Ευρεία σύσκεψη στην περιφέρεια για τον κορωνοϊό

Η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τον κορωνοϊό με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων της περιοχής μας.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, συνιστώντας ψυχραιμία και τονίζοντας ότι στα νησιά μας δεν υπάρχουν κρούσματα.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι όλη η δημόσια διοίκηση βρίσκεται σε εγρήγορση ενώ, όπως είπε, η συνεργασία και η αλληλοϋποστήριξη είναι δεδομένες για τη θωράκιση του πληθυσμού της περιοχής μας, κάνοντας λόγο για ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την εξασφάλιση της προστασίας του κοινωνικού συνόλου.

«Στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουμε έναν πάρα πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων, εστιασμένο σε ανθρώπους που είχαν επαφή μόνο με μία συγκεκριμένη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Στα νησιά μας δεν έχουμε κάτι…

Είμαστε σε κατάσταση εγρήγορσης, χωρίς κανένα πανικό, πάρα πολύ ψύχραιμα και αυτό το μήνυμα θέλουμε να μεταφέρουμε στους πολίτες μας. Μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας όλοι εδώ σήμερα να κατανοήσουμε τα μέτρα και τις οδηγίες από τον ΕΟΔΥ ώστε να μπορέσουμε στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, να έχουμε την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων και να δούμε και κάποιες καταστάσεις που αφορούν τις περιοχές μας και τα νησιά μας και με τις δικές μας τοπικές δυνάμεις να βγάλουμε αποφάσεις και να προχωρήσουμε. Και όλα αυτά με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας και τη θωράκιση της περιοχής μας.

Θέλω να πω σε όλους τους συμπατριώτες μας ότι δε χρειάζονται ακραίες απόψεις, όλος ο πλανήτης ακόμα και χώρες με πολύ υψηλό δείκτη οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης έχουν απέναντι σε αυτό το θέμα μία αμηχανία, και δεν είναι εύκολες οι αντιδράσεις και οι πολιτικές που εφαρμόζονται» και πρόσθεσε: 

«Είμαστε σε καλό επίπεδο και σήμερα από τη συνάντηση αυτή έχουμε βγάλει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και χρήσιμες αποφάσεις, προχωράμε σε πολύ χρήσιμες αποφάσεις. Έχουμε μπροστά μας και μία τουριστική περίοδο η οποία θέλουμε να είναι χωρίς προβλήματα. Αυτό το ζήτημα όμως επηρεάζει τις μετακινήσεις και τις αποφάσεις των τουριστών αλλά δουλειά μας είναι η ισορροπία της για την προοπτική της οικονομίας και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.
Θα πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και σε αυτή την υψηλή πρόκληση. Σήμερα δεν υπάρχει λόγος πανικού. Τα κρούσματα είναι λίγα και έχουν αντιμετωπιστεί με έναν άριστο τρόπο».

Πάντως επειδή τις τελευταίες μέρες υπήρχαν ερωτήματα για την πιθανότητα ακύρωσης της παρέλασης της 7ης Μαρτίου και τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θέμα ακύρωσης της παρέλασης και ότι αν προκύψει κάτι θα γίνει σχετική ανακοίνωση.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος, από πλευράς των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Περιφερειακός Λιμενάρχης στην 8η Περιφερειακή Διοίκηση του Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ, Γιάννης Αργυράκης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου Σπυρίδων Τάτης, ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου (ΔΙ. Π. Υ. Ν.), ο Ιωάννης Τσιτσικάς, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου, Μιχάλης Καληωράκης και ο Αρχίατρος της 95 ΑΔΤΕ, Σπυρίδων Παυλάτος.

Από πλευράς των φορέων υγείας συμμετείχαν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόριος Ρουμάνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρόδου, Στέλιος Καραταπάνης, ο Προϊστάμενος του ΕΚΑΒ Ρόδου, Χαράλαμπος Τσιμπλέκας, το μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Νίκος Οικονόμου Γενικός Ιατρός και καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, Νίκος Φουτούλης.

Από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Εντεταλμένος Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Μέριμνας, Θωμάς Σωτρίλλης και από πλευράς του Δήμου Ρόδου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μιχάλης Σοκορέλος, ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Γιώργος Τριάντος και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου, γιατρός Σάββας Καραταπάνης.

Εκ μέρους των παραγωγικών φορέων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Νίκος Μπόνης.

Ανακοίνωση περιφέρειας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η περιφέρεια αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Με το ζήτημα της εξάπλωσης του κορωνοϊού να αποτελεί πηγή αγωνίας διεθνώς, ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε την Τετάρτη, στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με σκοπό τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και της οικονομίας, τομέα πολύ ευάλωτου σε τέτοιου είδους, παγκόσμια ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο της ετοιμότητας πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού διαρκώς βελτιώνεται και ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος πανικού, δεδομένου ότι στο Νότιο Αιγαίο δεν έχει καταγραφεί κανένα απολύτως κρούσμα, ενώ και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, μόλις 8 σε όλη τη χώρα, είναι εξαιρετικά μικρός και περιορίζεται σε άτομα που επισκέφθηκαν προσφάτως την Ιταλία.

Από τον Περιφερειάρχη και τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει ψυχραιμία, παράλληλα με την επαγρύπνηση που επιβάλλει η σοβαρότητα του θέματος, πολύ περισσότερο σε μια περιοχή της χώρας, όπως το Νότιο Αιγαίο, όπου πρέπει να προστατευθεί κατά το δυνατόν η τουριστική βιομηχανία.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και η συντονισμένη εφαρμογή τους από όλους τους φορείς που μπορούν να έχουν ρόλο στη διαχείριση του ζητήματος, ενώ από την πλευρά της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εργάζεται πυρετωδώς με σχέδιο και δικό της προϋπολογισμό και με ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, ώστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να θωρακιστούν τα νησιά, τόσο από πλευράς δημόσιας υγείας αλλά και από πλευράς οικονομίας, ώστε η τουριστική σεζόν που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες, να επηρεαστεί κατά το δυνατόν λιγότερο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κρίσιμο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η έγκυρη και ψύχραιμη ενημέρωση του κοινού και η συμμόρφωση προς τις οδηγίες του ΕΟΔΥ έργο που ανέλαβαν και οι συλλογικοί φορείς προς τα μέλη τους, για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποφευχθεί ο αναιτιολόγητος πανικός και οι επιπτώσεις του.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των δικών της υπηρεσιών, είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία, παρακολουθώντας την εξέλιξη της κατάστασης».