακή Νεολαία να αισθανθεί περήφανη για την ιδιαίτερή τους πατρίδα. Τέλος, η παρουσίαση νησιώτικων και όχι μόνο χορών από τη Νεολαία μας (Σωτηρία Ζουρούδη, Δημήτρης Κοντός, Αρετή Μαραγκού, Μιχαλίτσα Τσαβαρή, Ζωή Πήλιου, Νίκος Καβουνίδης, Βασίλης Μιχαηλίδης, Αθανασία Παπάζογλου, Νομικός Μαραγκός, Ειρήνη Πήλιου-Μοσχόβη, Μερκούρης Μοσχόβης, Καλλιόπη Μαραγκού, Νίκος Μαντάλης, Κατερίνα Φυγετάκη, Σταματούλα Φυγετάκη, Μανώλης Μαντάλης) έκλεισε την εκδήλωση αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.