Θα αφήσουμε να καταστραφεί το παλιό νοσοκομείο της Ρόδου;

Θα αφήσουμε να καταστραφεί το παλιό νοσοκομείο της Ρόδου;

Θα αφήσουμε να καταστραφεί το παλιό νοσοκομείο της Ρόδου;

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4049 ΦΟΡΕΣ

Χθες εκδηλώθηκε φωτιά από άγνωστη αιτία που ευτυχώς κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν εγκαίρως οι πυροσβέστες

Στο έλεος του... Θεού έχει αφεθεί το κεντρικό κτήριο του παλιού νοσοκομείου της Ρόδου, το οποίο εκτός του ότι έχει λεηλατηθεί τα προηγούμενα χρόνια, έχει μετατραπεί και σε εστία μόλυνσης κινδυνεύοντας μάλιστα από ολική καταστροφή, είτε από ένα τυχαίο περιστατικό, είτε όχι.

Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των ποικιλώνυμων αρμοδίων εδώ και δύο δεκαετίες ότι θα αξιοποιηθεί και θα συντηρηθεί το συγκεκριμένο κτήριο, δυστυχώς λίγες παρεμβάσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα.
Ένα τέτοιο περιστατικό που απείλησε να καταστρέψει το ιστορικό αυτό κτήριο, σημειώθηκε χθες το πρωί όταν από άγνωστη αιτία εκδηλώθηκε φωτιά.

Συγκεκριμένα, η φωτιά ξέσπασε στο υπόγειο του κτηρίου το οποίο σε σύντομο χρόνο γέμισε καπνούς, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου που έφθασε επί τόπου στο σημείο προκειμένου να τη θέσει υπό έλεγχο και να την κατασβέσει.

Ωστόσο το περιστατικό αυτό φέρνει στην επιφάνεια για ακόμα μία φορά, το θέμα της αξιοποίησης του εν λόγω κτηρίου, καθώς παρά τις όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί κατά καιρούς, αυτές δεν έχουν "προχωρήσει".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ παρακείμενα κτήρια που βρίσκονται στο παλιό νοσοκομείο έχουν εκμεταλλευθεί, αρκετά μάλιστα από αυτά χρησιμοποιούνται για να στεγαστούν υπηρεσίες του δήμου Ρόδου (συσσίτιο, υπηρεσίες πρόνοιας κ.α.), αλλά και σύλλογοι (όπως για παράδειγμα ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου), δυστυχώς δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί το εν λόγω ιστορικό κτήριο.

Αποτέλεσμα αυτού, το κτήριο να είναι γεμάτο σκουπίδια σε όλους τους ορόφους, μέχρι ακόμη και στο υπόγειο, αποτελώντας εστία μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή! Ένα κτήριο, συνυφασμένο με την τοπική μας ιστορία και το οποίο θα έπρεπε όχι μόνο να είναι συντηρημένο και καθαρό, αλλά και αξιοποιημένο στο έπακρο! Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά στο συγκεκριμένο κτήριο, ενώ πολύ περισσότερο προκαλούνται πυρκαγιές στον περιβάλλοντα χώρο του.

Το σχεδόν ερειπωμένο πλέον κεντρικό κτήριο του παλιού νοσοκομείου, το οποίο κάποτε αποτελούσε "στολίδι" στο κέντρο της πόλης μας, πλέον είναι ένα διάτρητο κτήριο (σ.σ. δεν υπάρχουν ούτε παράθυρα), γεμάτο κάθε είδους σκουπίδια, από αντικείμενα που δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στο νέο νοσοκομείο μέχρι και σύριγγες και κάθε άλλου είδους σκουπίδια.

Και φυσικά, μπορεί η χθεσινή φωτιά να ήταν αντιμετωπίσιμη, ο κίνδυνος όμως κάποια άλλη στιγμή να εκδηλωθεί ξανά πυρκαγιά που να μην είναι ελλοχεύει, προκαλώντας ολοσχερή καταστροφή.

H χθεσινή φωτιά θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική  για το ιστορικό κτήριο του παλιού νοσοκομείου
H χθεσινή φωτιά θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για το ιστορικό κτήριο του παλιού νοσοκομείου

Είναι επιτέλους καιρός οι τοπικοί παράγοντες αλλά και η τοπική κοινωνία γενικότερα, να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να αναλάβει τις ευθύνες της πιέζοντας τα κέντρα λήψεις αποφάσεων του αθηνοκεντρικού κράτους για να δοθούν λύσεις.

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο κεντρικό κτήριο του νοσοκομείου σαφώς δεν περιποιεί τιμή για τη Ρόδο, και αυτό δυστυχώς επειδή έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και σε "άντρο" περιθωριακών.
Προφανώς δεν είναι ώρα να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών για το τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε, ωστόσο το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Είναι βέβαια γνωστό πως στην ευρύτερη περιοχή συχνάζουν περιθωριακά άτομα, αρκετά από τα όποια χρησιμοποιούσαν κατά το παρελθόν το εν λόγω κτήριο διαμένοντας εκεί και όχι μόνο. Φυσικά, αν δεν καθαριστεί και ασφαλιστεί ούτως ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση από τον κόσμο στο κτήριο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλου τέτοιου είδους περιστατικά και ίσως πολύ χειρότερα, και αν δεν υπάρχει η πρόθεση αξιοποίησης, θα πρέπει σίγουρα να βρεθεί ένας τρόπος προκειμένου να καθαριστεί και να συντηρηθεί πριν αυτό αρχίσει να καταρρέει...!

Εστία μόλυνσης αποτελεί ο περιβάλλων χώρος του παλιού νοσοκομείου Στη φωτογραφία διακρίνονται οι χρησιμοποιημένες σύριγγες.
Εστία μόλυνσης αποτελεί ο περιβάλλων χώρος του παλιού νοσοκομείου Στη φωτογραφία διακρίνονται οι χρησιμοποιημένες σύριγγες.


Δήλωση του Θωμά Σωτρίλλη
Αναφορά έγινε χθες από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας Θωμά Σωτρίλλη για το παλιό νοσοκομείο που παραμένει εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο. Μάλιστα με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στο υπόγειο του κτηρίου ο κ. Σωτρίλλης ζήτησε την παρέμβαση δήμου και περιφέρειας. «Το κράτος και ειδικά η περιφέρεια και ο δήμος πρέπει να πιέσουν το υπουργείο Υγείας στο οποίο ανήκει το παλιό κτήριο, να το επισκευάσει και να βάλει φύλακες μήπως και μπορέσουμε να το σώσουμε. Σήμερα είχαμε πυρκαγιά, στα υπόγεια η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει όλο το κτήριο. Δυστυχώς η πολιτεία αδρανεί» δήλωσε, προσθέτοντας ότι σήμερα τα δημόσια κτήρια και ειδικά τα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι σε μία άθλια κατάσταση όπως σε άθλια κατάσταση είναι και το κτήριο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην περιοχή μας.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου