Προορισμός Αστυπάλαια: γαστρονομική δράση «Γκλεούδζια»

Χρόνια κυνηγάω αυτό το νησί των Δωδεκανήσων, την Αστυπάλαια, και πριν λίγες μέρες στάθηκα τυχερή και βρέθηκα καλεσμένη του Δήμου στο πλαίσιο της γαστρονομικής δράσης «Γκλεούδζια».

 Το γαστρονομικό αντάμωμα Γκλεούδζια, το οποίο πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπου η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (Πρέσβειρα Γαστρονομικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου) μαζί με καταξιωμένους σεφ του νησιού έφεραν στην επιφάνεια παλιές τοπικές συνταγές με φόντο τη λαϊκή παράδοση και την οικιακή οικονομία του νησιού. 

Τρεις μέρες γεμάτες από ήλιο, θάλασσα, νέες γεύσεις, μυρωδιές, νέες φιλίες και χίλιες αφορμές για να επιστρέψω σύντομα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» .

Η μέρα στη νησί ξεκινάει στο Kallichoron Art Boutique Hotel με το πολυβραβευμένο σπιτικό «Grandma’s breakfast» και θέα το κάστρο της Αστροπαλιάς. Ένα πρωινό φτιαγμένο με αγάπη, τοπικά προϊόντα και γεύσεις το οποίο επιμελείται διατροφολόγος ώστε να είναι βασισμένο στις διατροφικές συνήθειες κάθε επισκέπτη. 

Βόλτα στη χώρα, μύλοι, γραφικά ξωκλήσια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και αναβίωση αστυπαλίτικων παραδόσεων για τη συνέχεια. Τσίπουρα, ούζα και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αστυπαλίτικες γεύσεις υπό τους ήχους του Αιγαίου. Εκεί που οι ήχοι εμπνέουν.  

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου να σέρνει το χορό στις κουζίνες του νησιού και οι σεφ του να μαγειρεύουν μαζί της πιάτα συγκλονιστικής νοστιμιάς που εστιάζουν αρκετά στα τοπικά προϊόντα και παράλληλα με υψηλή διατροφική αξία. Γαστρονομική όαση. 

 

 

Χάρη στα «Γκλεούδζια» γνώρισα τα ραντιστά ( φακές με ζυμαρικά, ντομάτα, κρεμμύδι, δυόσμο, σκόρδο και ξύδι), το «πειραγμένο» φακόρυζο με χταπόδι, τη ρεβυθάδα, τις «ταραχτές» μακαρούνες, το φακόρυζο, τα φασόλια με κοφτό μακαρονάκι,  τη μελομαερία(κάτι πολύ κοντινό σε μουσταλευριά) και το μελιτζανόρυζο της κυρίας Ελένης. 

 

 

Τι θέλω να δοκιμάσετε οπωσδήποτε:

– Χλωρή (τοπικό τυρί)
– Αστυπαλίτικη λαμπρόπιτα
– Πίτσα με χλωρή (θα την βρείτε στο μενού το επόμενο καλοκαίρι που θα πάτε) και λουκουμάδες με τυρί και μαρμελάδα ντομάτας στο Aiolos pizza
– Μαγειρίτσα με θαλασσινά και μπαρμπούνια σαβόρο στην Άγονη γραμμή
– Σαργό ceviche, ταρτάρ σαργού και συκομαϊδα με αυγοτάραχο Μεσολογγίου, στο εστιατόριο Αστρόπελος 
– Πουγκιά με κοπανιστή και μέλι στην καντίνα «Στενό» 
– Χειροποίητα λαζάνια Αστυπάλαιας με ζαφορά και λαμπρόπιτα παντού στο νησί. 

 

 

Τι αγάπησα: 

Την ανατολή του ηλίου από το δωμάτιο του Kallichoron Boutique Hotel με θέα στο κάστρο και τους μύλους του νησιού που συναντάς στην είσοδο της χώρας. Θυμάμαι να ανοίγω τα μάτια μου γύρω στις 7 το πρωί, να αντικρίζω αυτή την εικόνα και να πετάγομαι ώστε να προλάβω να την φωτογραφίσω.

Την ενέργεια του νησιού και των κατοίκων της.

Το παγωτό με μαρμελάδα σύκο στο Λιβάδι.

Την κυρία Ελένη και την αγκαλιά όλων των Αστροπαλίτων. 

Τη θέα από το Κάστρο. 

 


Η Αστυπάλαια είναι το νησί που με ένα μαγικό τρόπο σε κάνει να την ερωτευτείς πριν καν την επισκεφθείς. Ένα νησί που για ένα μυστήριο λόγο αγαπιέται από όλους. Γραφικότητα Κυκλάδων σε συνδυασμό με ένα άγριο τοπίο, χαρακτηριστικό των Δωδεκανήσων.

Eίναι οι μύλοι στην είσοδο της πόλης, το κάστρο και η θέα που σου κόβει την ανάσα. Είναι ο Γιώργος και η Μαρία που με υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο. Είναι το χαμόγελο και η τρέλα της Ευθυμίας.

Οι βραδινές συζητήσεις με τη Μαρούλα. Είναι η καλημέρα στο Kallichoron Boutique Hotel και η αύρα της κυρίας Ελένης. Άλλωστε οι γεύσεις και η ταυτότητα του νησιού συνδέονται με τους ανθρώπους του.

 

 

Θα επιστρέψω!

Θάλεια

Πηγή: funkycook.gr