Στη Βουλή η αγορά ακινήτου στο νησί της Λέρου από Τούρκους

Στη Βουλή η αγορά ακινήτου στο νησί της Λέρου από Τούρκους

Στη Βουλή η αγορά ακινήτου στο νησί της Λέρου από Τούρκους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1009 ΦΟΡΕΣ

Στη Βουλή φθάνει το θέμα με ακίνητα που φέρεται να έχουν αγοράσει στο νησί της Λέρου Τούρκοι επιχειρηματίες.
Το θέμα είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες ενώ πρόσφατα είχε γίνει γνωστό ότι η υπόθεση τελεί υπό διερεύνηση.
Το ζήτημα επαναφέρει ο βουλευτής της “Ελληνικής Λύσης” κ. Αντώνιος Μυλωνάκης, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, ο κ. Μυλωνάκης, αναφέρει στην ερώτησή του τα εξής:
“Αξιότιμοι Υπουργοί, στο από 17/02/2020 ηλεκτρονικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας “newsit” αναφέρεται ότι Τούρκοι επιχειρηματίες προβαίνουν σε αγορές ακίνητης περιουσίας στο νησί της Λέρου.
Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι πολλές αγοραπωλησίες αφορούσαν ακίνητα πλησίον στρατιωτικών βάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας.

Δημοσίευμα μάλιστα της “realnews” αναφέρει ότι τα ακίνητα έχουν συνολικό εμβαδόν περίπου δεκαέξι 16) στρέμματα, αγοράστηκαν έναντι περίπου τριών (3) εκατομμυρίων ευρώ και εντοπίζονται στην περιοχή που το Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί ναύσταθμο και παρατηρητήριο.
Βάσει των άρθρων 25 παρ. 1 και 26 παρ. 2 του Νόμου 1892/1990, τα οποία τροποποιήθηκαν με το άρθρο 114 του Νόμου 3978/2011 (Μέρος πέμπτο ρυθμίσεις άλλων θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας) απαγορεύεται σε αλλοδαπούς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) η αγορά της και η απόκτηση οποιουδήποτε εν γένει εμπράγματου δικαιώματος σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας που χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριες, χωρίς προηγούμενη χορήγηση σχετικής άδειας από το Ελληνικό Κράτος (για λόγους εθνικού συμφέροντος).

Ως παραμεθόριες δε, περιοχές ορίζονται πλέον: οι τέως νομοί Δωδεκανήσου, Έβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου, οι νήσοι Θήρα και Σκύρος, καθώς και οι τέως επαρχίες Νευροκοπίου του τέως νομού Δράμας, Πωγωνίου και Κόνιτσας του νομού Ιωαννίνων, Αλμωπίας και Έδεσσας του νομού Πέλλης και Σιντικής του νομού Σερρών.
Τέλος, δεδομένου ότι η τουρκική προκλητικότητα καθημερινώς αυξάνεται και ότι η αγορά εκτάσεων πλησίον στρατιωτικών βάσεων από αλλοδαπούς πλήττει πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντά μας.
Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Ποιο κρατικό αρμόδιο όργανο εξέδωσε απόφαση περί χορήγησης σχετικής άδειας για απόκτηση ακίνητης περιουσίας από Τούρκους επιχειρηματίες στην περιοχή της Λέρου, όπου μάλιστα εδρεύει και ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού;
2. Τι είδους διοικητικά μέτρα θα επιβληθούν στα μέλη του Δ.Σ. του κρατικού οργάνου, εάν διαπιστωθεί ότι υπήρξε παράτυπη αδειοδότηση σε υπηκόους εκτός Ε.Ε. προς κτήση γης σε παραμεθόριο έκταση;
3. Σε τι ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να ελέγξει τη νομιμότητα των εν λόγω δικαιοπραξιών;
4. Ποιες θα είναι οι κυρώσεις σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες απέκτησαν ελληνική έκταση σε παραμεθόρια περιοχή, παρά την κείμενη νομοθεσία;
O ερωτών βουλευτής
Μυλωνάκης Αντώνιος”

Διαβάστε ακόμη

Η Θεατρική Ομάδα Λέρου παρουσιάζει το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Η παρεξήγηση»

Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης ΔΗ.ΛΙ.ΤΑ. Λέρου – Αγαθονησίου στα θέματα της πρόληψης και τυχόν καταστολής Θαλάσσιας Ρύπανσης

Θεατρικό Έργο στη Λέρο: Το βέλος που δεν πληγώνει

Στη Λέρο εν όψει των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων ο υφυπουργός Ναυτιλίας

Ιρακινός με σφυρί και μαχαίρι τραυμάτισε συμπατριώτη του

43 μετανάστες εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς στα παράλια της Λέρου

Ξεκίνησε η κατασκευή των χαλικοπασσάλων στο λιμενικό έργο στα Αλιντα της Λέρου

Η Λέρος η επόμενη στάση των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων