Ελεύθερος με όρους ο εργολάβος που κατηγορείται για φοροδιαφυγή

Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, αφέθηκε χθες μετά την απολογία του ο 49χρονος αλλοδαπός εργολάβος που κατηγορείται για φοροδιαφυγή.

Ο αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Στέλιο Αλεξανδρή, πέρασε χθες την πόρτα της ανακρίτριας Ρόδου όπου και αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 49χρονος αποδέχτηκε μόνο ότι δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση του έτους  2010 (για την περίοδο από 1/12009 έως 31/12/2009,) αρνήθηκε όμως ότι είχε κέρδη τα οποία δεν φορολογήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, ο αλλοδαπός εξήγησε ότι ξεκίνησε από υπάλληλος και τελικά έφτιαξε τη δική του εργολαβική εταιρεία, η οποία είτε αρκετή δουλειά την περίοδο που ακόμη η οικοδομή ανθούσε στο νησί μας.
Όπως είπε, πάντα προσπαθούσε να είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του τόσο  απέναντι στους εργαζόμενούς του όσο και στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δυστυχώς πολλές φορές οι επιταγές πελατών για τους  οποίους αναλάμβανε εργασίες (πληρώνοντας από δικά του χρήματα μεροκάματα και ασφάλεια του προσωπικού) ήταν ακάλυπτες. Όταν δε εξέδιδε διαταγές πληρωμής επειδή δεν είχε ειδικό προνόμιο έφτανε να λαμβάνει μετά από μια χρονοβόρα και δαπανηρή  διαδικασία μικρό μόνο μέρος της αρχικής του  απαίτησης, με συνέπεια να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο.

Το έτος 2009 συμφώνησε με επιχειρηματία της περιοχής μας να αναλάβει ένα μεγάλο έργο στο ξενοδοχείο που κατασκεύαζε, και το οποίο όφειλε να παραδώσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καταβάλλει 15.000 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης (ποινική ρήτρα).

Ο 49χρονος αλλοδαπός τόνισε ότι λόγω τεχνικών ανυπέρβλητων  εμποδίων κατά την εκτέλεση του έργου, αναγκάστηκε να προσλάβει 80 αντί για 40 άτομα που είχε προϋπολογίσει, με αποτέλεσμα το εργατικό κόστος να εκτοξευθεί στο ιλιγγιώδες ποσό των 60.000 ευρώ το μήνα, μεταβάλλοντας πλήρως τον οικονομικό προϋπολογισμό, και ολοκληρώνοντας το έργο με ζημία η οποία δεν μπορούσε να αποτυπωθεί λογιστικά καθώς σύμφωνα με τα βιβλία του έπρεπε να έχει επιτύχει εργολαβικό κέρδος. Η δουλειά αυτή – είπε ο 49χρονος- τον οδήγησε στην οικονομική του καταστροφή.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν υπέβαλε δήλωση φόρου εισοδήματος όχι επειδή  σκόπευε να αποκρύψει κέρδη από τη φορολογική αρχή αλλά  επειδή είχε μηδενικά πραγματικά κέρδη, ενώ πρόσθεσε πως δεν παρουσίασε αλλοιωμένα ή ψευδή στοιχεία   προκειμένου να αποφύγει την καταβολή φόρου, πράγμα που παραδέχεται και η ίδια η Δ.Ο.Υ. καθώς  στην πορισματική της αναφορά αναγράφει ότι έκρινε τα βιβλία ειλικρινή  και προσδιόρισε τα αποτελέσματα λογιστικά  θεωρώντας ότι βάσει των κερδών ύψους 648.387 ευρώ που φαίνονται στα βιβλία του 49χρονου, θα έπρεπε να καταβάλλει φόρο  ύψους  264.229 ευρώ.

Τελικά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 49χρονος αλλοδαπός αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που κατατέθηκε από την Εφορία σε βάρος του 49χρονου αλλοδαπού εργολάβου.

Σύμφωνα με αυτή, ο αλλοδαπός επαγγελματίας κατηγορείται ότι τη διαχειριστική περίοδο από την 1 Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009, δηλαδή κατά το οικονομικό έτος 2010, υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αποκρύπτοντας καθαρά εισοδήματα ύψους 685.000 ευρώ και ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα αυτά ανέρχεται σε 265.000 ευρώ.