Θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια για τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΡ

Κάθε προσπάθεια θα εξαντλήσει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να παραμείνουν στη ΔΕΥΑΡ οι πενήντα επτά εργαζόμενοι που προέρχονται από τις πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου και οι οποίοι, ως γνωστόν, με την πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου απολύονται, δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης που συγκλήθηκε προχθές, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Παρασκευή, ημέρα της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΥΑΡ, έγινε γνωστή η αρνητική αυτή εξέλιξη για τους 53 εργαζόμενους που προέρχονται από την πρώην ΔΕΥΑΙ και τους 4 από την πρώην ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου (σ.σ. αρχικά ήταν 62 ωστόσο οι υπόλοιποι είχαν προσληφθεί προγενέστερα και έτσι ήταν δυνατόν να απορροφηθούν). Όλα αυτά τα χρόνια, οι υπάλληλοι αυτοί παρέμειναν στην Επιχείρηση με ασφαλιστικά μέτρα και δικαστικές αποφάσεις ενώ πληρώνονταν με διαταγές πληρωμής.

Η έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου φάνηκε ότι έπιασε εξαπίνης υπαλλήλους και Διοίκηση μια και, όπως διεφάνη, δεν την περίμεναν τώρα και βέβαια όχι να είναι αρνητική. Όπως είναι φυσικό, το κλίμα αυτές τις ημέρες είναι βαρύ στην Επιχείρηση, κάτι που φάνηκε και κατά την εκδήλωση για την κοπή της πίτας, την περασμένη Παρασκευή στο Ροδίνι.

Προχθές, Κυριακή, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ για το θέμα αυτό, παρουσία τόσο του Δημάρχου όσο και των ίδιων των εργαζομένων τους οποίους αφορά η απόφαση του Ελεγκτικού.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε γύρω στις 10:30 το  πρωί της Κυριακής και ολοκληρώθηκε περί τις 2:00 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμπουράκης, κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι οι υπάλληλοι αυτοί, όλα αυτά τα χρόνια, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έπρεπε να έχουν τακτοποιηθεί αφού αυτό είναι το δίκαιο. Δεσμεύτηκε στη συνέχεια, προς τους ίδιους, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα και να παραμείνουν στη ΔΕΥΑΡ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να μεταβεί στην Αθήνα και να έχει επαφές για το θέμα αυτό ενώ την ερχόμενη Παρασκευή το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη συνεδρίαση της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδος, στην οποία θα παραστεί συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Βασίλη Μανέττα. Νωρίτερα, πάντως, την Παρασκευή, συνεδριάζει, επίσης στην Αθήνα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου όπου δεν αποκλείεται να τεθεί και εκεί το θέμα.
Εν τω μεταξύ, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υφυπουργό Τουρισμού, βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα, ο οποίος επίσης δεσμεύτηκε να στηρίξει την προσπάθειά τους και να προωθήσει ο θέμα.

Όσο για τις πρώτες λύσεις στις οποίες θα εστιάσει η προσπάθεια, είναι καταρχήν να γίνει μία νομοθετική ρύθμιση που θα ρυθμίσει οριστικά πλέον την εργασιακή σχέση των υπαλλήλων αυτών. Αν, όμως, κάτι τέτοιο τελικά δεν καταστεί εφικτό, θα εξεταστεί πως μπορούν να προσληφθούν μέσω της προκήρυξης που αναμένεται να βγει «στον αέρα» οσονούπω, η οποία είναι για όλη την Ελλάδα, και η ΔΕΥΑΡ έχει αιτηθεί να προσλάβει εκατό άτομα μέσω αυτής. Μάλιστα, αρχικά το αίτημα ήταν για 50 άτομα ωστόσο ακριβώς επειδή ήθελαν να υπάρχει πρόβλεψη και για τους εργαζόμενους αυτούς, την τροποποίησαν και θα ζητήσουν να έχουν αυτοί ειδική μοριοδότηση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, τονίζει στη «Ροδιακή» ότι πρόκειται για ένα θέμα με κοινωνική διάσταση αφού εκτός του ότι η Επιχείρηση κινδυνεύει να χάσει μέλη και συνεργάτες της, έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που δημιουργούνται από το κενό που αφήνουν, αφού στην ουσία πρόκειται για το ένα τέταρτο του ανθρώπινου δυναμικού της. Μάλιστα, υπάρχουν και δημοτικές ενότητες όπου η ΔΕΥΑΡ μένει χωρίς…κανένα εργαζόμενο με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Παρ’ όλα αυτά-συνεχίζει ο κ. Μανέττας-αντιμετωπίζουν το ζήτημα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει και η ηθική διάσταση του θέματος αφού οι εργαζόμενοι αυτοί είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται γι’ αυτό και θα είναι δίπλα τους για να δώσουν όλοι μαζί τον μεγάλο αγώνα.

Ανακοίνωση εργαζομένων
Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι αυτοί που το Ελεγκτικό τους δείχνει την πόρτα της εξόδου από τη ΔΕΥΑΡ και αναφέρουν:
Μια πορεία 15 χρόνων ψυχικής και οικονομικής ταλαιπωρίας όλων μας και των οικογενειών μας, φαίνεται να καταλήγει πάλι σε βάρος μας.
Ποτέ δεν μιλήσαμε εμείς οι ίδιοι για εμάς, ποτέ δεν ενοχλήσαμε και δεν ξεσηκώσαμε την κοινωνία για το πρόβλημά μας.

Δώσαμε τις δικές μας μάχες, τις περισσότερες φορές μόνοι και συνήθως με αυτούς που όφειλαν να μας συμπαρασταθούν να βρίσκονται απέναντί μας. Κάποιοι λίγοι μας συμπαραστάθηκαν και τους ευχαριστούμε θερμά.

Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε εμείς οι ίδιοι για το πρόβλημα μας. Δουλεύουμε στη ΔΕΥΑΡ πάνω από μια δεκαετία. Δεν είδαμε φως και μπήκαμε. Προσληφθήκαμε. Δεν καθορίσαμε ποτέ εμείς από μόνοι μας το καθεστώς της εργασιακής μας σχέσης. Άλλοι αποφάσιζαν γι’ αυτό. Εμείς όμως πληρώσαμε και πληρώνουμε το μάρμαρο.

Όλα αυτά τα χρόνια καλύπταμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο πόστο και στην ειδικότητά του ο καθένας μας. Κι αυτό το αναγνωρίζουν συνεχώς οι εκάστοτε Διοικήσεις των ΔΕΥΑ που υπηρετήσαμε αρχικά αλλά και της σημερινής ΔΕΥΑΡ.

Δεν σκοπεύουμε να το βάλουμε κάτω! Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωσή μας. Κι είναι η πρώτη φορά που αυτός ο αγώνας θα δοθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμαρχος είναι στο πλάι μας, ενεργά. Είναι η πρώτη φορά που η Διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, η Γενική Διεύθυνση και όλοι οι συνάδελφοί μας, μας στηρίζουν και αγωνίζονται καθημερινά για τη δικαίωσή μας. Τους ευχαριστούμε όλους γι’ αυτό.

Πιστεύουμε πως με τη δεδομένη συμπαράσταση του Δημάρχου, του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ αλλά και όλων των βουλευτών του Νομού μας, θα βρούμε το δίκιο μας.

Έχουμε ανάγκη τη δουλειά μας και πιστεύουμε πως και η ΔΕΥΑΡ χρειάζεται τις υπηρεσίες και την εμπειρία μας, σε μια ιδιαίτερη μάλιστα περίοδο ανασυγκρότησης της και επίλυσης καυτών προβλημάτων του νησιού μας που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της νέας Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησής μας.