Γιώργος Ματσίγκος: «Το τέλος διανυκτέρευσης να παραμένει στον τόπο μας για δράσεις περιβάλλοντος»

Γιώργος Ματσίγκος: «Το τέλος διανυκτέρευσης να παραμένει στον τόπο μας για δράσεις περιβάλλοντος»

Γιώργος Ματσίγκος: «Το τέλος διανυκτέρευσης να παραμένει στον τόπο μας για δράσεις περιβάλλοντος»

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1350 ΦΟΡΕΣ

Πρωτοβουλία του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου που κατατέθηκε στην ημερίδα για τον τουρισμό και το περιβάλλον

Πρόταση και αίτημα προς την κυβέρνηση ώστε το τέλος διανυκτέρευσης που έχει επιβληθεί στα ξενοδοχεία της χώρας και το οποίο εισπράττεται από αυτά, να μην καταλήγει στα κρατικά ταμεία, αλλά να μένει ως πόρος στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης όπου εφαρμόζεται, κατέθεσε ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου (ΣΔΞΡ) Γιώργος Ματσίγκος, στην ημερίδα με τον τίτλο: «Ιδού η Ρόδος ιδού και το περιβάλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα που θα προέρχονται από το τέλος θα μπορούν να διατίθενται για την υλοποίηση ενεργειών και δράσεων που θα αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας, κάτι που θα βοηθήσει σταδιακά και την ίδια τη χώρα.

Το αίτημα αυτό έτυχε της σύμφωνης γνώμης όσων παρευρέθηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το σύλλογο των Διευθυντών Ξενοδοχείων στο «Θέρμαι» και συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από τις τοπικές αρχές, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον επιχειρηματικό κόσμο που εμπλέκεται με τον τουρισμό και το περιβάλλον γενικότερα.

Μάλιστα ο κ. Ματσίγκος ζήτησε τη συμβολή τους για την υλοποίηση του αιτήματος, τόσο από το Γιώργο Κρεμλή, σύμβουλο του πρωθυπουργού σε θέματος ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας που ήταν καλεσμένος και ως ομιλητής, όσο και από τους βουλευτές Βασίλη Υψηλάντη και Γιάννη Παππά που παρακολούθησαν τις εργασίες της και οι οποίοι δήλωσαν ότι θα το στηρίξουν.

Ο πρόεδρος του ΣΔΞΡ μίλησε με θέμα: «Ιδού η Ρόδος ιδού και το περιβάλλον–Ρόδος πράσινος εμβληματικός προορισμός» τονίζοντας ότι ο έντονος προβληματισμός, που έχει αναπτυχθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τις κλιματικές αλλαγές, η ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος, καθώς και η μείωση των ταξιδιών των Σκανδιναβών και ιδιαίτερα των Σουηδών, έδωσαν το έναυσμα για την υλοποίηση αυτής της ημερίδας, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να οργανώσουμε καλύτερα τη Ρόδο, σε θέματα Περιβάλλοντος, προκειμένου να εδραιωθεί και ως ένας εμβληματικός «πράσινος» τουριστικός προορισμός.

Ο πρόεδρος του ΣΔΞΡ Γ. Ματσίγκος
Ο πρόεδρος του ΣΔΞΡ Γ. Ματσίγκος

«Η κινητοποίηση για το περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί οι πτήσεις και τα ταξίδια από τις χώρες αυτές, κάτι που είχε ήδη γίνει από πέρυσι και το οποίο θα συνεχιστεί και φέτος όπως ήδη έχουν ενημερωθεί οι τουριστικοί επαγγελματίες και δείχνουν και τα στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι για τις σκανδιναβικές χώρες, το περιβάλλον και η προστασία του είναι ιδιαίτερα σημαντικά και όλα πλέον τα τελευταία χρόνια κινούνται γύρω από αυτό. Πάντως ο κ. Ματσίγκος υπογράμμισε ότι η Ρόδος μπορεί να γίνει πράσινος, εμβληματικός προορισμός προτρέποντας όλους τους ξενοδόχους να δώσουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτό, προχωρώντας σε σωστό σχεδιασμό και σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες ισορροπίες.

Στο ερώτημα «τι πρέπει να κάνουμε» στη Ρόδο έδωσε τις εξής απαντήσεις:
- Ορθή χρήση γης και χρήσεων γης
- Διαχείριση απορριμμάτων και ενέργειας
- Ενίσχυση της έρευνας με περιβαλλοντικά κριτήρια
- Ειλικρινή συνεργασία, συλλόγων ενώσεων, φορέων, αρχών
- Αλλαγή νοοτροπίας με ξεκίνημα από τα σχολεία
- Τουριστική συνείδηση
- Κοινές δράσεις προστασίας περιβάλλοντος
- Ενίσχυσης της γνώσης των νέων στελεχών, ευαισθητοποίηση και παρακίνηση
- Στοχευμένη προβολή και διαφήμιση
- Συνεργασία με Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ΠΡΟΤΟΥΡ, Δήμο, Περιφέρεια, marketing Greece

Γιώργος Κρεμλής
Ακολούθως ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματος ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας μίλησε για τη σημασία του κλίματος και του περιβάλλοντος για το τουριστικό προϊόν τονίζοντας ότι με τις προτεραιότητες και τους χειρισμούς που έχει θέσει η κυβέρνηση σε αυτούς τους τομείς η εικόνα της χώρας αναβαθμίζεται ενώ έχει προχωρήσει και σε συνεργασίες ώστε να αναδειχτούν τα θέματα περιβάλλοντος. Μάλιστα έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.

Ο κ. Γιώργος Κρεμλής στο βήμα
Ο κ. Γιώργος Κρεμλής στο βήμα

Αναφέρθηκε επίσης και στο μεγάλο θέμα των ακραίων φαινομένων ως απόρροια της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας ακόμα και στη Μεσόγειο, γεγονός που θα πρέπει όλους να μας προβληματίσει.

Όπως είπε ο κ. Κρεμλής, κλίμα, περιβάλλον και τουρισμός είναι αλληλένδετα στοιχεία, ενώ παραδέχτηκε ότι τα καύσιμα των αεροπλάνων αφήνουν ένα σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παράλληλα τόνισε ότι είναι αναγκαία η ανάδειξη της νησιωτικότητας και η σύνδεσή της με την κλιματική αλλαγή και τις πτήσεις των αεροπλάνων ώστε να ενταχθεί στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ευκαιρία εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάδειξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην προεδρία της Ένωσης Περιφερειών της Ευρώπης ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Αν δεν καταφέρουμε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, τότε θα υπάρξει επίπτωση στον τουρισμό αφού το κλίμα θα έχει υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι η Ρόδος είναι ένα νησί με πλούσια βιοποικιλότητα και πρέπει να αναδειχτεί.

Κώστας Χρυσοχοΐδης
Στη συνέχεια, ο Κώστας Χρυσοχοΐδης εντεταλμένος Τουρισμού περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που μίλησε για τον τουρισμό και το περιβάλλον αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του νησιού κατά τις δεκαετίες 1920 και 1930, και στη σταδιακή αύξηση του τουρισμού τα μετέπειτα χρόνια όταν πλέον η Ρόδος είχε δημιουργήσει ένα Brand name φτάνοντας στη δεκαετία του 1960 με τη ραγδαία και συνεχή αύξηση του πληθυσμού, οπότε ακολούθησε μία υποβάθμιση και ένας κορεσμός του νησιού και του φυσικού περιβάλλοντος.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανέγερση των πολυτελών ξενοδοχείων στο νησί, η οποία όμως δε συμβαδίζει πολλές φορές με την αναβάθμιση και του γύρω χώρου αλλά και του περιβάλλοντος του νησιού. Παρεμπιπτόντως ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η περιφερειακή αρχή προχωρά σε έναν συνολικό σχεδιασμό όσον αφορά τα απόβλητα, τα απορρίμματα και τη διαχείρισή τους.

Η αίθουσα του «Θέρμαι» γεμάτη κόσμο
Η αίθουσα του «Θέρμαι» γεμάτη κόσμο

Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου
Η Τσαμπίκα Κιαχαγιά Μαγιόγλου αντιδήμαρχος Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Καθημερινότητας του πολίτη υπογράμμισε κατά την ομιλία της ότι ο βιώσιμος τουρισμός είναι πλέον μία απαίτηση και με αυτήν πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι ξενοδοχειακές μονάδες.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν, όπως είπε, πολλές επιχειρήσεις στο νησί που είναι ήδη φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά δεν αρκεί αυτό. θα πρέπει να συμβάλουν και οι πολίτες.
Μάλιστα, όπως είπε, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε δράσεις με σκοπό τη δημιουργία του πράσινου δήμου ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία που υπάρχουν για τη διαχείριση των σκουπιδιών καθώς οι πολίτες, σύμφωνα με την ίδια, απέχουν από ανάλογες δράσεις λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

Για το σκοπό αυτό ο δήμος Ρόδου θα καταρτίσει πλάνο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ενώ στόχος του είναι να αξιοποιήσει την ανακύκλωση των άχρηστων υφασμάτων στο νησί που προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τα τουριστικά καταλύματα.

Ο ξενοδοχειακός κόσμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση
Ο ξενοδοχειακός κόσμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση

Κώστας Ταρασλιάς
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Ταρασλιάς, εξήγησε στο κοινό τι είναι βιώσιμη ανάπτυξη και τόνισε ότι η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται χωρίς να επιβαρύνει τις επόμενες γενιές και να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, όπως τόνισε, είναι σημαντικό να έχουμε βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με οικολογική καινοτομία τονίζοντας ότι ο τουρισμός μπορεί να γίνει μία περιβαλλοντικά αβλαβής βιομηχανία. Όπως υποστήριξε, η… Πράσινη Ρόδος για να γίνει πραγματικότητα θα πρέπει να βασιστεί στην καθαριότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανάδειξη οικολογικών προορισμών και την ανάδειξη μονοπατιών.

Ο αντιδήμαρχος Κ. Ταρασλιάς
Ο αντιδήμαρχος Κ. Ταρασλιάς

Σημειώνεται ότι όλες οι προτάσεις και οι δράσεις, που θα κατατεθούν και θα προκύψουν από την ημερίδα, θα προωθηθούν στους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες και να προβληθούν επικοινωνιακά, στοχευμένα και συντεταγμένα.

Στόχος της ημερίδας, ήταν να τονιστεί η απόλυτη προτεραιότητα των θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τη Ρόδο, να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα, ως τουριστικός προορισμός.

Διαβάστε ακόμη

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη