Σε ένα χρόνο θα κατασκευαστεί η νέα  γέφυρα του Μάκκαρη στο Χαράκι

Η ανάγκη αποκατάστασης της γέφυρας Μάκκαρη  στο Χαράκι που κατέρρευσε και των γύρω δρόμων το συντομότερο δυνατόν, είναι ένα θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου προχθές στη Σύρο ενώ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η γέφυρα θα έχει γίνει σε ένα χρόνο.

Σε συναινετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του κ. Μανόλη Γλυνού να καταθέτει μία σειρά από προτάσεις σχετικά με τη γέφυρα αλλά και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κατάρρευσή της στην κυκλοφορία στη γύρω περιοχή.

Κατά την ενημέρωση που έκανε ο Περιφερειάρχης, στη συνέχεια, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ένας εφοπλιστής ο οποίος είναι γνωστός για τις δωρεές που κάνει, χρηματοδότησε τη μελέτη με 20 χιλιάδες ευρώ, κάτι που θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση της γραφειοκρατίας αφού σε διαφορετική περίπτωση μόνο για τη μελέτη θα απαιτούνταν δώδεκα μήνες.

Είπε, ακόμη, ο Περιφερειάρχης ότι πιέζουν για να φτιαχτεί ο δρόμος στο Χαράκι, ο ίδιος βρίσκεται σε συνεννοήσεις με τον Δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, με στόχο βέβαια να αποφευχθούν τα προβλήματα κατά τη θερινή περίοδο. Εν τω μεταξύ υπάρχει και το ενδεχόμενο να συνδράμει και ο στρατός για την αποκατάσταση μίας εκ των ιρλανδικών διαβάσεων στην περιοχή, μέσα από τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια.
Το σημαντικό, όμως, είναι ότι, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η γέφυρα αναμένεται να έχει ξαναχτιστεί μέσα σε διάστημα ενός χρόνου.

«Φρένο» στις ανεμογεννήτριες
Εν τω μεταξύ, σύμπνοια χαρακτήρισε και την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου  σχετικά με το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν η «κλιμάκωση ενεργειών για την προστασία των νησιών από τις συνέπειες  της δρομολογούμενης εγκατάστασης  βιομηχανικών ανεμογεννητριών».
Συγκεκριμένα, με την απόφαση που πήρε το περιφερειακό συμβούλιο δηλώνει ότι είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά μέχρι εκεί που η εγκατάστασή τους δεν δημιουργεί οχλήσεις, λέει «όχι» δηλαδή στο να κατακλυστούν τα νησιά από ανεμογεννήτριες και εδικά αυτές που έχουν διαστάσεις 150 μέτρων.

Τονίστηκε, ακόμη, ότι η ενέργεια που παράγεται δεν χρησιμεύει για την ενεργειακή επάρκεια των νησιών αλλά πηγαίνει στις υπόλοιπες περιοχές της χώρες. Επίσης, σε όλο τον κόσμο αυτές τοποθετούνται σε αγροτικές περιοχές και όχι σε τουριστικές και δη περιορισμένης έκτασης όπως είναι τα νησιά. Έτσι, προτείνει είτε τη δημιουργία αιολικών πάρκων  σε βραχονησίδες,  ακόμα και για εθνικούς λόγους, είτε στη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

«Είμαστε υπέρ του περιβάλλοντος, υπέρ της ανάπτυξης των ανεμογεννητριών με όρους και προϋποθέσεις που υπάρχουν σε κάθε τόπο, σε κάθε νησί.  Οι ανεμογεννήτριες αυτού του τύπου δεν μπορούν να τοποθετηθούν ανεξέλεγκτα», τόνισε ο Περιφερειάρχης. Ανέφερε, ακόμη, ότι η Περιφέρεια θα ετοιμάσει ένα κείμενο με στόχο να αποτελέσει την «πρώτη ύλη» για μία τροπολογία που  θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε να μπουν όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννήτριων, όπως για παράδειγμα να περνά αυτή μέσα από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή.

Υποστελέχωση
Τέλος, για ακόμα μία φορά το περιφερειακό συμβούλιο καυτηρίασε τη δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας αφού το Υπουργείο συνεχώς την επιφορτίζει με αρμοδιότητες, δίχως όμως να συνοδεύονται με το απαραίτητο προσωπικό και την ανάλογη χρηματοδότηση.

Φωτογραφία Νικόλαος Πίτσιος