Ευρεία σύσκεψη για την πυρασφάλεια των Πεταλούδων

Ευρεία σύσκεψη για την πυρασφάλεια των Πεταλούδων

Ευρεία σύσκεψη για την πυρασφάλεια των Πεταλούδων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 774 ΦΟΡΕΣ

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει μόνο μία είσοδος από την Καλόπετρα

Η οργάνωση της πυρασφάλειας στην κοιλάδα Πεταλούδων ειδικά μετά τις ζημιές που σημειώθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, αποτέλεσε το αντικείμενο μεγάλης σύσκεψης που συγκάλεσε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ Γιάννης Ιατρίδης.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι εμπλεκόμενοι με το θέμα της πυρασφάλειας στην κοιλάδα και ειδικότερα η Πυροσβεστική υπηρεσία, η πολιτική προστασία του δήμου, οι τεχνικές υπηρεσίες, οι μηχανικοί της εταιρείας και η διεύθυνση δασών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυροσβεστική υπηρεσία της Ρόδου έστειλε στις 29 Ιουλίου έγγραφο στο δήμο, στη δημοτική ενότητα Πεταλούδων, στη ΔΕΡΜΑΕ και στη γραμματεία πολιτικής προστασίας του δήμου για τον έλεγχο των μέτρων πυροπροστασίας στην κοιλάδα Πεταλούδων και μάλιστα υπήρχε η επισήμανση 12 σημείων τα οποία αφορούσαν ενέργειες και παρεμβάσεις για την πυροπροστασία.

Όπως δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ Γιάννης Ιατρίδης στόχος της σύσκεψης ήταν να καταγραφούν όλα τα ζητήματα που έθετε η πυροσβεστική στο έγγραφό της, να αναλυθεί κάθε ένα από αυτά, ώστε να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητες.

Το σημαντικότερο από όλα ήταν η πυροπροστασία της κοιλάδας, καθώς όπως έγινε γνωστό δεν υπάρχουν προδιαγραφές πάνω στις οποίες θα βασιστεί το σχέδιο της πυροπροστασίας της και αυτό δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για τη ΔΕΡΜΑΕ. Πάντως σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν χθες το θέμα ανατέθηκε στη διεύθυνση δασών, η οποία ανέλαβε να καταθέσει ερώτημα στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να βοηθήσει.

«Επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ώστε ο υπέυθυνος φορέας να υποδείξει πως θα γίνει η μελέτη πυροπροστασίας. Όπως μάθαμε δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να καθορίζει τις προδιαγραφές, ώστε να γίνει το έργο της πυροπροστασίας στην κοιλάδα Πεταλούδων. Ζήτησα από τη διεύθυνση δασών, καθώς είναι και ο φορέας που προστατεύει τις πεταλούδες να κάνει ερώτηση προς το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να μας πει ποιες θα πρέπει να είναι οι προδιαγραφές ή αν θα πρέπει να βγει υπουργική απόφαση για την πυροπροστασία της κοιλάδας.

Οι υπηρεσίες δεσμεύτηκαν το συντομότερο να κάνουν το έγγραφο, ώστε να έχουμε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Ιατρίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ΔΕΡΜΑΕ ασχολείται επίσης σοβαρά και με τη μελέτη διαφυγής που πρέπει να υπάρχει στην περιοχή καθώς στο αξιοθέατο συγκεντρώνονται πολλά αυτοκίνητα και πολλοί άνθρωποι.

«Συγκεκριμένα, συζητήσαμε να γίνει συγκεκριμένος δρόμος διαφυγής, ο οποίος υφίσταται σήμερα ως αγροτικός δρόμος αλλά ζητήσαμε από την τεχνική υπηρεσία να πάρει άδεια από τη διεύθυνση δασών το συντομότερο δυνατό ώστε να γίνουν κάποια τεχνικά έργα και παρεμβάσεις και να λειτουργήσει καλύτερα η σεζόν. Ο δρόμος αυτός θα συμβάλει και στην προστασία της πεταλούδας από τους θορύβους και είναι αναγκαίο να γίνει.

Η παρέμβαση θα προχωρήσει γρήγορα γιατί πάνω σε αυτήν θα στηρίξουμε όλη τη μελέτη διαφυγής που πρέπει να γίνει από την επιχείρηση» είπε ο κ. Ιατρίδης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί επιτόπια επίσκεψη στην κοιλάδα.

«Θα πάμε μαζί με τους υπηρεσιακούς επιτόπου, να περπατήσουμε την κοιλάδα να δούμε τις αδυναμίες που υπάρχουν και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και στην πράξη ειδικά να δούμε αν το σύστημα της πυροπροστασίας λειτουργεί» κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ.

Επίσης, ενημέρωσε ότι η διεύθυνση δασών αναλαμβάνει τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των νεκρών δέντρων, καθώς και τον καθαρισμό σε συνεργασία με την πολιτική προστασία του δήμου .

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα τοποθετηθεί και μία μεγαφωνική εγκατάσταση στην κοιλάδα, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να ανακοινώνεται σε όλες τις γλώσσες η εκκένωσή της. Αυτό το έργο το ανέλαβε η πολιτική προστασία και μάλιστα το σύστημα θα συνδεθεί με τα κεντρικά της πυροσβεστικής, ώστε να έχει άμεση ενημέρωση.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η τοποθέτηση ενός πυροσβεστικού αυτοκινήτου μόνιμα στην κοιλάδα και ενός μηχανήματος που σε περίπτωση ανάγκης θα αναλάβουν την πυρόσβεση.

Όπως ανέφερε όμως ο κ. Ιατρίδης, τέθηκε και το θέμα της αλλαγής της εισόδου και της καλύτερης οργάνωσης του χώρου για τους επισκέπτες με τη δημιουργία εισόδου στο αξιοθέατο από τη μονή της Καλόπετρας. «Αν μπορέσουμε, θα υπάρχει η είσοδος της κοιλάδας από μία κατεύθυνση. Σήμερα υπάρχουν τρεις είσοδοι και υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε αν είναι εφικτό… θα υπάρχει μία είσοδος στην κοιλάδα από την Καλόπετρα και στη συνέχεια να κατεβαίνουν όλοι προς τα κάτω. Επίσης, τα πούλμαν θα ανεβαίνουν στην Καλόπετρα θα αφήνουν εκεί τον κόσμο και θα τον περιμένουν στην κάτω είσοδο. Αυτό θα είναι σημαντικό για την πυροπροστασία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ιατρίδης υπογράμμισε ότι εκείνος από την πλευρά του επεσήμανε πως οι ημερομηνίες είναι πολύ ασφυκτικές και υπάρχουν μόνο 90 μέρες για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και να είναι έτοιμοι τον Απρίλιο. Όμως παρ΄όλα αυτά διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες θα είναι συνεχείς.

Διαβάστε ακόμη

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω