Ικανοποίηση για το «κρασοτύρι της Κω»

Ικανοποίηση για  το «κρασοτύρι της Κω»

Ικανοποίηση για το «κρασοτύρι της Κω»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 317 ΦΟΡΕΣ

Για την απόφαση της κομισιόν να εντάξει στο ειδικό μητρώο με τα προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης το «κρασοτύρι της Κω» ή «τυρί της πόσιας» η περιφέρεια εξέδωσε χθες την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το «τυρί της πόσιας» ή αλλιώς το «κρασοτύρι της Κω», είναι ένα λευκό τυρί από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, που βαπτίζεται και ωριμάζει στην οινολάσπη. Το 2018 το τυρί της πόσιας, μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικού τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη συμπεριελήφθη στη λίστα των ελληνικών προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και από χθες πήρε και επίσημα τον τίτλο του ΠΓΕ, αφού η Κομισιόν ενέκρινε το αίτημα που είχε καταθέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ένταξη του στο ειδικό μητρώο. Η ονομασία που κατοχυρώθηκε είναι «κρασοτύρι Κω», ή «τυρί της πόσιας» και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα 1.460 είδη που υπάρχουν σ΄αυτήν.

Το τυρί της πόσιας ή τρυγιάς μετράει αιώνες παράδοσης στην Κω. Μπορεί η παραμονή του στο κρασί να ξεκίνησε σαν μέθοδος συντήρησης, χρησιμοποιείται όμως μέχρι σήμερα γιατί χαρίζει ιδιαίτερη γεύση στο κατσικίσιο τυρί.Γνωστό περισσότερο ως κρασοτύρι, το κυλινδρικό τυράκι με το καφεκόκκινο ένδυμα, που του δίνει η παραμονή του σε άλμη εμπλουτισμένη με οινολάσπες, είναι μοναδική περίπτωση. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα -με το γίδινο να κυριαρχεί- και έχει λευκή, σχεδόν μαλακή, βουτυράτη σάρκα, με πολύ ενδιαφέροντα "ξιδάτα" αρώματα και γεύση. Ένα τυρί σχεδόν ήπιο, χωρίς δριμύτητα στο στόμα, με μέτρια αλμύρα και χαρακτηριστικά αρώματα και γλυκύτητα που παίρνει από την οξοποιημένη οινολάσπη, που προέρχεται από οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών.

Μετά την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια ο κ. Ζαννετίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Άλλη μία προσπάθεια ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο στόχο της. Άλλο ένα προϊόν μας μπαίνει στον ευρωπαϊκό κατάλογο των ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠ, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Το 2019 μας επιφύλαξε αυτή την ευχάριστη έκπληξη. Το «κρασοτύρι της Κω» είναι πλέον και επίσημα με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κατάλογο με τα πιο διάσημα πιστοποιημένα προϊόντα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας και με άλλα προϊόντα. Είναι αναφαίρετα μία μεγάλη επιτυχία των παραγωγών μας με τους οποίους έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και θα συνεχίσουμε να την έχουμε γιατί ο τόπος μας έχει μεγάλη παράδοση στη γαστρονομία και σε τοπικά προϊόντα.»

Διαβάστε ακόμη

Σε πολλά χωριά της Ρόδου βρέθηκε με την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα ο Δήμαρχος Ρόδου

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες - Δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου κου Αλέξανδρου Κολιάδη

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά μας και αυτή την εβδομάδα

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης

Συμβαίνει τώρα: τροχαίο ατύχημα στην Ψαροπούλα

Προσοχή: Χωρίς φανάρια η διασταύρωση Ρόδου-Λίνδου με Τραουνού!

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο σταθμευμένο όχημα (βίντεο)

Εντυπωσιακά κι ελπιδοφόρα τα πρώτα στοιχεία για την εξέλιξη του τουρισμού φέτος στη χώρα μας