Εθελοντική δενδροφύτευση από μαθητές δημοτικών σχολείων στην Απολακκιά Ρόδου

Εθελοντική δενδροφύτευση από μαθητές δημοτικών σχολείων στην Απολακκιά Ρόδου

Εθελοντική δενδροφύτευση από μαθητές δημοτικών σχολείων στην Απολακκιά Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 671 ΦΟΡΕΣ

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 διοργανώθηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δράση δενδροφύτευσης στην περιοχή «Καταραμένος» της Τοπικής Κοινότητας Απολακκιάς, περιοχή στην οποία στο παρελθόν, η καταστροφική μανία της φωτιάς αποτέφρωσε μεγάλη έκταση, στερώντας από την τοπική κοινωνία ένα φυσικό μέρος απείρου κάλλους.

Στην όμορη αυτή περιοχή αποπειρώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και επί μακρόν δενδροφυτεύσεις και κατά κοινή ομολογία έχει αλλάξει σημαντικά η χλωρίδα και κατά συνέπεια η πανίδα της περιοχής.

Το εγχείρημα αυτό διοργανώθηκε κατόπιν αιτήματος των μαθητών των τμημάτων Β1, Β2, Γ1, Γ2, ΤΥ και ΤΕ του 5ου Δημοτικού Σχολείου προς τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ.Ευστρατίου Χρήστο και υποστηρίχτηκε στο έπακρο από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Συμμετείχαν ενεργά οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων Δ1, Δ2, Ε1 και Ε2 του 3ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου καθώς και των τμημάτων Α1, Γ1, Γ2, Ε1, Ε2 του 1ου Πειραματικού ΔΣ Πόλεως Ρόδου, που επίσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Νοιάζομαι και Δρω”.

Στο χώρο της δενδροφύτευσης παρευρέθηκαν συνεργείο και εργαζόμενοι της Περιφέρειας οι οποίοι διευκόλυναν τις προσπάθειες των παιδιών και το Δασαρχείο Ρόδου, οι οποίοι προέβησαν σε όλα τα απαραίτητα στάδια συντονισμού και προετοιμασίας της περιοχής στο να υλοποιηθεί το εγχείρημα. Το δε Φυτώριο της Περιφέρειας προμήθευσε επαρκή αριθμό δενδρυλλίων ώστε όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχοντες να υλοποιήσουν τους στόχους του προγράμματος.

Οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και του Δασαρχείου επιπλέον προέβησαν σε διάνοιξη ικανού αριθμού λάκκων και οι μικροί «δενδροφυτευτές» ένιωσαν τη χαρά της δημιουργίας, έγιναν υποστηριχτές ενός δημιουργικού μέλλοντος, αντιλήφθηκαν πως για βελτιωθεί ο κόσμος γύρω μας και το περιβάλλον, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τους «άλλους» αλλά μόνον εμάς και ο καθένας τον εαυτό του, βίωσαν στον υπέρτατο βαθμό τα οφέλη της βιωματικής μάθησης και δημιούργησαν στο θυμικό τους μοναδικές εικόνες και ικανοποίηση που θα τους ακολουθούν για όλη τη μετέπειτα ζωή τους.

Τέτοιες δράσεις πρέπει να στηρίζονται με τη συνεργασία όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας και του σχολείου καθώς η διάχυση των αποτελεσμάτων επιστρέφει στον κοινωνικό ιστό ως παρακαταθήκη για το μέλλον των αυριανών ενηλίκων – νυν μαθητών, ως ένα μοντέλο ζωής που βασίζεται στη συνεισφορά και στην εκπαίδευση του ευσυνείδητου και υπεύθυνου κοινωνικά και περιβαλλοντικά πολίτη ο οποίος αναλαμβάνει το μέλλον του ενεργά συμμέτοχος, έχοντας λόγο και υπόσταση στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Οι υπεύθυνοι δάσκαλοι της εθελοντικής αυτής δράσης εκφράζουν “θερμές ευχαριστίες στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευστρατίου Χρήστο, το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου το οποίο παραχώρησε τα δενδρύλλια των πεύκων, με την Τοπική Κοινότητα Απολακκιάς, στο Δασαρχείο Ρόδου, στους υπαλλήλους των φορέων που αγόγγυστα συμμετείχαν και βοηθούσαν όλους εμάς να ολοκληρώσουμε αυτή τη μεγάλη επιθυμία. Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαίτερα το δ/ντη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Ρόδου, κ. Ποιμενίδη Δημήτρη που συντόνισε τη δράση”.

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)