Σύσκεψη για τον κορωνοϊό συγκάλεσε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου

Επείγουσα σύσκεψη του ιατρού κόσμου της περιοχής συγκάλεσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό και να γίνει συντονισμός των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος στη Ρόδο.

Στη σύσκεψη είχαν κληθεί ο διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Ρουμάνης, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου Στέλιος Καραταπάνης, οι διευθυντές των κέντρων υγείας της περιοχής μας, η υγειονομική υπηρεσία του στρατού, καθώς και εκπρόσωποι της περιφέρειας και του δήμου στον τομέα της υγείας.

Εκείνο που υπογράμμισε ο κ. Τσέρκης στη «Ροδιακή» είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία και πανικός, αλλά προετοιμασία και συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστεί όσο γίνεται καλύτερα το φαινόμενο. Σε ερώτηση για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί ύφεση του φαινομένου ο πρόεδρος, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί ακόμα να πει με βεβαιότητα πότε θα γίνει αυτό, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία και προς το παρόν υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις.

Πάντως, εκείνο που επρόκειτο να συζητηθεί ήταν οι τρόποι που θα υποδειχτούν στην περιοχή μας για την αντιμετώπιση πολλαπλών κρουσμάτων, καθώς αν προκύψουν ταυτόχρονα πολλά τέτοια περιστατικά θα πρέπει να αποφασιστεί ο ενδεδειγμένος τρόπος και να ακολουθήσουν οδηγίες. Μάλιστα, όμως τόνισε ο κ. Τσέρκης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι ασθενείς να κατευθύνονται μαζικά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μολύνουν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων τους όπως έγινε στην Ιταλία.

Τέλος, όπως υπογράμμισε επειδή είμαστε και τουριστική περιοχή και σε λίγο θα ξεκινήσουν οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό θα πρέπει να χειριστούμε το θέμα με σύνεση, καθώς ο ψυχολογικός παράγοντας είναι που παίζει σημαντικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα πρέπει όπως είπε ο κ. Τσέρκης να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους τουρίστες ότι είμαστε περιοχή που μπορούμε να αντιμετωπισουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο και έχουμε οργανωθεί άρτια προς αυτή την κατεύθυνση.