Δεν διαφαίνεται λύση στο πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών

Δεν διαφαίνεται λύση στο πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών

Δεν διαφαίνεται λύση στο πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1568 ΦΟΡΕΣ

Σε απόγνωση έχουν περιέλθει πολλοί εξ αυτών σε όλο το νησί

Με «βραδυφλεγή βόμβα» έτοιμη να… σκάσει μοιάζει το πρόβλημα που προέκυψε εδώ και οκτώ ημέρες στη Ρόδο με τα ελαιοτριβεία που κατέβασαν διακόπτες, μη δεχόμενοι άλλους πελάτες για την παραγωγή λαδιού.

Ουσιαστικά πρόκειται για έξι από τα πιο σύγχρονα ελαιοτριβεία του νησιού, που λειτουργούν με το διφασικό σύστημα (σ.σ. δύο στον Αρχάγγελο και από ένα σε Μαλώνα, Θολό, Μαριτσά, Σορωνή), τα οποία δεν μπορούν να διαθέσουν πλέον τα απόβλητα από την ελαιουργική δράση, τον λεγόμενα πυρήνα, στο μοναδικό πυρηνελαιουργείο της Ρόδου!

Όπως εξήγησε μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ο επιχειρηματίας κ. Στέφανος Γέροντας που ανέλαβε ουσιαστικά τελευταία στιγμή τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου μετά την αποχώρηση του προηγούμενου επιχειρηματία που το εκμεταλλευόταν τα τελευταία 12 χρόνια, ότι «μπορεί να επεξεργαστεί 80-100 τόνους σε 24ωρη βάση, όταν ο πυρήνας που υπάρχει φέτος στα ελαιοτριβεία είναι ημερησίως τετραπλάσιος».

Με βάση δε τη νομοθεσία θα πρέπει η διαδικασία της ξήρανσής του να γίνει άμεσα και όχι να αποθηκευτεί και στη συνέχεια να πραγματοποιείται η επεξεργασία του σταδιακά.

Πρακτικά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει η όλη διαδικασία και να μην δέχονται τα παραπάνω ελαιοτριβεία νέο καρπό. Ωστόσο αυτό έχει δημιουργήσει… εκρηκτικές καταστάσεις φέτος στο νησί.

Δεν ήταν λίγοι χθες οι αγρότες και παραγωγοί που επικοινωνούσαν για μια ακόμα ημέρα με τη «Ροδιακή», για να διαμαρτυρηθούν για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, επισημαίνοντας το γεγονός ότι βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι περισσότεροι που ξεκίνησαν εδώ και σχεδόν ένα μήνα τη συλλογή του καρπού της ελιάς, πλήρωσαν κανονικά τα μεροκάματα και τα λειτουργικά έξοδα, αλλά τους έχουν μείνει… αμανάτι τα τσουβάλια με τον καρπό την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να σαπίσουν και να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Οι περισσότεροι μάλιστα ζητούν να υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για το αν πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία συλλογής του καρπού ή όχι, ενώ εκλιπαρούν τουλάχιστον να δοθεί προσωρινή λύση για τις ελιές που ήδη έχουν μαζέψει και κρατούν αποθηκευμένες.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που μεταφέρουν αναγνώστες της «Ροδιακής» για το χάος που επικρατεί σε αρκετά από αυτά τα ελαιοτριβεία και ιδιαίτερα σε εκείνο του Συνεταιρισμού στον Αρχάγγελο, όπου ο προαύλιος χώρος των εγκαταστάσεων έχει γεμίσει παλέτες με δεκάδες τσουβάλια επάνω.

Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» επισημαίνουν ακόμη, ότι και τα παλαιότερου τύπου ελαιοτριβεία που συνεχίζουν να λειτουργούν (με το τριφασικό σύστημα), εκμεταλλευόμενα τις διατάξεις του νόμου που επιτρέπουν τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων από τους ίδιους, χωρίς να περνούν από τη διαδικασία του πυρηνελαιουργείου, δεν αρκούν για να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν φέτος.

Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες που υπήρχαν χθες για αναμονή στα συγκεκριμένα ελαιοτριβεία για πάνω από 12 ώρες, με κάποιους μάλιστα να ολοκληρώνουν τη σχετική διαδικασία στις 5 το πρωί!

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο