Γραφειοκρατία και πολιτική ισορροπιών πνίγουν τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

Γράφει ο Γιάννης Σταυλάς
 

Από τις δεκάδες περιπτώσεις που επαληθεύουν τον τίτλο του άρθρου θα περιοριστώ σε δύο αντιπροσωπευτικές, σεβόμενος τη φιλοξενία της αγαπητής «Ροδιακής».

1ον ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ – Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Ακριβώς στο κέντρο της Μεσαιωνικής Πόλης, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Σοφοκλέους, στήθηκε προ μερικών δεκαετιών μια αυθαίρετη ξυλοκατασκευή, κοινώς «παράγκα». Και ενώ ο ευρηματικός κατασκευαστής της πριν 20 περίπου χρόνια αποδήμησε εις Κύριον, το έργο του παρέμεινε.

Στέκει υποβασταζόμενο με κάθε λογής υλικά, λαμαρίνες, παλέτες, σκουριασμένα μεταλλικά στοιχεία. Εγκαταλελειμμένο με την ανοχή των αρμόδιων αρχών, όπως αποτυπώνεται στις συνημμένες φωτογραφίες.

Ακριβώς δίπλα δημιουργήθηκε ένας χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών που, όπως συνήθως συμβαίνει στην πόλη, εξελίχθηκε σε μικρή χωματερή ή αλλιώς υγειονομική «βόμβα». Καταφανέστατα, η συνολική εικόνα δεν αρμόζει στον πολιτισμό μας, υποβαθμίζει το μνημείο και γενικότερα το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Ο αδυσώπητος Κυβερνοχώρος φροντίζει για αυτό...Σήμερα, ο κάθε επισκέπτης με το κινητό του αποθανατίζει όχι μόνο ό,τι του αρέσει, αλλά και ό,τι δεν του αρέσει.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου με επιστολή του προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρόδου από τις 20.06.2018, ανέδειξε το θέμα και ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών. Αργότερα, με δεύτερη επιστολή προς την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ρόδου αιτήθηκε:

• Την άμεση απομάκρυνση των φερτών οργανικών και ανόργανων υλών που παρατηρούνται κοντά και γύρω από το χώρο τοποθέτησης των κάδων απορριμμάτων

• Τον γενικό καθαρισμό του χώρου και την εφαρμογή υλικού που θα διευκολύνει τον καθαρισμό από τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου

• Την επιμελή και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων απόρριψης των απορριμμάτων από τους χρήστες της πλατείας Σοφοκλέους

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα παρά τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Διερευνώντας την υπόθεση δεν αργεί κανείς να βρεθεί αντιμέτωπος με το «τέρας της γραφειοκρατίας» μέσα σε ένα δαιδαλώδες τοπίο εμπλοκής δημόσιων υπηρεσιών. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρόδου διαβίβασε το πρόβλημα στη Δ/νση Δημοσίων Κτημάτων, θεωρώντας ότι έτσι απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη. όσο για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων δηλώνει αναρμόδια. Υποστηρίζει ότι νόμιμη διαδικασία είναι να προταθεί σχετική μελέτη από τον Δήμο (Γραφείο Μεσαιωνικής Πόλης) και τότε θα εκφράσει τη γνώμη της.

Η Δ/νση Δημοσίων κτημάτων προχώρησε σε "ΚΑΤΑΛΗΨΗ" του κατά τ ‘άλλα δημόσιου - αρχαιολογικού χώρου και θυροκόλλησε στην αυθαίρετης κατασκευής «Παράγκα» την εντολή εκκένωσης του χώρου.

Ακολούθησε ένσταση από την κόρη του εκλιπόντος καταληψία διεκδικώντας το ακίνητο με χρησικτησία και έτσι εκκρεμεί δικαστική απόφαση. Στη συνέχεια, ακολουθεί σύνταξη πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής, που μέχρι σήμερα εκκρεμεί, το οποίο θα προωθηθεί στην Πολεοδομία Ρόδου.

Η Πολεοδομία θα εκδώσει απόφαση κατεδάφισης, η οποία θα προωθηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου θα συντάξει μελέτη κατεδάφισης και όταν βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι θα την αναθέσει σε εργολάβο ...ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι....λέει ο σοφός λαός.

2ον ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ – Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ
Ο χρονικός περιορισμός ή καλύτερα ο αποκλεισμός μηχανοκίνητων οχημάτων εντός των τειχών της Μ.Π., και ιδιαίτερα ανατολικά των οδών Απολλωνίου και Σωκράτους, αποτελεί χρόνια επιθυμία όλων μας. Ταυτόχρονα, είναι σεβαστή η υπό όρους δυνατότητα πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων στις εστίες τους και των επιχειρηματιών - εργαζομένων στις δουλειές τους.

Όμως αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα στη Μ.Π. ντροπιάζει το μνημείο, δυσφημίζει τον τόπο και αποβαίνει σε βάρος όλων μας. Είναι γεγονός ότι όταν η πολιτική ισορροπιών υπερβαίνει τη λογική δημιουργεί «τερατογεννήματα».
Υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές αποτελούν μονόδρομο αν θέλουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.
 


Δεν χρειάζονται πειραματισμοί, αλλά δοκιμασμένα - αποτελεσματικά μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε αντίστοιχα μνημεία. Η εισαγωγή συστήματος πάταξης της παραβατικότητας με εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης με κάμερες είναι ένα από αυτά. Με την προϋπόθεση βέβαια, ότι η διαχείριση του εν λόγω συστήματος υπόκειται στον αποκλειστικό έλεγχο της αστυνομίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων. Τι επιτυγχάνεται:

• Βελτίωση της ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών
• Προστασία μνημείων και ιδιωτικών περιουσιών από βανδαλισμούς
• Έλεγχος εισόδου και κυκλοφορίας οχημάτων στην Μ.Π.
• Έλεγχος ρύπανσης του μνημείου (σκουπίδια – ωράριο λειτουργίας, κλπ.)
• Έλεγχος έκνομων ενεργειών (άγρα πελατών, κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, κλπ.).

Οι πολίτες απαιτούν να εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι και όχι οι νόμοι των ισχυρών.
Με χαρά πληροφορήθηκα ότι η σημερινή δημοτική αρχή προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Ο αισιόδοξος σχεδιασμός που προτείνει ελπίζουμε να μετουσιωθεί σε έργα. Επισημαίνω ότι σύστημα παρακολούθησης με κάμερες έχει εφαρμοστεί στη Μεδίνα της Μάλτας από τις 30 Απριλίου 2009 με εκπληκτικά αποτελέσματα και τεράστια μείωση δαπανών.
Ας μην ξεχνάμε ότι η προστασία του μνημείου δεν εναπόκειται μόνο στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου αλλά είναι υποχρέωση όλων μας.