Ολοκληρώθηκε το συνέδριο «Τεχνολογίες Αιχμής στην Αρχαία Ελλάδα» στη Ρόδο

Το συνέδριο με τίτλο «Τεχνολογίες Αιχμής στην Αρχαία Ελλάδα: εργαστήρια ειδών πολυτελείας» ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στη Ρόδο.

Συμμετείχαν καθηγητές από την Αμερική, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη  Γερμανία και βέβαια από την Ελλάδα, από την Κρήτη ως τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα συμμετείχαν νέοι μελετητές, διδάκτορες αλλά και υποψήφιοι διδάκτορες με εξαιρετικές εργασίες. 

Παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα ανασκαφικά δεδομένα πολλών εργαστηρίων της Εποχής του Χαλκού αλλά και των Ιστορικών Χρόνων: εργαστήρια για την παραγωγή μετάλλων (χαλκού και σιδήρου), πορφύρας, Αιγυπτιακού μπλε και αρωματικών/φαρμακευτικών ελαίων. Εργαστήρια για την επεξεργασία ελεφαντόδοντου, ορείας κρυστάλλου και κεραμικής. 

Τα συμπεράσματα τονίστηκαν και αξιολογήθηκαν στις συζητήσεις που ακολούθησαν χωριστά για την κάθε εποχή.  Θα δημοσιευτούν σε ειδικό τόμο.

Το συνέδριο έκλεισε με την εξαίσια ξενάγηση στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου από τον αρχαιολόγο κ. Βασίλη Καραμπάτσο. 

Θερμές ευχαριστίες προς:
το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για τη διάθεση της τόσο λειτουργικής Αίθουσας “Γεώργιος Β. Καραγιάννης”.
Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο για τη μαγνητοσκόπηση των εργασιών του συνεδρίου. 
Τη Δρα Δέσποινα Χατζηδιάκου, εκπρόσωπο στο συνέδριο του Δημάρχου, κ. Α. Καμπουράκη. Επίσης τον κ. Β. Υψηλάντη, βουλευτή Δωδεκανήσου και τον κ. Χ. Μπάρδο, για την παρουσία τους στο συνέδριο. 
Τις αερογραμμές Aegean για τη  χορηγία εισιτηρίων εσωτερικού. Το ξενοδοχείο Πλάζα και το University press για ειδικές τιμές. 
Τους μεταπτυχιακούς φοιτητές για όλη την στήριξη και συνεχή βοήθεια: Στάθη Βαραμέντη, Ναταλία Τορπύλοβα, Ατσίδη Ελπίδα και Γιάννη Μπαρδάνη.  

Με βαθιά ευγνωμοσύνη      
Μαρίνα Παναγιωτάκη, Ηλίας Τομάζος, Φώτιος Παπαδημητρακόπουλος.