Ο σύλλογος Πατμίων «Ξάνθος ο Φιλικός» της Νέας Υόρκης

Ο σύλλογος Πατμίων  «Ξάνθος ο Φιλικός»  της Νέας Υόρκης

Ο σύλλογος Πατμίων «Ξάνθος ο Φιλικός» της Νέας Υόρκης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 199 ΦΟΡΕΣ

Της Ματίνας Δεμελή στον “Εθνικό Κήρυκα”

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Από τις αρχές του 20ού αιώνα άρχισαν να μεταναστεύουν ομαδικά οι Πάτμιοι στην Αμερική. Οι περισσότεροι πήγαν στη Φλόριδα κι από εκεί απλώθηκαν και σε άλλες Πολιτείες του Νότου.

Ο Σύλλογος των Πατμίων «Ξάνθος ο Φιλικός» της Νέας Υόρκης ιδρύθηκε το 1970.
Ένα από τα σημαντικά μέλη του συλλόγου και πρόεδρος για πολλά χρόνια είναι ο Βασίλης Κωνσταντάς. Γεννημένος στη Χώρα της Πάτμου έφυγε από το νησί στα 16 του χρόνια και πήγε στα καράβια.

Το 1971 βρέθηκε στη Ρόδο όπου γνώρισε τη μετέπειτα γυναίκα του -τότε μόλις 13 χρόνων- που είχε πάει διακοπές στο νησί. «Είχαμε αλληλογραφία για αρκετό διάστημα. Μετά από επτά χρόνια ήρθα στην Αμερική και ξανασυναντηθήκαμε», μας είπε.

Στα 27 του ήρθε στην Αμερική, παντρεύτηκε και άνοιξε την επιχείρησή του ως επιπλοποιός.

Έχει δύο κόρες, ένα γιο και τέσσερα εγγόνια. Όπως ανέφερε, «είμαι στο σύλλογο εδώ και 35 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1970. Είμαστε γύρω στις 50 οικογένειες. Ξεκίνησα ως αντιπρόεδρος για 4 χρόνια και μετά για 17 πρόεδρος. Με λίγο αγώνα καταφέραμε με άλλους Πατμίους να φέρουμε τα παιδιά μας μέσα τα οποία τα τελευταία έξι χρόνια έχουν αναλάβει ώστε να υπάρξει συνέχεια».

Αυτή τη στιγμή έχει αναλάβει πρόεδρος η κόρη του Δήμητρα Γκούστα, ενώ στο παρελθόν ήταν πρόεδρος και η άλλη του κόρη Γεωργία-Νικολέτα.

«Προσπαθούμε να βοηθάμε στην Πάτμο όσο μπορούμε και εδώ αν χρειαστεί. Ο σύλλογός μας είναι μέλος στη Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία. Οι νέοι δεν ασχολούνται όσο εμείς στο παρελθόν γιατί δεν έχουν χρόνο. Ευχόμαστε τα παιδιά μας να συνεχίσουν να είναι δραστήρια και να συνεχιστεί η παράδοση» επισήμανε ο κ. Κωνσταντάς.

Το Σάββατο ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο χορό του και την κοπή της βασιλόπιτας. «Φέτος θα τιμήσουμε ως επίτιμο μέλος στο σύλλογο τον Νίκο Γαβαλά. Είναι από την Αμοργό. Πολύ δραστήριος και βοηθάει την κοινότητά μας τον Άγιο Δημήτριο -είμαι 13 χρόνια αντιπρόεδρος στην Αγία Αικατερίνη- και τον σύλλογο. Είναι άνθρωπος που αξίζει τιμητικές διακρίσεις γιατί ποτέ δε λέει όχι σε όποιον του ζητήσει κάτι, είναι πάντα παρών. Έτσι αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε και να τον κάνουμε επίτιμο μέλος», πρόσθεσε.

Η κόρη του Δήμητρα, βρίσκεται από μικρό παιδί μέσα στο σύλλογο. Μας είπε πως «είμαστε στο σύλλογο από μικρά παιδάκια, μας έπαιρνε μαζί του σε χορούς, συνεδριάσεις, μεγαλώσαμε όλοι μαζί εκεί. Είναι καλό να δείξουμε στα παιδιά μας αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε κι εμείς. Είμαι χαρούμενη που αν και είμαστε δεύτερη γενιά έχουμε ακόμη το σύλλογο και θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσει να υπάρχει».

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη