Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία Τοπαλούδη

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη  για τη δολοφονία Τοπαλούδη

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία Τοπαλούδη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1039 ΦΟΡΕΣ

Συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, η δίκη του 23χρονου Ροδίτη και του 21χρονου αλλοδαπού Αλβανικής καταγωγής που κατηγορούνται για τη στυγερή δολοφονία και τον βιασμό της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.

Η υπόθεση που έχει πανελλαδικό ενδιαφέρον, άρχισε να εκδικάζεται στις 13 Ιανουαρίου 2020 σε «βαρύ» και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με τους δύο κατηγορούμενους να συνεχίζουν να αρνούνται τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.
Ειδικότερα, με δήλωση που έκανε στο δικαστήριο την πρώτη ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης ο συνήγορος υπεράσπισης του 23χρονου Ροδίτη, κ. Θεόδωρος Μαντάς, είπε πως ο πελάτης του αποδέχεται ότι είχε ερωτική επαφή με τη συναίνεση της φοιτήτριας και απλή συμμετοχή στην ανθρωποκτονία. Μάλιστα η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει την έκρηξη του πατέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας, του Ιωάννη Τοπαλούδη.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του 21χρονου αλλοδαπού κ.κ. Στέλιος Κιουρτζής και Γιώργος Κυπραίος δήλωσαν στο δικαστήριο ότι ο πελάτης τους αρνείται και τις δύο κατηγορίες και πρόσθεσαν ότι «κατά την ακροαματική διαδικασία θα εξειδικεύσουν τις συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά».

Σήμερα θα συνεχιστεί η εξέταση του διοικητή του κλιμακίου ειδικών επιχειρήσεων του Λιμενικού που ασχολήθηκε με τη διαλεύκανση της υπόθεσης και η οποία διεκόπη από το δικαστήριο στο σημείο όπου του γίνονταν ερωτήσεις από τον δικηγόρο της οικογένειας της άτυχης φοιτήτριας, κ. Αλέξη Κούγια. Υπενθυμίζεται πως ήδη – ως πρώτοι μάρτυρες- έχουν καταθέσει η μητέρα και ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, ενώ από πλευράς πολιτικής αγωγής τέθηκε το αίτημα και συνηγόρησε και η υπεράσπιση να κληθούν και να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου ο συντάκτης της ιατροδικαστικής έκθεσης αλλά και η ειδικός που επεξεργάστηκε τα στοιχεία για DNA.

«Οι γυναίκες δεν είμαστε τελικά ασφαλείς ούτε στο δρόμο ούτε στο σπίτι»
Με αφορμή τη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη, χθες εξέδωσε ανακοίνωση η Ομάδα Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου, με την οποία καλεί στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα έξω από το δικαστήριο, από τις γυναικείες οργανώσεις.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Η Ομάδα Αλληλεγγύης και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου ενώνει τη φωνή της με τις γυναικείες οργανώσεις που καλούν σε συγκέντρωση μπροστά από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, (Δέγλερη 4 και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, Αθήνα), την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 9.30 π.μ. απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των βιαστών και δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη.
Η ομάδα μέσω εκπροσώπου της θα έχει παρουσία στη συγκέντρωση ενώ χαιρετίζει το κείμενο της Πρωτοβουλίας Γυναικών Πειραιά:

«Το άγρια βασανισμένο και δολοφονημένο σώμα της Ελένης Τοπαλούδη δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Ανήκει σε μια αλυσίδα ανθρωποκτονιών που γίνονται από άντρες με θύματα γυναίκες ακριβώς επειδή είναι γυναίκες, τις γυναικοκτονίες.
Το φέρετρο της Ελένης ακολούθησαν μια σειρά από φέρετρα με γυναικείο όνομα. Μόνο το 2019 στην Ελλάδα διαπράχθηκαν άλλες 12 γυναικοκτονίες, ενώ παγκοσμίως υπολογίζεται ότι ο αριθμός φθάνει στις 137 γυναίκες καθημερινά.
Η Ελένη Τοπαλούδη ενσαρκώνει εμβληματικά το ζήτημα της ακραίας έμφυλης βίας που φθάνει στην ανθρωποκτονία για να ελέγξει τα σώματα και τις επιλογές των γυναικών.

Οι γυναικοκτονίες είναι η ακραία μορφή της έμφυλης βίας και η έμφυλη βία η ακραία μορφή των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα φύλα. Σχέσεις εξουσίας που φθάνουν μέχρι τη δολοφονία και παρ’ όλα αυτά αναπαράγονται και κανονικοποιούνται μέσα από καθημερινές δήθεν αθώες συμπεριφορές όπως είναι για παράδειγμα τα ανέκδοτα και ο σεξιστικός λόγος, ενισχύονται μέσα από βασικές κοινωνικές πρακτικές όπως είναι η υπο-αντιπροσωπευτικότητα ή και ο αποκλεισμός των γυναικών από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων ή οι μισθολογικές ανισότητες, η σεξουαλική παρενόχληση και ο εκφοβισμός ή και η γελοιοποίηση που υφίσταται η γυναικεία διαμαρτυρία.

Να πενθήσουμε την Ελένη Τοπαλούδη. Ήταν ένας δικός μας άνθρωπος. Όλες μας έχουμε βιώσει στον ένα ή στον άλλο βαθμό παραβιάσεις του σώματος και της προσωπικότητάς μας, τις συνέπειες της τοξικής αρρενωπότητας στην οποία καθοδηγούνται με συστηματικό τρόπο τα νέα αγόρια. Να την πενθήσουμε αξιώνοντας την παραδειγματική τιμωρία των βιαστών και δολοφόνων της».

Διαβάστε ακόμη

52χρονη αφαίρεσε χρυσό δακτυλίδι

Ελεύθεροι με όρους οι γονείς του βρέφους που βρήκε τραγικό θάνατο

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο νησί μας

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας