Καταδικάστηκε ο Αφγανός  και αθωώθηκε ο Ουκρανός

Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 40χρονος Ουκρανός που κατηγορούνταν για τη μεταφορά 13 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας, ενώ καταδικάστηκε ο 22χρονος συγκατηγορούμενός του από το Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 22χρονο αλλοδαπό ως συνεργό αγνώστου αυτουργού της μεταφοράς και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών για κάθε μεταφερόμενο και χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ τον καταδίκασε και σε έξι μήνες φυλάκιση και 1.500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας.

Δηλαδή, κατά συγχώνευση η συνολική ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον 22χρονο Αφγανό είναι 6 έτη και 2 μήνες και το συνολικό χρηματικό πρόστιμο 7.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Σε ό,τι αφορά τον 40χρονο Ουκρανό που αθωώθηκε για τη μεταφορά, καταδικάστηκε για την παράνομη είσοδο και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1.500 ευρώ. Η ποινή αυτή αναστέλλεται επί τριετία για τον 40χρονο Ουκρανό.

Η σύλληψη των δύο αλλοδαπών διακινητών έγινε από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.
Πιο συγκεκριμένα, περίπου στις 3.20 την 1η Αυγούστου 2019 το απόγευμα, ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο ότι στη θαλάσσια περιοχή του Λαδικού στη Ρόδο, υπήρχε ιστιοφόρο σκάφος σημαίας ΗΠΑ από το οποίο και αποβιβάζονταν με βοηθητικό σκάφος (tender) σε βραχώδη περιοχή σημαντικός αριθμός αλλοδαπών.

Άμεσα κατέπλευσε στην περιοχή περιπολικό σκάφος του Λιμενικού το οποίο εντόπισε το ιστιοφόρο με μοναδικό επιβάτη τον 40χρονο Ουκρανό κυβερνήτη και το συνόδευσε στο λιμάνι του Νέου Καρνάγιου Ρόδου, όπου το σκάφος κατέπλευσε με ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τους 13 αλλοδαπούς μεταφερόμενους, μετά από συντονισμένες έρευνες από περιπολικά οχήματα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. στην ευρύτερη βραχώδη περιοχή, εντοπίστηκαν όπως επίσης και ο 22χρονος Αφγανός χειριστής του βοηθητικού σκάφους (tender), ο οποίος και συνελήφθη.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος, ενώ συνελήφθησαν ο 40χρονος και ο 22χρονος αλλοδαπός, καθώς αναγνωρίστηκαν ως οι κυβερνήτες των δύο σκαφών.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.