Από τις αρχές του χρόνου το σύστημα ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων

Στις αρχές του νέου έτους θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ακαντιάς, των Αγγέλων και της Κολώνας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου που αφορούσε την εγκατάστασή του από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου.

Το θέμα εξετάστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου προκειμένου να γίνει και η οριστική παραλαβή του. Το σύστημα προϋπολογισμού περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ εγκαταστάθηκε από την εταιρεία G4S και έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών ασφαλείας των παραπάνω λιμενικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Επίσης στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο αντιμετώπισης του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών στην περιοχή της Κρεμαστής που συνέταξε η εταιρεία ΥΔΡΟΑΚΤΟΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ ύψους 2,07 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Βασίλης Παπαοικονόμου, σχετικά με τη διάβρωση των ακτών το Λιμενικό Ταμείο είχε υποβάλει προς έγκριση τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δυστυχώς πριν ένα μήνα επεστράφη η μελέτη καθώς κρίθηκε ως μη αρμόδιο το Λιμενικό Ταμείο για να υποβάλει τέτοια μελέτη, καθώς δεν αφορούσε λιμενικό έργο και το ίδιο το έργο ήταν εκτός λιμένα.
Επί του θέματος όμως βρέθηκε λύση και συγκεκριμένα η μελέτη θα υποβληθεί μέσω του δήμου της Ρόδου κατόπιν της σύμφωνης γνώμης και του δημάρχου.

«Έχω έρθει σε συνεννόηση με το δήμαρχο και θα παραδώσουμε τη μελέτη στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου ώστε να υποβάλει ως τεχνική υπηρεσία του δήμου τη μελέτη με κάποιες μικροδιορθώσεις ώστε να προχωρήσει το θέμα» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Παπαοικονόμου προσθέτοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα καθώς κατάγεται από την Κρεμαστή. Μάλιστα, όπως τόνισε, η στεριά –παραλία έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30 μέτρα τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ, όπως είπε, το ίδιο πρόβλημα έχει η Σορωνή αλλά και η Αρχαία Κάμειρος.