Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το “τυρί της πόσιας” της Κω

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το “τυρί της πόσιας” της Κω

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το “τυρί της πόσιας” της Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2645 ΦΟΡΕΣ

Το κρασοτύρι της Κω ή “τυρί της πόσιας” είναι από χθες και επίσημα προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, καθώς η Κομισιόν ενέκρινε το αίτημα που είχε καταθέσει προ καιρού το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ενταχθεί στο ειδικό μητρώο ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ της ευρωπαϊκής ένωσης.

Η χθεσινή απόφαση της κομισιόν αφορούσε συνολικά πέντε νέα προϊόντα, δύο από τα οποία ήταν ελληνικά και μάλιστα το ένα από αυτά ήταν το κρασοτύρι της Κω.

Σημειώνεται ότι το πρώτο προϊόν, για το οποίο η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το Μελεκούνι της Ρόδου.

Όσον αφορά το Κρασοτύρι της Κω, αρχικά ανακηρύχθηκε ως ΠΓΕ σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας και μετά την παρέλευση ορισμένου χρονικού διαστήματος, που απαιτείται από τη διαδικασία, αποτελεί πλέον προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντάσσεται στη λίστα με τα 1.460 είδη που υπάρχουν σε αυτήν.

Η ανακήρυξη του αποτελεί μια σημαντική θετική εξέλιξη για τους παραγωγούς της Κω, όπου ο πρωτογενής τομέας είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένος και τώρα αποκτά μεγαλύτερη δυναμική και νέες προοπτικές, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε αγορές του εξωτερικού.

Η ονομασία που κατοχυρώθηκε είναι «Κρασοτύρι Κω» /«Τυρί της Πόσιας» «Krasotiri Ko» / «Tiri tis Possias». Η ονομασία πόσια προέκυψε από το γεγονός ότι μετά την ωρίμανση το τυρί τοποθετείται σε οινολάσπη -πόσια, όπως αποκαλείται στην τοπική διάλεκτο του νησιού. Μάλιστα, το όνομα της πόσιας αποτυπώνει και την ίδια την ονομασία του τυριού «Κρασοτύρι Κω» / «Τυρί της Πόσιας».

Είναι ένα μαλακό τυρί από τυρόπηγμα που παρασκευάζεται από παστεριωμένο ή νωπό γίδινο ή πρόβειο γάλα ή μίγμα γίδινου και πρόβειου γάλακτος μετά την προσθήκη πυτιάς και η τελική του ωρίμανση γίνεται σε οινολάσπη –πόσια για τουλάχιστον έναν μήνα. Η πόσια είναι ένα πηχτό μίγμα από βρασμένα υπολείμματα κόκκινης «λάσπης» κρασιού πλούσιο σε αρώματα.

Χρώμα: Εσωτερικά είναι πάνλευκο. Εξωτερικά αποκτά μία κοκκινωπή απόχρωση εξαιτίας του χρώματος της οινολάσπης. Η ένταση του χρώματος εξαρτάται από το χρώμα της οινολάσπης και το χρονικό διάστημα που παραμένει σ’ αυτή.

Σχήμα: «Χτενισμένος», λεπτός, ασύμμετρος κύλινδρος με έντονες εντυπωσιακές αυλακώσεις, οι οποίες οφείλονται στο τυροβόλι που χρησιμοποιείται για τη στράγγιση του τυροπήγματος. Το τυροβόλι είναι παραδοσιακά πλεγμένο καλαθάκι από ψιλό καλάμι της Κω.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο