Ένα εκατομμύριο ευρώ για την  προβολή τουρισμού-πολιτισμού

Σε ένα μεγάλο έργο που αφορά την προβολή της φυσικής κληρονομιάς, του πολιτισμού και του τουρισμού των νησιών μας, προχωρά η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το έργο θα έχει κόστος που πλησιάζει το 1 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και φορέας χρηματοδότησής του θα είναι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας προκειμένου να δεσμευτεί το ποσό των 998.387 ευρώ για τη δαπάνη του έργου και να εγκριθούν οι όροι διακήρυξης του διαγωνισμού που θα είναι διεθνής και θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα.

Ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να το ολοκληρώσει μέσα σε διάστημα 18 μηνών και συγκεκριμένα να προχωρήσει στα εξής:
- Αναβάθμιση και διαχείριση του τουριστικού portal της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
- Σχεδιασμός, ανάπτυξη και διαχείριση blog της περιφέρειας
- Δημιουργική απεικόνιση, creative brand story telling
- Διαχείριση και περαιτέρω ανάπτυξη των λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης
- Σχεδιασμός και υλοποίηση πλάνου δημοσιότητας  

- Παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού 17 βίντεο για τις ανάγκες της τουριστικής προβολής της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
- Παραγωγή 2.000 φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης για κάθε δυνατή χρήση σε έντυπη ή και σε ηλεκτρονική μορφή
- Προβολή σε εθνικής και τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικά δίκτυα
- Προβολή σε εθνικής και τοπικής εμβέλειας έντυπα
- Προβολή σε εθνικής και τοπικής εμβέλειας ραδιοφωνικά δίκτυα.

Σκοπός και στόχοι του έργου
Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως ενιαίος προορισμός έχει τις εξής ανάγκες:
• Ενίσχυση της εξωστρέφειας του τουριστικού τομέα της περιφέρειας,
• Υποστήριξη και αναβάθμιση του τουρισμού εμπειρίας (γαστρονομικός, πολιτιστικός, αθλητικός, θαλάσσιος/ναυτικός κ.ά) της περιφέρειας.

• Ανάδειξη και διάδοση του ιδιαίτερου χαρακτήρα των νησιών της περιφέρειας, των παραδοσιακών προϊόντων, του πολιτιστικού και φυσικού τους πλούτου.
 • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ως εκ τούτου, αντικείμενο της σύμβασης που θα υπογραφεί, αποτελούν τα εξής:
Α.  - Διαχείριση και προβολή της ψηφιακής ταυτότητας και καμπάνιας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με σκοπό την καλύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση των λογαριασμών που διαθέτει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πιο συγκεκριμένα, αφορά την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ψηφιακού μάρκετινγκ και προώθησης για την προβολή των προορισμών και των τουριστικών προϊόντων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Β. - Παραγωγή βίντεο και φωτογραφιών υψηλής αισθητικής και τεχνικών προδιαγραφών, με σκοπό την ανάδειξη όχι μόνο του χαρακτηριστικού τριπτύχου: ήλιος-άμμος-θάλασσα, αλλά και των ιδιαίτερων δραστηριοτήτων που μπορούν οι επισκέπτες των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων να επιδοθούν.  Πιο συγκεκριμένα, αφορά τη δημιουργία οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού, μέσω του οποίου θα προβάλλεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τουριστικό προϊόν των νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες που ενισχύουν το βιωματικό αίσθημα των δυνητικών επισκεπτών της.

Γ. - Διαφημιστική καμπάνια σε ΜΜΕ πανελλήνιας και περιφερειακής εμβέλειας, η οποία θα καταμερίζεται σε τηλεοπτικό χρόνο, έντυπη και ραδιοφωνική προβολή.
Πιο συγκεκριμένα, αφορά τον σχεδιασμό και υλοποίηση πλάνου προβολής (media plan) σε Εθνικά και Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Αbove The Line), για την προβολή των προορισμών και των τουριστικών προϊόντων της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην ελληνική αγορά, η οποία αποτελεί μια εκ των σημαντικότερων αγορών-στόχους της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι επιδόσεις
Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω της νησιωτικότητάς της, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για διακοπές Ήλιου και Θάλασσας στην Ελλάδα. Το προϊόν Ήλιος και Θάλασσα συνθέτει τη ναυαρχίδα της τουριστικής δραστηριότητας της χώρας μας, καθώς αποτελεί το 60% του συνόλου των διεθνών αφίξεων.
Τα υπόλοιπα τουριστικά προϊόντα υστερούν σημαντικά τόσο σε αριθμό ταξιδιών όσο και σε αριθμό διανυκτερεύσεων και δαπάνης.

Παρ’ όλα αυτά, το πολύμορφο πολιτισμικό μωσαϊκό που προσφέρει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην επικράτειά της, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη ακτογραμμή, έχει καταστήσει την περιφέρεια πόλο έλξης διεθνούς εμβέλειας με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2018 η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιπροσωπεύει το 19% των επισκέψεων (6.629,4 χιλ.), το 28,2% των εισπράξεων (€4.414,1 εκατ.) και το 22,5% των διανυκτερεύσεων (51.084,2 χιλ.) της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η μέση Δαπάνη/Επίσκεψη στην περιφέρεια διαμορφώνεται στα € 666 (Μ.Ο. Ελλάδας €449) κα η δαπάνη/διανυκτέρευση στα €86 (Μ.Ο. Ελλάδας €69), ενώ η Μέση Διάρκεια Παραμονής στις 7,7 ημέρες (Μ.Ο. Ελλάδας 6,5 ημέρες), τοποθετώντας την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην πρώτη θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας ως προς τις τουριστικές εισπράξεις και διανυκτερεύσεις.